Zašto treba jesti voće i povrće narandžaste i žute boje svakog dana? – Ananas Magazin `
Zdravlje Zašto treba jesti voće i povrće narandžaste i žute boje svakog dana?

Zašto treba jesti voće i povrće narandžaste i žute boje svakog dana?

Svima nam je poznato da je šargarepa odlična za naš vid, ali nije samo ona. I ostalo narandžasto i žuto voće i povrće sadrži velike količine beta karotena koji je zaslužan za njihovu boju.  Koje je to voće i povrće pročitajte u nastavku teksta.

Beta karoten je pigment koji se u našem telu sintetiše u vitamin A. Ovaj vitamin je važan za očuvanje našeg vida, imuniteta i rast novih ćelija. Osim beta karotena, narandžasto i žuto voće i povrće najčešće sadrži i velike količine luteina i zeaksantina koji pomažu pri prevenciji bolesti oka vezanih za slepilo i starenje. Kako bismo najbolje iskoristili zdravstvene benefite koje on pruža trebalo bi da težimo da svakoga dana pojedemo bar neko voće i povće koje ga sadrži.

Kruška

Kruške bi trebalo da budu pri samom vrhu kada je reč o izboru voća za jesen jer su odličan izvor topivih vlakana, sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin. Osim toga, one su i odličan izvor bakra, fosfora i kalijuma.

Kaki

Kaki ili japanska jabuka deluje protivupalno i dezinfikuje, jača krvne sudove i snižava krvni pritisak. Naročito se preporučuje osobama koje imaju problema s venama. Plodovi su bogati vitaminom C i A, i sadrže kalijum, kalcijum i gvožđe, zbog čega blagotvorno deluju na probavu. Plod kakija, ili sok, lekovito deluje kod bolesti želuca, creva, kod lečenja hemoroida, bolesti jetre i žuči.

Tikva

Postoji toliko različitih vrsta tikvi i sve sadrže mnoštvo vitamina: vitamine A, C, B6, K, folnu kiselinu, i kalijum. Ona tokođe sadrži i velike količine dijetalnih vlakana koja pomažu kod regulacije nivoa šećera u krvi. Iskoristite je kao glavni sastojak vaših pita, kolača, mafina, ali i potaža i gulaša. Pustite mašti na volju i nećete pogrešiti!

Foto: Unsplash

Kajsije

Kajsije su bogate vitaminom A koji štiti naš vid i betakarotenom koji čuva kožu, a takođe sadrže i zavidnu količinu vitamina C. Kada je reč o magnezijumu važno je reći da kajsije sadrže oko 10 puta više magnezijuma od ostalog voća!

Žuta paprika

Zbog velike količine vitamina C koji sadrži, paprika je odlično povrće za jačanje imuniteta jer ovaj vitamin stimuliše bele ćelije, uspešno se bori protiv infekcija i time jača imuni sistem. Osim obične slatke paprike, tu je i ljuta koja poboljšava cirkulaciju i ubrzava metabolizam čime pomaže u borbi protiv masnih naslaga i celulita.

Mango

Mango je pun vitamina B6, koji je potreban za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i mozga, a time takođe utiče i na poboljšanje kvaliteta sna i raspoloženja. Amino kiselina glutamin iz manga jača koncentraciju i poboljšava memoriju.

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac spada u žitarice koje ne sadrže gluten što ga čini pogodnim za osobe koje boluju od celijakije. Odličan je izvor dijetalnih vlakana koja potpomažu varenju i snižavanju krvnog pritiska i ferulinske kiseline  koja ima vitalnu ulogu u prevenciji brojnih oblika raka, kao i sveobuhvatnog starenja organizma i upalnih procesa.

Citrusi

Limun, mandarina, pomorandža i grejpfrut su najčešće birano voće u zimskim mesecima. To duguju svojim velikim količinama vitamina C, ali nisu citrusi samo to. Oni takođe sadrže i flavonoid koji pozitivno utiče i na dobar i na loš holesterol. Osim toga, sadže i dobre količine vitamina B, kalijuma, fosfora, magnezijuma i bakra.

Foto: Unsplash

Šargarepa

Šargarepe su oduvek povezivane sa beta karotenom i dobrim vidom. Osim ovih benefita za naše telo, šargarepa pozitivno utiče i na zdravlje kože, noktiju i zuba. Antioksidansi i fitohemikalije u šargarepama pokazale su se kao delotvore i za regulisanje šećera u krvi.

Batat

Ova krtola je  odličan izvor kad je skrob u pitanju. Batat je pun beta karotena i antioksidansa, a ima znatno manju količinu skroba, te je naša preporuka da on uskoči povremeno u vaša jela umesto krompira.  Koliko je ovo povrće blagotvorno govori i informacija da je samo jedna porcija batata dovoljna kako bismo uneli preporučenu dnevnu količinu vitamin A.

Dinja

Kada je dinja u pitanju zdravstveni benefiti koje ona donosi su brojni. Potvrđeno je da pomaže očuvanju dobrog vida, smanjuje stres, usporava procese starenja, jača imuni sistem, smanjuje menstrualne bolove, pomaže pri mršavljenju, čisti kožu, smanjuje upalne procese i pomaže pri regulisanju krvnog pritiska.

Banana

Banana je jedno od omiljenih voća u svetu i to sa dobrim razlogom. Redovno konzumiranje ovog voća pomaže pri smanjenju krvnog pritiska, smanjuje simptome astme i pomaže kod prevencije nekoliko tipa raka. Bogate su kalijumom i vlaknima, što ih čini takođe odličnim izborom kada su stomačni problem u pitanju.

Papaja

Pored vitamin A i C, papaja sadrži velike količine faolata i kalijuma. Ona je takođe bogata i antioksidansima koji, između ostalog pomažu pri uništavanju I uklanjaju štetnih bakterija u organizmu. Brojne studije su pokazale da ovo voće ima i anti-kancerogena svojstva čime smanjuju rizik od pojave raka unutrašnjih organa.

Foto: Unsplash

Ananas

Ananas sadrži visoku koncentraciju vitamina C, A i vitamine B grupe, kao i pojedine minerale i mangan. Ananas sadrži i enzim bromelain koji ima antikancerogeno dejstvo i umnogome doprinosi poboljšanju zdravlja celokupnog organizma.

Dunja

Iako je jedno od voća koje se uzgaja na našim prostorima, dunja je često podcenjeno i ignorisano voće kod nas. Što je prava šteta jer sadrži velike količine vitamina C, cinka, kalijuma, bakra, gvožđa i dijetalnih vlakana. U zdravstvene benefiti ovog voća ubrajaju se zaštita kože od izlaganja suncu, pomoć pri mršavljenju i pozitivan uticaj kod prevencije nastanka kancerogenih ćelija.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: