Zašto treba jesti voće i povrće plave i ljubičaste boje svakog dana? – Ananas Magazin `
Zdravlje Zašto treba jesti voće i povrće plave i ljubičaste boje svakog dana?

Zašto treba jesti voće i povrće plave i ljubičaste boje svakog dana?

Plavo i ljubičasto voće i povrće sadrži ogromne količine vitamina antocijanina koje im daje tu boju. Antocijanin je moćan antioksidans koji štiti i leči naše ćelije od oštećenja. Upravo zbog ovog svojstva neka od njih su godinama korišćena u herbalnoj medicini pojedinih kultura. Koje je to voće i povrće saznajte u nastavku. 

Plavo i ljubičasto voće i povrće može da deluje anti-upalo, štiti kardiovaskularno zdravlje i čuva nervni sistem. Kako bismo najbolje iskoristili zdravstvene benefite koje zeleno voće i povrće pruža trebalo bi da težimo da svakoga dana pojedemo bar jedno.

Crveni luk

Još jedna naša domaća namirnica. Pun je vitamina C i pozitvno utiče na povećanje dobrog holesterola, a smanjenje lošeg. Jako je lako provući male količine praziluka kroz mnoga jela! Bilo svež ili termički obrađen naša je preporuka da nađe svoje mesto za vašim stolom što češće.

Crno grožđe

Grožđe predstavlja odlična izvor nutritijenata kao što su fenoli i polifenoli. Pored njih sadrži vitamin A, K, C i B. Odličan je izvor dijetalnih vlakana koja daju osećaj sitosti i poboljšavaju varenje, i tečnosti koja hidrira naš organizam. Ovo voće poznato je po svojim antiupalnim svojstvima koja potiču pre svega od resveratrola, prirodnog fenola.

plavo i ljubicasto voce i povrce grozdje Foto Unsplash
Crno grožđe Foro: Unsplash

Ljubičast batat

Ova krtola je  odličan izvor kad je skrob u pitanju. Batat je pun beta karotena i antioksidansa, a ima znatno manju količinu skroba, te je naša preporuka da on uskoči povremeno u vaša jela umesto krompira. Koliko je ovo povrće blagotvorno govori i informacija da je samo jedna porcija batata dovoljna kako bismo uneli preporučenu dnevnu količinu vitamin A.

Cvekla

Iako jako isplativa namirnica na našem tržištu, često je podcenjena i zaboravljena, tako da predstavlja još jednu koju treba ponovo promovisati i podstaknuti povratak na našem stolu. Sadrži vitamine A, B i C, antioksidanse, kalijum i folnu kiselinu. Odlična je sveža u salatama ili pečena i karamelizovana kao prilog mesu ili nosilac tople salate.

Borovnice i kupine

Bobičasto voće je odličan izvor vlakana i spada u voće sa najmanjom količinom ugljenih hidrata. Naravno, sadrže i velike količine vitamina C. Borovnice posebno pozitivno utiču na poboljšanje cirkulacije i time doprinose boljem kvalitetu kože i njenoj većoj otpornosti na štetne uticaje sunčevih zraka.

Crveni kupus

Kupus je odličan bilo kao prilog uz meso, ali i kao glavni sastojak toplih salata sa slaninom ili sirom. Ova biljka je savršena vitaminska bomba za hladne dane koji su pred nama! Bilo da ga koristite svež ili smrznut bogat je vitaminom A, C i K, te je savršen izbor tokom sezone gripa.

plavo i ljubicasto voce i povrce crveni kupus Foto Pexels
Crveni kupus Foto: Pexels

Plavi paradajz

Tradicionalna kineska medicina koristi ga kao prirodan lek protiv gastritisa. Hlorogena kiselina koja se nalazi u plavom paradajzu potpomaže smanjenju telesne težine. Odličan je izvor vitamina A, B1, B3, B6, B9, C i K, kao i minerala poput kalijuma, kalcijuma, fosfora, bakra i magnezijuma.

Šljive

Šljive su i bogate vitaminima B1, B2, B6, E, zatim beta-karotenom, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Ipak, najveća hranljiva vrednost šljive je u obilju dijetetskih vlakana koje sadrži. Pozitivan uticaj na zdravlje, naročito protiv zatvora, imaju suve šljive. Razlog je što se u njima nalazi koncentrovan sorbitol (vrsta šećera) i vlakna koja im daju veći laksativni efekat u odnosu na sveže plodove.

Smokve

Smokve su bogate beta karotenom, A, C, E i K vitaminima, kalcijumom, gvožđem i drugim mineralima. Omega 3 i Omega 6, kojim smokve obiluju, su veoma važne za zdravlje kardiovaskularnih organa. Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: