Značaj redovne hidratacije – Ananas Magazin `
Zdravlje Značaj redovne hidratacije

Značaj redovne hidratacije

Čini se kao da ovih dana svi sa sobom nose flašicu vode. Staro važeće pravilo koje je podrazumevalo da je neophodno dnevno piti 8 čaša vode je više savet koji nije zasnovan na naučnim dokazima. Ali nemojte još da spuštate čašu. Možda nam nije neophodno 8 čaša dnevno, ali i dalje postoji dovoljno razloga zašto je bitno unositi dosta tečnosti svakoga dana.

Činjenica je da je unošenje vode, bilo obične, gazirane, u vidu čaja, ili hrane bogate tečnošću, esencijalno za vaše zdravlje. Gledajte na vodu kao na nutritijent koje je vašem telu neophodan za njegovo pravilno funkcionisanje bilo to u obliku tečnosti ili hrane. Sve ovo je neophodno na dnevnom nivou kako bi se zamenile velike količine tečnosti koju izgubimo u toku svakog dana.  Gubitak tečnosti dešava se konstantno evaporacijom kroz kožu, disanjem, putem urina , stolice i svi ti gubitci moraju se nadohnaditi kako bi se zdravlje očuvalo.

Kada vaš unos vode nije jednak količini koju izgubite može doći do dehidratacije. Gubici tečnosti su češći u toplijim klimatskim područjima, tokom teških fizičkih aktivnosti, na visokim nadmorskim visinama i kod starijih osoba kod kojih osećaj žeđi nije više tako oštar. Redovno unošenje vode dopinosi očuvanju balansa tečnosti u telu. Vaše telo se sastoji od otprilike 60% vode. Funkcija ovih tečnosti uključuju varenje, apsorpciju, cirkulaciju, lučenje pljuvačke, transport nutritijenata i održavanje zdrave telesne temperature. Mozak putem štitne žlezde komunicira sa bubrezima i govori im koliko tečnosti treba izbaciti iz organizma, a koliko sačuvati. Kada imate nedovoljno tečnosti mozak aktivira mehanizam za žeđ. Treba slušati ove signale i uneti vodu, čaj, supu, bilo šta osim alkohola i gaziranih sokova. Alkohol ometa komunikaciju između mozga i bubrega i uzrokuje preterano izbacivanje tečnosti iz tela koja može dovesti do dehidratacije. Zato se preporučuje popiti 4 čaše vode na svaku čašu alkohola kako bi se balans ponovo uspostavio.

čaša voda obrok hidratacija
Foto: Pexels

Voda može pomoći i kod kontrolisanja dnevnog unosa kalorija. Godinama ljudi koji drže dijete za mršavljenje piju dosta tečnosti kao deo strategije za gubljenje težine. Iako voda nema nikakav magičan efekat na proces mršavljenja, ako je koristimo kao zamenu za visokokalorijske napitke, onda svakako pomaže. Ono što zapravo pomaže u ovom slučaju je zamena visokokaloričnih pića i sokova običnom vodom i povećan dnevni unos hrane koja je bogata vodom. Hrana sa visokim sadržajem tečnosti često izgleda veće, njen volumen zahteva više žvakanja i sporije se apsorbuje i na taj način odražava sitost i samim tim smanjuje dnevni kalorijski unos. Oko 20% našeg dnevnog unosa tečnosti dolazi nam iz hrane. Hrana bogata vodom podrazumeva pre svega povrće, domaće supe i voće.

Redovna hidratacija pomaže pri pružanju energije mišićima. Ćelije koje ne održavaju balans tečnosti i elektrolita skupljaju se i to može da doprinese zamoru mišića. Kada mišićne ćelije nemaju dovoljno tečnosti u sebi, one pružaju lošije performanse. Unošenje dovoljno tečnosti je posebno važno tokom vežbanja. Preporučuje se da unos od oko pola litra tečnosti dva sata pre treninga, a tokom vežbanja od početka treninga redovnan unos malih količina tečnosti kako bi se nadoknadila ona koja je izgubljena u procesu znojenja.

devojka plank vežbanje
Foto: Pixabay

Voda utiče i na održavanje zdravog izgleda kože. Koža sadrži dosta vode i funkcioniše kao zaštitna barijera koja sprečava preteran gubitak tečnosti. Ali ovo ne znači da će preterana hidratacija da ispravi bore. Dehidratacija čini da vaša koža izgleda suvo i naborano, a ovo može da se izbegne redovnom hidratacijom. Takođe, možete pomoći vašoj koži da bolje zadrži tečnost i ostane jedra i sjana time što ćete na nju naneti losion ili kremu za telo.

Tečnost pomaže da vaše telo izbaci toksine iz svojih ćelija. Glavni toksin u vašem telu je urea, rastvorljiva u vodi, koja se prosleđuje bubrezima kako bi se izbacila putem urina. Bubrezi odlično čiste naše telo od toksina sve dok unosimo dovoljno tečnosti. Kada imamo dovoljno tečnosti u organizmu lako se oslobađamo urina i svih toksina koje on sadrži, svetle je boje i nema jak miris. Kada nemamo dovoljno tečnosti urin je koncentrovan, a boja i miris pojačani jer bubrezi zadržavaju tečnost za druge funkcije tela. Ako hronično unosite premalo tečnosti povećavate rizik dobijanja kamenja u bubrezima, pogotvo u toplijim klimatskim uslovima.

casa jagoda menta detoksikacija
Foto: Pixabay

Redovna hidratacija takođe pomaže vašem sistemu za varenje i sprečava konstipaciju. Kada nemate dovoljno tečnosti u telu debelo crevo uzima vodu iz stolice kako bi očuvalo njegovu hidrataciju što rezultira konstipacijom. Adekvatnim unosem tečnosti i vlakana pomažemo pravilnom funkcionisanju naših creva jer tečnost je tu da pomera vlakna kroz naš organizam i oni zajedno rade kao metla koja ga iznutra čisti.

Ukoliko mislite da ne unosite dovoljno tečnosti, evo nekoliko saveta koja vam mogu u tome pomoći:

– Popijte čašu vode uz svaki obrok.
– Birajte pića koja volite jer ćete na taj način popiti više tečnosti.
– Jedite više supe, voća, posebno povrća i njihov visok sadržaj vode pomoći će vašoj hidrataciji.
– Imajte uvek flašu vode u vašem automobilu, na radnom stolu ili u torbi.
– Ukoliko pazite na dnevni unos kalorija birajte niskokalorična pića ili vodu i čajeve.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: