Pomorandža – kao užitak, vitamin i lek – Ananas Magazin `
Zdravlje Pomorandža – kao užitak, vitamin i lek

Pomorandža – kao užitak, vitamin i lek

Sigurno su vam roditelji, a zatim i bake i deke više puta govorili da jedna jabuka dnevno čuva vaše zdravlje. Sada se, iako je južno voće, jabuci pridužila pomorandža. Voće bogova, kako ga mnogi nazivaju, ali i ljudi.

Ukoliko ih do sada niste konzumirali, sigurno ćete posle čitanja teksta otrčati do prvog marketa i kupiti ih – jer samo jedna voćka dnevno sadrži preporučenu dnevnu dozu vitamina C.

Pomoranža ne samo da osvežava, već štiti naš organizam i poboljšava imuni sistem. Pored svega toga, ona poboljšava i stimuluše rad creva, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, smanjuje zadebljanje krvnih sudova. Ima lekovito dejstvo i kod povišenog pritiska, astme, bronhitisa, a jača i reproduktive organe, vezivna tkiva, organa za disanje, oči…

Mi vam navodimo samo nekoliko blagodeti ovog citrusa.

Bogata raznim vitaminima

Jedan je od najboljih prirodnih antioksidanta, jer sadrži visok procenat vitamina C. Osim toga, sadrži i značajan nivo vitamina A i drugih antioksidanata (alfa i beta karoten i lutein). Tu je naravno i kompleks B vitamina (tijamin, piridoksin i folat). Svi ovi vitamini utiču na sprečavanje različitih bolesti.

Jača imuni sistem i utiče na zdavlje

Prisustvo vitamina C stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca i tako poboljšava imuni sistem. Svo voće koje sadži flavonoidim štiti organizam od nastajanja raka. Naime, svi citrusi imaju jedinjenje koje se zove D-limonen i upravo ono sprečava nastajanje raka (kože, dojke pluća, usne duplje, debelog creva). Deluje i preventivno jer sadrži veliku količinu kalijuma.

Pomorandža snižava i holesterol, zahvaljujući hesperidinu. Pozitivno utiče i na hronične bolesti, kao što su gojaznost, srčana oboljenja i artritis. Ima i antiupalna svojstva koja pomažu u otklanjanju bola (ukočenost mišića i zglobova). Smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Povoljno deluje na poboljšanje koncentracije, glavobolju i depresiju.

No, ovde nije kraj, jer pomorandža ima hranljiva vlakna koja stimulišu probavne sokove i otklanjaju konstipaciju (zatvor stolice). Za kraj, ali ne i najmanje bitna informacija, jeste sadržaj folata i folne kiseline, koji utiču na pravilan razvoj mozga. Zbog toga se preporučuje svakodnevna konzumacija u drugom stanju.

Pomaže koži da blista

Pomoradže se koriste u uzradi kozmetičkih preparata za negu kože, kao i parfema. Ima svojstvo da može da čisti kožu, uklanja mitisere, otpuši pore i pored svega toga kožu čini sjajnijom. Sveži sok od pomorandže neguje kožu, dok se podočnjaci uklanjaju njenom korom. Takođe je štiti od delovanja slobodnih radikala i time sprečava starenje kože.

Preventiva gripu i prehladi

Grip hara, a savet lekara je unošenje što više vitamina preko voća. Naša preporuka je naravno pomorandža, jer ima dosta vitamina koji su neophodni u hladnim mesecima. Iako je mnogi ubrajaju u tradicionalno lečenje, mi ćemo je svrstati u preventivu. Tri ili četiri čaše soka dnevno štite od respiratornih infekcija, ali i prehlade.

foto: Pixabay (ilustracija)
Kolač od pomorandže

U ishrani i kuhinji

Kada je pomorandža u pitanju, može se reći da je kod nje sve korisno (plod, kora i cvet). Koristi se u različitim kuhinjama širom sveta, a primena je raznolika. Kod nas se plod koristi uglavnom za ishranu i sokove. Kod sokova je vazno znati da nije poželjno dugo stajanje, po ceđenju pomorandže, jer se u suprotnom smanjuje prisustvo vitamina C. Kora se koristi za pravljenje kolača.

Korisna za mršavljenje

Gotovo je nemoguće naći dijetu bez pomorandže. Mi vam nećemo preporučiti nijednu od njih, to prepuštamo nutricionistima, ali ćemo vam reći kako one utiču na smanjenje kilograma. Naime, pomorandža ima dijetalna vlakna, samo 39 kalorija i malo ugljenih hidrata.

Konzumacija pomaže protiv infekcija, korisna je u procesu varenja, stimuliše rad creva. Lake su za varenje, a i njihov šećer se lako i brzo apsorbuje i pretvara u energiju. Možete ih konzumirati, da pritom budete siti i oslobodite organizam od toksina. Ujedno, kao i svaki citrus, topi masne naslage.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: