Svakodnevna šetnja – osnova dobrog zdravlja – Ananas Magazin `
Zdravlje Svakodnevna šetnja – osnova dobrog zdravlja

Svakodnevna šetnja – osnova dobrog zdravlja

Šetnja predstavlja odličan način da poboljšate i očuvate svoje zdravlje. Uz pomoć dnevne polučasovne šetnje poboljšaćete vašu izdržljivost, ojačaćete kosti, smanjićete višak masnih naslaga, ojačati mišiće i poboljšati cirkulaciju. Za razliku od ostalih vidova rekreacija i treninga, šetnja ne zahteva nikakvu specijalnu opremu i potpuno je besplatna!

Šetnja ne predstavlja stres za organizam, zahteva minimalnu opremu, može da se radi u bilo koje doba dana i u ritmu koji vama odgovara. Za razliku od većine ostalih vidova rekreacije, šetnjom se ne izlažete gotovo nikakvom riziku od povreda. Pored toga, šetnja predstavlja odličnu fizičku aktivnost za starije, za gojazne ljude i sve one koji nisu vežbali duži vremenski period.

Uz redovnu šetnju povećaćete kardiovaskularno i pulmonarno zdravlje, smanjićete verovatnoću pojave ili napredovanja srčanih bolesti i moždanih udara, pozitivno ćete uticati na povišen krvni pritisak, visok holesterol, bolove u mišlićima i zglobovima i dijabetes, ojačaćete svoje kosti i poboljšaćete ravnotežu, mišići će postati jači i izdržljiviji, i na kraju, smanjićete višak telesne masnoće, a takođe ćete se i osećati bolje psihički. Kako bi šetnja imala pozitivan impakt na vaše zdravlje neophodno je svakodnevno šetati bar 30 minuta. Ukoliko vam tridesetominutna šetnja predstavlja problem, podelite je na tri manje šetnje od 10 minuta, pa lagano produžavajte sesije.

setanje foto unsplash
Svakodnevna šetnja od 30 minuta je bitna za naše zdravlje Foto: Unsplash

Međutim, ukoliko je vaš cilj gubljenje masnih naslaga, biće vam potrebna znatno duža i energičnija šetnja. Počnite sa tridesetominutnom, pa je vremenom produžavajte. Na ovaj način izgradićete zdravu svakodnevnu, aktivnu rutinu koja će vam kasnije pomoći i da održite željenu težinu. Ukoliko se odlučite da koristite neku od aplikacija za praćenje koraka neka vaši orijentiri budu 5.000 i 10.000 koraka dnevno. Gde 5.000 predstavlja neki minimum koji treba da ostvarite u toku dana, a 10.000 krajnji cilj.

Ukoliko niste sigurni kako da uključite više šetnje u vaš dan predlažemo vam da koristite stepenice umesto lifta, izađete iz gradskog prevoza jednu stanicu ranije, odlazite do lokalnih prodavnica pešice, pronađite partnera za šetnju, šetate vašeg ili prijateljevog psa, vodite dnevnik šetnje ili koristit neke od dostupnih aplikacija. Pokušajte da kreirate rutinu tako što ćete, na primer, šetati u isto vreme svakoga dana. Zapamtite, da koristite istu količinu energije bez obrzira na vreme šetnje, pa je u skladu sa tim odradite u vreme kada vam najviše odgovara.

setanje stepenice foto pexels
Koristite stepenice kad god ste u mogućnosti Foto: Pexels

Naravno, uz energična šetnju trošite više kalorija nego uz šetnju laganog tempa, ali to ne znači da treba da ostanete bez daha i ne uživate u njoj. Vremenom vaše telo će se adaptirati i ojačati, pa ćete moći da pojačate njen intenzitet i dužinu. Tada možete da šetate uzbrdo, ili postepeno povećate brzinu i dužinu.

Udobna obuća predstavlja najvažniju opremu kada je šetnja u pitanju. Izbegnite onu koja može da izazove bolove u stopalu ili cevanici i dovede do pojave žuljeva. Izaberite obuću koja je udobna, sa odgovarajućom potporom za stopalo i petu. Pravite lake korake i vodite računa da vam prvo pete dodiruju tlo. Kad god je moguće izbegnite beton, hodajte po travi ili zemlji kako biste smanjili stres za zglobove.

Kako biste šetnju učinili interesantnijom i prijatnijom menjajte rute, šetajte sa psom ili prijateljem, ili prosto promenite doba dana. Pas kojem je neophodna redova vežba može da vas motiviše da šetate svakoga dana, a takođe će vam i prijati njegovo društvo. Ukoliko nemate psa i ne planirate da ga nabavite, možete ponekad da šetate psa vašeg prijatelja ili se ponudite kao volonter-šetač psa u centrima za napištene pse. Kako bi vaša šetnja bila što prijatnija, budite uviđavni prema ostalim pešacima, uvek držite vašeg psa na povocu i ponesite kesice ili papirne maramice kako biste počistili za vašim psom.

setanje psa foto unsplash
Šetnja sa psom – idealan način da stvorite ovu zdravu naviku Foto: Unsplash

Ako se odlučite za društvo sa prijateljem, šetnju možete pretvoriti u prijatno druženje. Predlažemo vam da kreirate neki dogovor ili raspored šetnji. Ukoliko šetate sa decom, obratite pažnju na dužinu i ritam kako biste je prilagodili njima. Bebe posebno uživaju u dugim i laganim šetnjama u kolicima. Organizujte šetnje u prirodi, udaljeni od grada i na čistom vazduhu.

Obratite pažnju na vremenske uslove. Tokom sunčanih dana obavezno nosite naočare i zaštitite svoje telo kremom sa visokim zaštitnim faktorom. Kišnim danima ponesite kišobran i odaberite odgovarajuću odeću i obuću. Ukoliko se bojite uličnih pasa i znate da ih na vašoj ruti ima ponesite kišobran ili štap kako biste ih udaljili od sebe. Prilikom šetnje u prirodi ili na planinarenju obratite pažnju na okolinu, pazite na klizave terene i litice. Uvek ponesite flašu vode sa sobom i postarajte se da budete redovno hidrirani.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: