10 najboljih filmskih uloga: Angelina Jolie – Ananas Magazin `
Pop kultura 10 najboljih filmskih uloga: Angelina Jolie

10 najboljih filmskih uloga: Angelina Jolie

Angelina Jolie je američka glumica i rediteljka. Dobitnica je Oskara i brojnih drugih nagrada, a poznata je i kao veliki humanitarac. Iza sebe ima veliki broj uloga, od kojih su neke zaista impresivne. Predstavljamo vam listu njenih najboljih filmskih uloga:

10. Fox u filmu Wanted

Žanr: akcija, kriminalistički, fantazija
Reditelj: Timur Bekmambetov
Godina: 2008.
Uloge: Angelina JolieJames McAvoyMorgan Freeman
Ocena na IMDB-u: 6.7

Angelina Jolie u ovom filmu, glumeći plaćenog ubicu po imenu Fox, radi ono što nekako ide logično uz nju: misteriozna je, opasna i seksi. Uz ekipu koju čine James McAvoy, Angelina Jolie i Morgan Freeman, ovaj akcioni film privukao je svojevremeno veliku pažnju publike i kritičara, te i osvojio brojne nominacije i nagrade. Ovo svakako nije jedan od onih nezaboravnih akcija koje ćete uvek rado ponovo pogledati, ali  je uzbudljiv i Jolie je zaista sjajno iznela ulogu dinamične i žestoke žene, zbog čega smo ovu ulogu i uvrstili na našu listu.


9. Lara Croft u filmu Lara Croft: Tomb Rider

Žanr: akcija, avantura, fantazija
Reditelj: Simon West
Godina: 2001.
Uloge: Angelina JolieJon VoightIain Glen, Daniel Graig
Ocena na IMDB-u: 5.8

U pitanju je filmska adaptacija čuvene video igre Lara Croft. Tačno, ovaj akcioni film nije po svačijem ukusu, i mnogi su osudili izbor Jolie za ulogu Britanke. Ipak, moramo joj odati priznanje jer se je zaista odlično snašla, s obzirom da je ova uloga zahtevala izuzetnu fizičku spremnost, te je zbog nje mesecima vežbala i sama izvodila dobar deo opasnih scena (među kojima je i bandži balet). Takođe, prilično dobro je iznela britanski akcenat. Inače, Lara Croft: Tomb Rider je 11. na listi filmova sa najvećom zaradom sa ženom u glavnoj ulozi.


8. Kate Libby u filmu Hackers

Žanr: komedija, kriminalistički, drama
Reditelj: Iain Softley
Godina: 1995.
Uloge: Jonny Lee MillerAngelina JolieJesse Bradford
Ocena na IMDB-u: 6.2

Kratka i neuredna frizura, napadna šminka, netipična odeća i čvrst stav karakterišu lik Kate Libby, koji je Angelina Jolie predstavila u filmu Hackers, a koja je deo ekipe hakera koji pokušavaju da spreče veliki zločin. Gledano iz sadašnjeg vremena, ovaj film je prilično naivan, pogotovu za gledaoce koji se barem malo razumeju u IT. Ali 1995. godine bio je kul, provokativan i zainteresovao je mnoge ljude da se bave programiranjem. Ovom ulogom je Jolie definitivno skrenula pažnju na sebe.


7. Amelia Donaghy u filmu The Bone Collector

Žanr: kriminalistički, drama, misterija
Reditelj: Phillip Noyce
Godina: 1999.
Uloge: Denzel WashingtonAngelina JolieQueen Latifah
Ocena na IMDB-u: 6.7

U ovom filmu Angelina Jolie glumi mladu policajku po imenu Amelia Donaghy, koja će uz pomoć bivšeg policajca, kvadriplegičara Lincolna Rhymea (Denzel Washington) pokušati da uhvati inteligentnog serijskog ubicu. Sam film je doživeo dosta negativnih kritika jer je po temi (relativno) sličan filmu Se7en, ipak zaslužuje da ga pogledate jer su Washington i Jolie sjajno izneli celu priču.


6. Mariane Pearl u filmu A Mighty Heart

Žanr: biografijski, drama, istorijski
Reditelj: Michael Winterbottom
Godina: 2007.
Uloge: Angelina JolieDan FuttermanIrrfan Khan
Ocena na IMDB-u: 6.7

Film rađen po istinitom događaju. U pitanju je tragična priča o kidnapovanom i na kraju ubijenom američko-izraelskom novinaru Dalielu Pearlu i njegovoj trudnoj ženi Mariane (koja je sama zahtevala Jolie za ulogu nje u filmu), koja će proći kroz golgotu pokušavajući da vrati svog muža iz zatočeništva. Potresan i težak film, koji nažalost nema srećan kraj. Jolie je sjajno projektovala teške emocije koje je Mariane priživljavala.


5. Joan u filmu Playing by Heart

Žanr: komedija, drama, romantični
Reditelj: Willard Carroll
Godina: 1998.
Uloge: Gillian AndersonEllen BurstynSean Connery, Angelina Jolie
Ocena na IMDB-u: 7.1

U filmu Playing by Heart Angelina Jolie glumi mladu Joan, devojku koja na žurci upoznaje Keenana (Ryan Phillippe). Njen karakter je stabilan, zreo, dominantan, pomalo melodramatičan, uz dašak blage nesigurnosti u sebe. Jolie je dobila sjajne kritike za ovu ulogu i mnogi su je doživeli kao zvezdu filma, koja je zasenila performans ostalih glumica. Poznat je njen citat iz ovog filma: Talking about love is like dancing about architechture.


4. Christine Collins u filmu Changeling

Žanr: biografski, kriminalistički, drama
Reditelj: Clint Eastwood
Godina: 2008.
Uloge: Angelina JolieColm FeoreAmy Ryan
Ocena na IMDB-u: 7.8

Jolie u filmu Changeling Clinta Eastwooda glumi majku koja je čvrsto rešila da pronađe svog nestalog sina. Zahvaljujući snažnom performansu, koji čini kako sirova ranjivost, tako i najčvršća istrajnost, Angelina Jolie je bila nominovana za Oskara 2009. godine, a sama priča govori o snagi majčinske ljubavi, što je Jolie, kao majka, mogla savršeno da projektuje.


3. Maleficent (Grdana) u filmu Maleficent

Žanr: akcija, avantura, porodični
Reditelj: Robert Stromberg
Godina: 2014.
Uloge: Angelina JolieElle FanningSharlto Copley
Ocena na IMDB-u: 7.0

Angelina Jolie je ozloglašena Grdana, iz bajke Uspavana lepotica, ali koju ćete voleti. Film prikazuje jednu drugu stranu ovog karaktera, a Angelina se savršeno uklopila u ulogu zlikovca koji zapravo i nije zlikovac, ako sagledamo situaciju uz drugog ugla. Njena interpretacija Grdane osvojila je publiku širom sveta, a u prilog popularnosti ovog Diznijevog filma ide to što se unajveće snima nastavak, naravno u kome će takođe glumiti Jolie.


2. Lisa u filmu Girl, Interrupted

Žanr: biografski, drama
Reditelj: James Mangold
Godina: 1999.
Uloge: Winona RyderAngelina JolieClea DuVall
Ocena na IMDB-u: 7.4

Svima koji su za Jolie tvrdili da je loša glumica i da uspeva u Holivudu isključivo zahvaljujući svom fizičkom izgledu, film Girl, Interrupted definitivno je dokazao da nisu u pravu. Zahvaljujući ovom filmu i njenom performansu, Angelina Jolie je dobila i Oskara u kategoriji najbolje glumice u sporednoj ulozi. Film je izvanredan i definitivno ga treba odgledati (ukoliko već niste do sada). Kompletna glumačka ekipa je sjajna i čine je Winona Ryder, Brittany Murphy, Elisabeth Moss, Jared Leto, Whoopi Goldberg, naravno Angelina Jolie, i mnogi drugi. Nećemo vam ništa spojlovati. Odgledajte ga.


1. Gia Carangi u filmu Gia

Žanr: biografski, drama, romantični
Reditelj: Michael Cristofer
Godina: 1998.
Uloge: Angelina JolieFaye DunawayElizabeth Mitchell
Ocena na IMDB-u: 7.0

Gia je TV film snimljen po istinitoj priči čuvenog top modela Giae Carangi iz kasnih sedamsedetih godina prošlog veka. Angelina Jolie u glavnoj ulozi savršeno je prikazala paletu snažnih emocija i psihičkih stanja – od početka karijere Carangi, preko drogiranja, propadanja, dobijanja side i na kraju smrti. Mnogi su komentarisali kako se izvanderno snašla u ovoj ulozi upravo zbog svog burnog života, koji je tada vodila. Kako god, činjenica je da ovaj film zaslužuje da ga odgledate, pre svega zbog super impresivne Jolie, kojoj je ova uloga bila prava odskočna daska za neke vrlo kvalitetne uloge u karijeri, a takođe joj je donela i Zlatni globus.


Bonus: Vanessa u filmu By the Sea

Žanr: drama, fantazija, misterija
Reditelj: Angelina Jolie
Godina: 2015.
Uloge: Brad PittAngelina JolieMélanie Laurent
Ocena na IMDB-u: 5.3

Ovaj film je jako potcenjen, a zapravo je vrlo kvalitetan. Scenario i režiju potpisuje sama Angelina Jolie. U filmu ona i Brad Pitt glume bračni par čiji je odnos u krizi, stoga odlaze na zajednički odmor gde pokušavaju da ožive ljubav. Oboje su predstavili snažne uloge i tenzija između njih je toliko realna da su mnogi komentarisali da ovaj film prikazuje njihovu bračnu krizu u stvarnom životu. U svakom slučaju – odličan performans sjajnih glumaca.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: