Moć čudesne biljke neven – Ananas Magazin `
Zdravlje Moć čudesne biljke neven

Moć čudesne biljke neven

Neven je jedna od najšire korišćenih biljaka u fitoterapiji. Koristi se za lečenje širokog spektra bolesti. Ova biljka sarži flavonoid i zahvaljujući njemu deluje protivupalno.

Neven može da se koristi u obliku čaja, on pročišćava krv i tako pomaže kod virusnog zapaljenja jetre, kao i kod bolesti želuca i urinarne infekcije. Čaj od nevena takođe služi za ispiranje rana koje teško zarastaju. Ublažava menstualne bolove.

Nedavna istraživanja su pokazala da neven ima veliko lekovito dejstvo, te da snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi.

Neven se najviše koristi u dermatologiji. Može se naći u obliku kreme, masti, gela. Kreme od nevena ublažavaju bol, opekotine, smanjuje otok. Blagotvorno deluje na kožu. Koristi se protiv rana, promrzlina, proširenih vena. Zahvaljujući provitaminu A koji sadrži, od pomoći je i kod psorijaze. Od ove biljke prave se brojni melemi protiv suvih i vlažnih ekcema, perušavih lišajeva. Pokazao se i kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica, naročito kandide.

neven biljka etericno ulje 2 foto pixabay

Recept za čaj od nevena:

Za spremanje jedne šoljice čaja potrebno je da dve ravne kafene kašičice usitnjenih suvih cvetova nevena prelijete sa 200 ml ključale vode, zatim poklopiti i ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta. Nakon toga čaj je spreman. Ne bi trebalo da dodajete šećer, kao ni u bilo koji drugi čaj koji koristite kao lekovito sredstvo.

Kada su neželjena dejstva u pitanju, ako se neven koristi za spoljašnju upotrebu, njih neći biti. Ukoliko odlučite da konzumirate čaj od nevena, najbolje bi bilo da se posavetujete sa lekarom.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: