Plivanje – savršen način za oblikovanje tela i očuvanje zdravlja – Ananas Magazin `
Zdravlje Plivanje – savršen način za oblikovanje tela i očuvanje zdravlja

Plivanje – savršen način za oblikovanje tela i očuvanje zdravlja

Leto je u punom jeku i teško da postoji bolji način da se rashladite nego plivanjem! Plivanje je poznato kao idealna aktivnost kojom aktivirate celo telo i pritom pritom blagotvorno deluje na vašu psihu.

Između ostalog, ovo je izuzetno popularan vid fizičke aktivnosti jer našem telu pruža sve prednosti aerobika bez stresa po zglobove i odgovara i svim generacijama. Osim kupaćeg kostima jedina neophodna stvar je voda, bilo da je to bazen, more, reka ili jezero.

Pojačava snagu i definiciju mišića

Plivanjem ojačavate mišiće celog tela. Tokom plivanja prevashodno rade vaše ruke i ramena, ali ne treba zanemariti rad nogu. Takođe, dok plivate kretanjem i rotacijom aktivirate I stomačne i leđne mišiće. Ovo čini plivanje jednim od najboljih aerobika za vaše telo!

Pozitivno utiče na jačinu kostiju

Godinama su istraživači odbacivali činjenicu da plivanje može pozitivno da utiče na jačinu kostiju. Međutim, studija pod nazivom Swimming can contribute to rebuilding bone strength koja je izdata u časopisu Journal of Applied Physiology dokazuje suprotno, odnosno da redovno plivanje može da poveća njihovu gustinu i težinu.

Odličan je način za sagorevanje kalorija

Opšte je poznato da je plivanje odličan izbor za osobe koje žele da smršaju i ubrzaju svoj metabolizam. Ono manje poznato je činjenica da je plivanje delotvorno isto koliko i trčanje! Zavisno od stila i intenziteta plivanjem možete da sagorite i više kalorija nego trčanjem. Plus tokom plivanja vaši zgobovi ostaju sigurni i voda je tu da vam pruži potporu.

Smanjuje stres i depresiju

Odlična stvar je što se tokom plivanja proizvodi endorfin koji enzim sličan opijatima koji poznatiji kao hormon sreće. Plivanje takođe može da izazove osećaj relaksacije sličan onom nakon praktikovanja joge. Istraživanje pod nazivom How Swimming Reduces Depression pokazalo je da redovno plivanje može da sanira štetu nastalu stresom kroz proces hipokampalne neurogeneze. Ovim plivanje sa razlogom može da se smatra jednim od najboljih načina da se odsečete od sveta, fokusirate na sebe i potpuno se opustite.

plivanje osmeh foto pexels
Plivanje smanjuje depresiju Foto: Pexels

Povećava kapacitet pluća

Plivanje spada u aerobik vežbe koje pomažu vašim plućima da efikasnije koriste kiseonik. Ono ojačava vaše mišiće i srce, te time takođe olakšavaju disanje i omogućavaju vam da dišete dublje. Proces kontrolisanog disanja i zadržavanja vazduha pod vodom vremenom povećava vaš kapacitet pluća.

Plivanje u slanoj vodi pozitivno utiče na kožu

Jedna od prednosti plivanja u slanoj vodi, odnosno moru, definitivno je uticaj morskih soli na vašu kožu. Plivanjem u moru pomažete vašoj koži da očuva svoju hidriranost i glatkoću. Takođe, slana voda izvlači toksine iz vaše kože i postiče njeno obnavljanje.

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Ukoliko redovno plivate još jedna predost koju možete da osetite je i poboljšanje rada srca. Studija pod nazivom Why Aerobic Exercise Is Good For The Heart pokazao je da aerobik kao što je plivanje smanjuje upale koje vode do srčanih problema i razgvoja bolesti kardiovaskularnog sistema.

Posebno pozitivno utiče na decu

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti naveo je plivanje kao odličan način borbe protiv gojaznosti dece. Plivanje podrazumeva tri osnovna elementa fizičke aktivnosti koji pružaju izvrstan pozitivan učinak na njihovo zdravlje. To su snaga, izdržljivost i fleksibilnost. Ovim ne samo da je moguće održati zdravu težinu, već se ostvaruje i odličan uticaj na njihov rast i razvoj.

Mali je rizik da dođe do povrede

Tokom plivanja voda je tu kao podrška našem telu i njena savršena zaštita od povreda kao što su istezanje ligamenata ili povreda zglobova. Jedan je od retkih sportova kod kojih apsolutno ne postoji noseća težina i time teško da je moguće doći do povrede u vodi.

Pozitivno utiče na astmu

Za razliku od vežbanja u teretani gde smo izloženi suvom vazduhu ili u prirodi gde je prisutan polen, tokom plivanja, naročito u bazenu, udišemo vazduh pun vlage. Studija Swimming Aids Asthma Symptoms In Children pokazala je da plivanje ne samo da ublažava simptome astme  već poboljšava i celokupno zdravlje sistema za disanje.

plivanje sport foto pixabay
Foto: Pixabay

Odlična je alternativa high-impact treningu

Tokom plivanja koristimo mišiće koje obično ne akiviramo tokom standardnog treninga ili u toku dana. Neopterećuje zglobove i dopušta nam da se opustimo bez straha od pada i povrede za razliku od ostalih vidova rekreacije. Odlino je što jačinu treninga možemo jako jednostavno da odredimo sami promenom inteziteta i stila plivanja.

Smanjuje bolove u leđima

Ukoliko patite od bolova u leđima ne posežite odmah za tabletama, isprobajte plivanje! Studija pod nazivom Efficacy of aquatic exercises for patients with low-back pain došla je do zaključka da su osobe koje su patile od bolova u leđima nakon šest meseci  redovnog plivanja i vežbi u vodi primetile znatno smanjenje, a ponegde i potpuno odsustvo bola u leđima.

Pojačava fleskibilnost

Iako ne možemo da se istegnemo tako dobro kao tokom joge, plivanje takođe od nas zahteva da se istežemo, okrećemo i uvrćemo i pomeramo sebe kroz vodu. Opseg neophodnih pokreta čini vaše zglobove fleksibilnijim i pomaže pri oporavku nakon povrede istih.

Pozitivno utiče na naš nervni sistem

Studija sa Harvarda pod nazivom Regular exercise changes the brain to improve memory došla je do zaključka da redovnim plivanjem ne samo što smanjujemo stres organizma, a samim tim i nervnog sistema, takođe poboljšavamo našu memoriju i logičko razmišljanje. Takođe, ovaj tip rekreacije smanjuje upale i insulinsku rezistenciju mozga, čime podstiče rast moždanih ćelija.

plivanje zdravlje zivot foto pexels
Plivanje može da nam produži život Foto Pexels

Plivanje može da vam produži život

Ukoliko tažite način kako da produžite i poboljšate sam kvalitet vašeg života ne morate dalje da tragate! Studija pod nazivom Swimming and All-Cause Mortality Risk Compared With Running, Walking, and Sedentary Habits in Men koja je objavljena u časopisu International journal of aquatic research and education pokazala je interesantne rezultate. Naime, osobe koje su redovno plivale vremenom su bolje očuvale svoje zdravlje i smanjile simptome već postojećih bolesti čime su na kraju istraživanja pokazale najbolje performanse u pogledu dužine i kvaliteta života u odnosu na ljude drugih kontrolnih grupa.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: