Zašto treba jesti voće i povrće zelene boje svakog dana? – Ananas Magazin `
Zdravlje Zašto treba jesti voće i povrće zelene boje svakog dana?

Zašto treba jesti voće i povrće zelene boje svakog dana?

Zeleno voće i povrće sadrži ogromne količine vitamina A, C i K. Vitamin A nam je neophodan kako bismo sačuvali zdravlje naših očiju, vitamin C je pre svega tu da očuva i ojača naš imunitet, dok vitamin K štiti naše kosti od osteroporoze i drugih bolesti kostiju. Koje je to voće i povrće pročitajte u nastavku teksta.

Zeleno povrće definitivno najčešće čini glavni deo naših salata. Ima jako malo ugljenih hidrata i kalorija što ga čini savršenim za osobe koje žele da smanje svoju telesnu težinu. Osim toga ono sadrži ogromne količine vlakana koje nas čine sitim i potpomažu našem sistemu za varenje. Kako bismo najbolje iskoristili zdravstvene benefite koje zeleno voće i povrće pruža trebalo bi da težimo da svakoga dana pojedemo bar jedno.

Zelena jabuka

Flavonoid florizin koji se nalazi u koži jabuke, pomaže u prevenciji gubitka koštane mase koja se povezuje sa menopauzom. Pektin i polifenoli (antioksidansi) smanjuju nivo lošeg holesterola. Polifenoli takođe sprečavaju oksidaciju ćelija te tako čuvaju srčane mišiće i krvne sudove.

Zelena paprika

Zbog velike količine vitamina C koji sadrži, paprika je odlično povrće za jačanje imuniteta jer ovaj vitamin stimuliše bele krvne ćelije, uspešno se bori protiv infekcija i time jača imuni sistem. Treba napomenuti da postoje studije koje dokazuju da zelena paprika poseduje antiupalna svojstva i može da utiče na smanjenje bolova uzrokovanih artritisom i reumom.

Nana, peršun, mirođija i bosiljak

Nana je bogata vitaminom A i C, a sadrži i malu količinu vitamina B2. Osim toga, sadrži i brojne minerale poput gvožđa i kalcijuma. Peršun je srodnik celera, bogat esencijalnim uljima, i jedan od najpopularnijih začina na svetu. Mirođija je malo zapostavljena kod nas, što je prava šteta jer ova divna biljka sadrži velike količine antioksidanasa koji povoljno utiču na upalne procese. Bosiljak važi za jedan od najzdravijih začina. Između ostalog sarži vitamin A, beta-karotene i moćne antioksidanse.

Foto: Pexels

Krastavac

Jako jeftino povrće u svojoj sezoni i odličan izvor tečnosti! Krastavac je pun magnezijuma, kalijuma i silicijuma koji kožu čine lepom i zdravom, takođe je i odličan lek za opekotine od sunca, i odlično čisti zube i osvežava dah.

Rukola, zelena salata, potočarka i maslačkovo lišće

Rukola je biljka karakteristična po svom gorkastom i biberastom ukusu. Najčešće se upotrebljava kao dodatak salatama ili grilovanom mesu. Odličan je izvor tiamina, vitamina B6, cinka i vlakana. Zelena salata ovih dana može se naći u više oblika i boja, ali definitivno svaka sadrži ogromne količine vlakana i kalijuma. Lišće maslačka može se upotrebljavati na isti način kao i rukola. Iskoristite vlakna, antioksidanse, vitamine i minerale koje ono pruža! Potočarka je još jedna od biljaka koje su dobile status super hrane, u ovom slučaju znog ogromne količine brojnih vitamina i minera u malim porcijama iste.

Praziluk

Još jedna naša domaća namirnica. Pun je vitamina C i pozitvno utiče na povećanje dobrog holesterola, a smanjenje lošeg. Jako je lako provući male količine praziluka kroz mnoga jela! Bilo svež ili termički obrađen naša je preporuka da nađe svoje mesto za vašim stolom što češće.

Spanać, raštan, blitva i kopriva

Spanać je divna biklja koja sadrži velike količine proteina i gvođa, ali i vlakana, vitamina A, C i K. Raštan je odličan izbor ako govorimo zelenišu koji sadrži velike količine vlakana koja utiču na smanjenje holesterola. Koprive mogu da se koriste kao prirodan diuretik i čistač toksina iz tela. Blitva sadrži ogromne količine vitamina A, C i K, ali i vitamin E, B6 i desetinu drugih minerala i vitamina u manjim količinama.

Špargla

Špargla je jedna od skupljih namirnica koje možete naći na vašoj lokalnoj pijaci. Njena cena je opravdana malom količinom proizvodnje, kao i kratkim periodom prinosa. Međutim, ona spada u super hranu jer sadrži velike količine brojnih antioksidanasa, kao i vitamin C, inulin i beta-karoten.

Foto: Pixabay

Grašak i boranija

Grašak je dobar izvor vitamina C i vlakana koja utiču na smanjenje holesterola. Takođe, povoljno utiče i na zdravlje kostiju i sistem za varenje.On se od drugih biljaka izdvaja kao jedinstven jer sadrži saponin. Boranija je specifična jer pored navedenih vitamina sadrži i folnu kiselinu koja je izuzetno važna trudnicama jer utiče na pravilan razvoj beba.

Brokoli

Ova biljka je savršena zimska vitaminska bomba! Bilo da se koristi svež ili smrznut bogat je vitaminom C i K, te predstavlja savršen izbor tokom zimskih meseci i sezone gripa. Brokoli je često podcenjen u našoj kuhinji. Ukoliko mu date priliku i isprobate neka nova jela koja ga uključuju iznenadiće vas svojim ukusom.

Kelj i kelj pupčar

Ovo kupusasto povrće je još jedan odličan izbor u zimskim mesecima. Svež sadrži A, C, K, kalijuma, kalcijuma i gvožđa. Odličan su izvor vlakana čime poboljšavaju varenje i stvaraju dug osećaj sitosti. Odlično je kao prilog uz meso, ali i kao glavni sastojak toplih salata sa slaninom ili sirom.

Kivi

Začuđujuća činjenica je da kivi zaprao sadrži više vitamina C od pomorandže! Kao voće koje nam je često dostupno i iz domaće proizvodnje predlažemo da uživate u njemu i ove zime. Koristite ga u voćnim salatama, servirane preko ukusnih filova, u voćnim tortama ili smutijima.

Avokado

Avokado je bogat biotinom koji održava vlažnost kože i kose. On takođe sadrži i vitamine A i E, koji pomažu kod opekotina od sunca. Avokadovo ulje se koristi u kozmetičkoj industriji jer ga koža i kosa brzo apasorbuju. Ono sadži i steroline koji pomažu koži u borbi protiv starenja.

Foto: Pexels

Bamija

Bamija je još uvek poprilično nepoznato povrće kod nas, iako se uspešno uzgaja na našim prostorima. Puna je vitamin A, flavonoida i antioksidanasa (beta karotena, ksantina i luteina) koji povoljno utču na zdravlje srca i prirodno smanjuju holesterol.  Može da se koristi kao prilog uz meso, da se doda u čorbicu ili gulaš, pa čak i da se pripremi sama kao topla salata sa hrskavom slaninom.

Belo grožđe

Grožđe predstavlja odlična izvor nutritijenata kao što su fenoli i polifenoli. Pored njih sadrži vitamin A, K, C i B. Odličan je izvor dijetalnih vlakana koja daju osećaj sitosti i poboljšavaju varenje, i tečnosti koja hidrira naš organizam. Ovo voće poznato je po svojim antiupalnim svojstvima koja potiču pre svega od resveratrola, prirodnog fenola.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: