Topli kakao – šoljica zdravlja – Ananas Magazin `
Zdravlje Topli kakao – šoljica zdravlja

Topli kakao – šoljica zdravlja

Kada krene hladnije vreme, većina nas se okreće toplim napicima koji nas greju i vraćaju nam energiju. Pored čaja i kafe, mnogi se opredeljuju za šolju toplog kakao napitka, koji osim opojnog mirisa i divnog ukusa donosi još mnogo zdravstvenih benefita za vaš organizam.

Kakao ima dugu istoriju – postoje podaci da su ga u ishrani koristila čak i drevna plemena Maja i Asteka, koja su ga smatrala darom od boga. U Evropu ga je iz Amerike doneo čuveni istraživač Kristofer Kolumbo. Ovaj čudotvorni napitak dugo vremena nije bio dostupan svima, već je bio rezervisan samo za plemstvo i ratnike.

Biljka kakaovac je tropska biljka iz čijih plodova se dobija kakao. Semenke plodova se suše i melju i na taj način se dobija kakao prah, jedan od najvažniih sastojaka za pravljenje čokolade. Sam kakao je zdraviji za konzumiranje od čokolade, jer sadrži manje masti i prilikom prerade gubi mnoga hranljiva svojstva.

Kakao je bogat flavonoidima, antioksidantima, koji čuvaju vašu kožu, podmlađuju je i neguju, osim toga deluju na poboljšanje cirkulacije, snižavanje pritiska, sprečavaju zgrušavanje krvi i smanjuju stvaranje krvnih ugrušaka. Pored izuzetnog bogatstva antioksidantima, kakao obiluje i mineralima i vitaminima, poboljšava pamćenje i koncentraciju, kao i celokupno stanje organizma. Može pomoći pri regulaciji nivoa šećera u krvi, kao i pri snižavanju holesterola. Kakao spada u jednu od najhranljivih namirnica, a popravlja i raspoloženje, jer podstiče lučenje hormona sreće, serotonina i dopamina.

Recept za kakao napitak:

Za jednu šoljicu potrebno vam je 1-2 kašičice kakao praha i 150-200ml ključale vode. Stavite vodu da provri, dodajte joj kakao i vratite na ringlu da još jednom proključa. Ovako spremljenom napitku možete dodati mleko ili koristiti mleko umesto vode.

Najzdravije je da ovaj ukusni napitak pijete dok je još topao i bez zaslađivača, a ukoliko volite da bude slađi dodajte mu šećer ili med.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: