Vitamin A: Neophodan za dobar vid, imunitet, razvoj kostiju – Ananas Magazin `
Zdravlje Vitamin A: Neophodan za dobar vid, imunitet, razvoj kostiju

Vitamin A: Neophodan za dobar vid, imunitet, razvoj kostiju

Vitamin A nekada se mogao naći u kapsulama i tabletama i bio je veoma popularan sumplement. Danas se gotovo ne može naći na tržištu kao pojedinačni vitamin, osim kada su u pitanju terapijske svrhe.

Ovaj vitamin važan je za rast, razvoj kostiju, imunitet, zdravlje sluzokože i kože, nastanak ćelija i tkiva u organizmu i vid. Neophodan je za razmnožavanje epitalnih ćelija i stvaranje vidnog pigmenta (rodopsina). Osim toga, neutrališe opasne slobodne radikale i ima ulogu antioksidansa. Takođe štiti organizam od oboljenja, pa i od nekih vrsta karcinoma.

Vitamin A u namirnicama

Kao što smo već pomenuli, teško je naći pojedinačni vitamin A u prodaji. Ipak on se može lako konzumirati preko namirnica. Pre svega, tu je povrće koje sadrži beta karoten, jer organizam stvara A vitamin iz voća i povrća bogatim beta karotenom. Poželjno je uzimati zeleno, žuto i narandžasto povrće, kao i voće. Unos breskve, dinje, kajsije, brusnice, šljiva, bundeve, tivke, dinje, šargarepe, sladak krompis, peršun, kupus, paradajz i paprike garancija su da Vam ovaj vitamin neće nedostajati.

Kuvanje i pečenje pojedinog voća i povrća može oslabiti dejstvo vitamina. Ipak predugo kuvavnje, sušenje i visoka temperatura uništavaju vitamin, dok mu sa druge strane niske temperature ne škode.

Goveđa džigerica, jaja, riblje ulje i mlečni proizvodi (punomasni, mleko, puter) bogati si ovim vitaminom.

Punomasni mlečni proizvodi bogati su vitaminom A. Foto: Pexels

Nedostatak i prevelik unos vitaminom A

Koliko vidimo blagodeti vitamina A su velike, te se lako može naslutiti da njegovo odsustvo u organizmu može dovesti do problema. Pre svega može se javiti noćno slepilo (nastaje smanjenjem stvaranje vidnog pigmenta), oštećenje kože i sluznice, a retko i bolesti creva. Takođe nedovoljan razvoj kod dece, pa i ozbiljne bolesti kostiju i organa mogu se povezati sa njegovim nedostatkom.

Da svaka medalja ima dve strane pokazuje i činjenica da prevelik unos ovog vitamina može prouzrokovati: glavobolju, nervozum opadanju kose, umor, bol u mišićima i zglobovima, iscrpljenost, suve usne, sucu kožum a povećan je i rizik od osteoporoze.

Velike količine vitamina A mnogo su štetne za trudnice, jer mogu oštetiti plod. Zato se trudnicama ne preporučuje dodatni unos vitamina, pored onih prepisanih od lekara.

Veća mogućnost da dođe do prevelike količine jeste unos kroz suplemente koji sadrže vitamin A, dok je verovatnoća da prezasićenje dođe konzumacijom iz prirodnih oblika (hrane) minimalna.


O benefitima vitamina E možete pročitati u našem prethodnom tekstu.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: