Bubnjaru Lazaru Tošiću dodeljena Nišville nagrada za životno delo u Gradskoj kući – Ananas Magazin `
MUZIKA Bubnjaru Lazaru Tošiću dodeljena Nišville nagrada za životno delo u Gradskoj kući

Bubnjaru Lazaru Tošiću dodeljena Nišville nagrada za životno delo u Gradskoj kući

Kako je još od početka godine poznato, ovogodišnji dobitnik nagrade Nišville Jazz festivala za životno delo je čuveni bubnjar Lazar Tošić. Njemu je danas u Gradskoj kući svečano uručio ovu nagradu gradonačelnik Niša Darko Bulatović zajedno sa direktorom Nišville Jazz festivala Ivanom Blagojevićem.

Na konferenciji koja je bila održana danas pre dodele nagrade, Tošić je govorio o svojim počecima, brojnim saradnjama sa vrhunskim svetskim i domaćim muzičarima, kao i o svojoj bogatoj karijeri dugoj više od 50 godina. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović zahvalio je Tošiću na sveukupnom radu i doprinosu u kulturi i džezu, te mu u ime svih Nišlija i Nišlijki, zajedno sa Blagojevićem, dodelio Nišville nagradu za životno delo.

Ova nagrada mi puno znači jer je dodeljuje ovakav festival koji je, budimo sigurni, na evropskom nivou a ide prema svetskom. Nije kurtoazija ovo što pričam, već stvarno tako mislim. Mnogo vam hvala, ovo vam neću zaboraviti – izjavio je Lazar Tošić.

Nisville Jazz festival nagrada za zivotno delo Lazar Tosic Foto Ana Stanojevic
Foto: Ana Stanojević

Prisutan je na sceni još od šezdesetih godina prošlog veka. Sedam godina je proveo u Nemačkoj, gde je sticao iskustvo i razvijao svoj talenat i veštinu. Po povratku u Beograd, Lazar Tošić je postao bubnar u orkestru Big Band RTS-a, sa kojim je nastupao 22 godine, odnosno od 1972. do 1994. godine. Paralelno sa Big Band-om, od 1982. do 1987. godine, bio je član sastava Sextet Marković-Gut, koji je objavljivao albume i svirao širom Evrope, na brojnim, značajnim festivalima.

Po oceni novinara i publike, Lazar Tošić je 1996. godine izabran za najboljeg džez bubnjara u regionu. Tokom devedesetih je bio jedan od najistaknutijih čuvara džez plemena, kako navode iz organizacije Nišvilla, predvodeći svoje sastave u beogradskim klubovima. Tošić će, godinama kasnije, nastaviti da nastupa u kultnom džez klubu Ptica, ali i brojnim drugim beogradskim džez klubovima, koji su držali do svoje reputacije.

Lazar Tošić će večeras sa svojim kvintetom nastupiti na Nišville Jazz festival u 20:20 časova, a kompletan program glavne bine za sva četiri dana možete pročitati u našoj prethodnoj vesti.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: