10 najboljih filmskih uloga: Tom Cruise – Ananas Magazin `
Pop kultura 10 najboljih filmskih uloga: Tom Cruise

10 najboljih filmskih uloga: Tom Cruise

Tom Cruise je sinonim za akcione filmove poslednjih, verovali ili ne, gotovo 30 godina. Osim akcionih, on je imao veliki broj nezaboravnih uloga i u drugim filmskim žanrovima, a mi ovoga puta izdvajamo njegovih 10 najupečatljivijih uloga:

10. Jerry Maguire u filmu Jerry Maguire

Žanr: Komedija, drama
Reditelj: Cameron Crowe
Godina: 1996.
Uloge: Tom Cruise, Cuba Gooding Jr., Renée Zellweger
Ocena na IMDB-u: 7.3

Opis: Jerry Maguire, koga glumi Tom Cruise, je sportski agent kojem je dojadio način na koji tretiraju svoje klijente. On odlučuje da okrene novi list i promeni to, nažalost, gotovo niko u njegovom okruženju nema razumevanja za to i ovo vodi njegov život vrlo nezgodnim putem. Uz njega ostaju njegova sekretarica Dorothy (Renee Zellweger) i njegov najverniji klijent Rod Tidwell (Cuba Gooding Jr.). Sjajan film o moralu, idealima i istrajnosti, koji će vas slatko nasmejati ali u nekim trenucima dovesti i do suza.


9. Vincent Lauria u filmu The Color of Money

Žanr: Drama
Reditelj: Martin Scorsese
Godina: 1986
Uloge: Paul Newman, Tom Cruise, Mary Elizabeth Mastrantonio
Ocena na IMDB-u: 7.0

Opis: Paul Newman, koji je dobio Oskara za performansu u The Color of Money, uči mladog Toma Cruisea kako da uzima novac igrajući bilijar. Ovo je ujedno i nastavak filma The Hustler (1961) i oba ova kinematografska ostvarenja govore o važnosti poštenja, na svoj način.


8. Vincent u filmu Collateral

Žanr: triler, drama
Reditelj: Michael Mann
Godina: 2004.
Uloge: Tom Cruise, Jamie Foxx, Jada Pinkett Smith
Ocena na IMDB-u: 7.5

Opis: Film Collateral prati taksistu Maxa (Jamie Foxx), kome se čini da mu se sreća okrenula nabolje kada mu je u taxi ušao Vincent (Tom Cruise) i ponudio mu par stotina dolara da ga bukira za veče i da ga proveze kroz 5 različitih lokacija. Međutim, Max ubrzo saznaje da Vincent nije običan turista, već nešto sasvim drugo, i da će definitivno zapamtiti tu vožnju, ukoliko je preživi.


7. Poručnik Daniel Kaffee u filmu A Few Good Men

Žanr: Drama, triler
Reditelj: Rob Reiner
Godina: 1989.
Uloge: Tom Cruise, Jack Nicholson, Demi Moore
Ocena na IMDB-u: 7.7

Opis: Mladi, šarmantni i svojeglavi vojni advokat poručnik Daniel Kaffee (Tom Cruise) ima pred sobom slučaj koji svi smatraju već izgubljenim, čak i optuženi. Film A Few Good Men, će ostati u istoriji filma, po čuvenoj sceni Toma Cruisea i Jacka Nicholsona, a ako ne znate o čemu pričamo, prepoznaćete koja je čim pogledate film.


6. Charlie Babbitt u filmu Rain Man

Žanr: Drama
Reditelj: Barry Levinson
Godina: 1988.
Uloge: Dustin Hoffman, Tom Cruise, Valeria Golino
Ocena na IMDB-u: 8.0

Opis: Pohlepan, škrt i egoističan Charlie Babbitt (Tom Cruise) saznaje da je nasledio gomilu novca i još jedno malo bogatstvo u obliku 1949 Buick Roadmaster. Ali tada saznaje i da to treba da deli sa bratom, za kog nije znao ni da postoji. Za svoju izvanrednu priču i glumu Rain Man je pokupio te godine čak četiri Oskara, od ukupno 8 nominacija.


5. Maverick u filmu Top Gun

Žanr: Akcija
Reditelj: Tony Scott
Godina: 1986.
Uloge: Tom Cruise, Tim Robbins, Kelly McGillis
Ocena na IMDB-u: 6.9

Opis: Neustrašivi mornarički pilot Maverick, koga igra Tom Cruise, biva poslat na usavršavanje u okviru specijanog programa Top Gun. Tu sreće svog rivala Icemana (Val Kilmer). U ovom čuvenom filmu će Maverick morati da da sve od sebe, suoči se sa gubitkom ali i sazna nove detalje o svom ocu…


4. William Cage u filmu Edge of Tomorrow 

Žanr: Akcija, Sci-fi
Reditelj: Doug Liman
Godina: 2014.
Uloge: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton
Ocena na IMDB-u: 7.9

Opis: Vanzemaljska rasa je gotovo zauzela Zemlju i čini se nepobedivom. Tom Cruise igra majora Williama Cagea, oficira koji nije video ni dan borbe, a koji se sada nalazi na bojnom polju, i zbunjen svime što se dešava oko njega, on gine posle svega par minuta. Ono što nije očekivao je da se vraća kroz vreme i proživljava tu borbu iznova i iznova sve dok ne uspe da je preživi i da se suoči sa novim opasnostima. Edge of Tomorrow je sjajna kombinacija akcije, video igara i Groundhogs Day-a, i time čini film koji će vas definitivno zabaviti.


3. Detektiv John Anderton u filmu Minority Report 

Žanr: Akcija
Reditelj: Steven Spielberg
Godina: 2002.
Uloge: Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton
Ocena na IMDB-u: 7.7

Opis: Godina je 2054. i veliki zločini su gotovo istrebljeni zahvaljujući novom sistemu koji dozvoljava policiji da predvidi i spreči zločin pre nego što se desi. Ali John Anderton (Tom Cruise) saznaje da ovaj sistem ipak ima mane kada on biva označen da će biti upleten u budući zločin. Vizuelno prelep film, sa odličnom dozom akcije, kao i interesantnom zamišljenim tehnologijama što je realno i očekivati od Spielberga, tako da ni u Minority Report-u on nije zakazao.


2. Joel Goodson u filmu Risky Business

Žanr: komedija, drama
Reditelj: Paul Brickman
Godina: 1983.
Uloge: Tom Cruise, Rebecca De Mornay, Joe Pantoliano
Ocena na IMDB-u: 6.8

Opis: Risky Business nam predstavlja 19 godina starog Toma Cruisea koji odlučuje da napravi žurku pošto su ga roditelji ostavili samog kući i otišli na odmor. I pored scene u kojoj Tom Cruise ukliza u kadar u košulji i boksericama, zamislite, nešto kreće naopako! Ko bi mogao to da predvidi?!


1. Ethan Hunt u filmovima Mission: Impossible 

Žanr: akcija, triler
Reditelj: Brian De Palma
Godina: 1996.
Uloge: Tom Cruise, Jon Voight, Emmanuelle Béart
Ocena na IMDB-u: 7.1

Opis: Nemoguće je da do sada niste odgledali neki od 6 Mission: Impossible filmova. U svakom Tom Cruise glumi špijuna Ethana Hunta koji dobija za zadatak novu nemoguću misiju. Ono što je interesantno je da ne bismo pogrešili ako bismo rekli da je svaki sledeći film bio bolji od prethodnog.


Ne propustite naše liste:

7 najboljih filmskih uloga: Anthony Hopkins

7 najboljih filmskih uloga: Jennifer Lawrence

10 najboljih filmova u kojima glumi Keanu Reeves

10 najboljih filmskih uloga: Angelina Jolie

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: