Zašto treba jesti voće i povrće crvene boje svakog dana? – Ananas Magazin `
Zdravlje Zašto treba jesti voće i povrće crvene boje svakog dana?

Zašto treba jesti voće i povrće crvene boje svakog dana?

Svi znamo onu narodnu mudrost da je jedna jabuka dnevno prirodan put do jakog i zdravog tela, ali to ne mora da bude baš jabuka. Osim njih, i ostalo crveno voće i povrće sadrži velike količine likopena koji je zaslužan za njihovu boju. Koje je to voće i povrće pročitajte u nastavku.

Likopin je antioksidans koji ima sposobnost da upija oštećene slobodne radikale i brojna naučna istraživanja su pokazala da pomaže kod problema sa kardiovaskularnim sistemom, rakom prostate, smanjuje rizik od moždanog udara, poboljšava makularno zdravlje i čuva vid. Kako bismo najbolje iskoristili zdravstvene benefite koje on pruža trebalo bi da se potrudimo da svakoga dana pojedemo bar neko voće i povće koje ga sadrži.

Jabuke

Flavonoid florizin koji se nalazi u koži jabuke, pomaže u prevenciji gubitka koštane mase koja se povezuje sa menopauzom. Pektin i polifenoli (antioksidansi) smanjuju nivo lošeg holesterola. Polifenoli takođe sprečavaju oksidaciju ćelija te tako čuvaju srčane mišiće i krvne sudove.

Crvena kinoa

Kinoa ne sadrži gluten i ima visok sadržaj flavonoida, uključujući kvercetin i kampferol. Oni deluju protiv upala i virusnih infekcija te ispoljavaju anti-kancerogena i anti-depresivna svojstva. Kinoa je odličan izvor proteina i, za razliku od ostalih žitarica, sadrži sve esencijalne aminokiseline.

Paradajz

Osim toga što paradajz sadrži velike količine antioksidanasa, kalijuma i vitamina C, on takođe sadrži i korisne fitohemikalije od kojih je jedna i likopen koji pozitivno deluje na hronične bolesti. Zahvaljujući visokom sadržaju bioflavonoida paradajz takođe povoljno utiče na metabolizam.

Foto: Unsplash

Čili papričice

Kapsaicin iz ljutih papričica podstiče oslobađanje endorfina, hemikalije koja popravlja raspoloženje, a istraživanja su pokazala da vitamin C, folna kiselina i beta karoten iz čilija smanjuju rizik od raka debelog creva.

Lubenica

Prva asocijacija na leto definitivno su lubenice! Predstavlja odličan način hidratacije tokom vrelih letnjih meseci i potpuno prirodan slatkiš. Sok lubenice pun je likopena koji takođe pozitivno deluje i na hronične bolesti i smanjuje štetan uticaja sunca.

Azuki pasulj

Azuki pasulj je deo standardne azijske kuhinje. Poznat je po svojim pozitivnim uticajima na zdravlje srca, dijabetes, povećanje mišićne mase i regulaciju telesne težine. On sadrži velike količine antioksidanasa, proteina i vlakana. Takođe, predstavljaju odličan izvor mangana i folne kiseline i zbog toga  je često zastupljen u ishrani trudnica.

Maline

Bobičasto voće je odličan izvor vlakana koja pozitivno utiču na smanjenje lipoproteina pozatijeg kao loš holesterol. Spada u voće sa najmanjom količinom ugljenih hidrata te je zbog toga, pored jagoda i borovnica, omiljeno voće ljudi koji prate LCHF i keto ishranu. Naravno, sadrže i velike količine vitamina C.

Jagode

Jagode su još jedno malo čudo prirode – voće puno neophodnih vitamina, minerala i antioksidanasa. One povoljno utiču na očuvanje imuniteta, zuba i vida. Jedno su od voća sa najmanjom količinom prirodnog šećera tako da predstavljaju odličnu užinu ili desert za naše mališane jer, naravno, svi znamo koliko deca vole jagode!

Foto: Pexels

Trešnje i višnje

Trešnje i višnje pomažu očuvanju kože, smanjuju bol u mišićima i imaju blago umirujuće dejstvo na ceo organizam. Bilo sveže ili u pitama i kolačima, često konzumiranje ovog voća može pozitivno da utiče na kontrolu krvnog pritiska. Bogate su vlaknima i sadrže vitamin C i kalijum koji svima nama fali.

Crvene rotkvice

Mlade rotkvice su dokaz da dobre svari dolaze u malim stvarima. Rotkvice su pune vitamina C, kalijuma, folne kiseline i kalcijuma. Koristite ih sveže u salatama, ali isto tako možete i u kuvanim jelima.

Nar

Ovo voće puno soka odličan je izvor vitamina C i antioksidansa. Pozitivno utiče na loš holesterol i rad srca. Možete ga koristiti u vidu sveže ceđenog soka, pirea ili nadeva za slatkiše ili ga prosto konzumirati svež u voćnim salatama.

Crveni grejpfrut

Crveni grejpfrut je jedno od nama najdostupnijih voća tokom zimskih meseci. Da, on je pun vitamina C, ali nije grejp samo to. On takođe sadrži i flavonoid koji pozitivno utiče i na dobar i na loš holesterol. Osim toga, sadrži i dobre količine vitamina B, kalijuma, fosfora, magnezijuma i bakra.

Crvena paprika

Zbog velike količine vitamina C koji sadrži, paprika je odlično povrće za jačanje imuniteta jer ovaj vitamin stimuliše bele krvne ćelije, uspešno se bori protiv infekcija i time jača imuni sistem. Pored obične slatke paprike, tu je i ljuta crvena koja poboljšava cirkulaciju i ubrzava metabolizam čime pomaže u borbi protiv masnih naslaga i celulita.

Foto: Pexels

Godži bobice

Ove moćne bobice su se tek pojavile kod nas, međutim one su već više od dve hiljade godina deo kineske kuhinje. Najčešće se koriste kao narodni lek za kontrolu šećera u krvi, regulaciju telesne težine i ojačanje imunog sistema. Skorija istraživanja su pokazala da takođe pomažu kod povišenog holesterola, usporavanja starenja kože i sprečavanja pojave tumornih ćelija.

Sušene brusnice

Iako nam nisu tako dostupne sveže, lako možete pronaći sušene ili kandirane brusnice u obližnoj zdravoj hrani i mi vam definitivno savetujemo da to i učinite. Tokom laboratorijskih istraživanja brusnica istraživači su došli do zaključka da one mogu da smanje i unište kancerogene ćelije, kao i da spreče razvoj bakterija unutar zidova urinarnog trakta.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: