Energičan početak Nišville Jazz festivala uz Inner Circle i mešovite žanrove – Ananas Magazin `
MUZIKA Energičan početak Nišville Jazz festivala uz Inner Circle i mešovite žanrove

Energičan početak Nišville Jazz festivala uz Inner Circle i mešovite žanrove

Dugo očekivani muzički deo Nišville Jazz festivala pred mnogobrojnom vernom publikom, otpočeo je sinoć u niškoj Tvrđavi. Ove godine, međutim, primetna je jedna razlika u atmosferi u odnosu na prethodna izdanja festivala. Iako je i ranije postojao prateći program, nekako se čini da je ovog puta u potpunosti zaživeo, pa je samim tim glavni, muzički, deo programa postao kruna festivala koji već uveliko traje.

Jubilarni 35. Nišville otpočeo je nastupom grupe Monségur Youth Big Band sa gostima iz Niša. Radi se zapravo o zajedničkom francusko-srpskom projektu koji čine mladi muzičari i njihovi profesori. Publika u Nišu mogla je uživati u „punom zvuku“ koji karakteriše svaki orkestar koji čine mnogobrojni izvođači. Ideja da mladi i školovani muzičari iz dve zemlje otvore muzički deo festivala je izuzetno interesantna, jer donekle provlači notu da je na mladima budućnost muzike i festivala uopšte.

U toku narednog nastupa, kvinteta Lazara Tošića u saradnji sa Markom Đorđevićem, publika je pristizala u sve većem broju, pa je samim tim i atmosfera podignuta na viši nivo. Bubnjaru Lazaru Tošiću juče je u Gradskoj kući dodeljena Nišville nagrada za životno delo. Kako je sam istakao – ova nagrada mu puno znači, jer Nišville smatra velikim evropskim festivalom koji ima potencijala da postane važan i na svetskom nivou.

Prvo veče Nišville Jazz festivala nastavljeno je u pozitivnoj atmosferi nastupom Kennyja Garretta, poznatog američkog džez saksofoniste i flautiste. Publika je imala priliku da uživa i zaigra u ritmu post-bop džeza i notama koje su nas s vremena na vreme u nekoj meri podsećale na „staru školu“ džeza. Kenny Garrett je poznat po tome što je kao mlad bio član benda čuvenog Milesa Davisa, a dobitnik je i Grammy nagrade za najbolji instrumentalni džez album.

Kenny Garrett Foto: Jovana Živanović i Jelena Živadinović

Možemo slobodno reći da je nastup rege sastava Inner Circle obeležio početak ovogodišnjeg festivala i privukao najveću pažnju publike. Već zagrejana atmosfera nakon nastupa Kennyja Garretta, bila je dovedena do vrhunca. Bend koji postoji više od pedeset godina, preneo je ne samo mladalačku pozitivnu energiju, već i jednu veliku poruku – da je ljubav smisao života i da trebamo uživati u njoj.

Mi pravimo muziku koja spaja sve ljude zajedno i potstiče poštovanje između njih, bez obzira na to odakle dolaze. Jednostavno, širiti ljubav, to je osnova svega, kao i jedinstvo, jer svi postojimo kako bi živeli u jednoj harmoniji – izjavio je, za Ananas Magazin, glavni vokal benda Inner Circle Trevor Bonnick.

Opširnije o tome u narednom periodu naši čitaoci moći će da pročitaju u intervjuu sa Trevorom Bonnickom.

Publika je igrala uz neke od njihovih najvećih hitova poput  A lalala long (Sweat) i Bad boys, dok je sam nastup završen laganijim numerama kao što je pesma Beatlesa Let it be.

Nakon njihovog nastupa, nešto manje publike dočekalo je The Paz Band iz Tel Aviva, koji je se prosto nadovezao energičnim zvukom u bržem ritmu. Moćan glas pevačice Gal De Paz osvojio je pažnju publike, koja je uživala u spoju bluza i „stare škole“ roka.

The Paz Band Foto: Nenad Petrović

Malobrojna publika koja je imala dovoljno energije da izdrži i ostane u tvrđavi nakon prethodnih sjajnih nastupa, imala je priliku da čuje neobične kompozicije džez-rok grupe Hartyga. Ljubitelji eksperimentalnog zvuka mogli su da uživaju u njihovom nastupu koji je za većinu ljudi predstavljao verovatno čudan žanrovski spoj. Hartyga zapravo izvodi psihodelični etno rok, čija je osnova tradicionalno glasovno pevanje sa prostora severne Mongolije, pa su tako i instrumenti koje smo mogli čuti, mešani – od tradicionalnih, sve do električne gitare koja je karakteristična za rok muziku.

Foto: Nenad Petrović

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: