Da li ste „bolesno“ ljubomorni? – Ananas Magazin `
Zdravlje Da li ste „bolesno“ ljubomorni?

Da li ste „bolesno“ ljubomorni?

Ljubomora se često vezuje za probleme u ljubavnim odnosima. Međutim, ona predstavlja jednu od prirodnih osećajnih komponenti odnosa ljubavi i može se ispoljiti sa bilo kojom bliskom osobom. Ljubomora može biti patološka, ponekad sa fatalnim posledicama, pa je bitno prepoznati kada se otima kontroli i kako se izboriti sa njom.

Šta je ljubomora i koji su uslovi za njen nastanak?

Ljubomora je osećanje koje se javlja u dečjem uzrastu veoma rano, već u 18. mesecu života. Jedan od preduslova za nastanak ljubomore jeste postojanje osećanja ljubavi, jer samo kada osoba voli, plaši se gubitka voljene osobe.

Drugi preduslov je strah od gubitka ljubavi, ali ne bilo koji strah, već onaj kada se individua plaši da će partner prestati da je voli zbog stupanja na scenu neke druge osobe. Ljubomora jeste upravo to – vrsta straha koji se javlja kada osoba proceni da postoji opasnost  da njena voljena osoba zavoli nekog drugog.

ljubomora 1
Foto: Antoine K / Flickr (CC BY-SA 2.0)

Vrste ljubomore

Ukoliko postoji realna pretnja da je odnos sa partnerom doveden u pitanje postojanjem još jedne osobe, govorimo o adekvatnoj ljubomori. Ona motiviše individuu da na konstruktivan način pokuša da sačuva ljubav voljene osobe (trudi se više oko veze, posvećuje pažnju partneru, itd.). Adekvatno ljubomorna osoba ne vidi pretnju onda kada pretnja ne postoji i prihvata mogućnost da partner može pokazati zainteresovanost za drugu osobu.

Kada izražavanje ljubomore doprinosi udaljavanju osoba i uništenju odnosa ljubavi, tada je reč o neadekvatnoj ljubomori. Procena opasnosti je najčešće umišljena i akcije koje osoba preduzima da bi zaštitila vezu su često neprihvatljive od strane okoline i označene kao ekstremne (osveta, proganjanje, kontrolisanje, itd), te mogu dovesti do užasnih posledica poput ubistva i/ili samoubistva. Preterana ljubomora se često javlja u raznim paranoidnim stanjima kao što su hronična ljubomorna sumanutost, paranoidna šizofrenija, alkoholna paranoja i drugo.

ljubomora bolest bolesno ljubomorni prevara foto Mihai Stefan Pexels 2
Foto: Mihai Stefan / Pexels

Koje osobe su više sklone ljubomori?

Osobe koje su nesigurne u ljubavnom odnosu su više sklone ljubomori i često vide opasnost tamo gde ne postoji. Više su ljubomorni i oni pojedinci koji procenjuju da pored braka/veze nemaju drugih alternativa u životu (npr. nezaposlena žena koje svoje ostvarenje vidi jedino u braku). Nisko samopoštovanje je takođe povezano sa povišenom ljubomorom.

Osobe sa niskim samopoštovanjem imaju loše mišljenje o sebi i često idealizuju partnera, za koga misle da je izuzetno poželjna osoba te sumnjaju da ga mogu zadržati. Nezrelost i sebičnost su još neke od mogućih odlika ljubomornih pojedinaca koji često smatraju da zaslužuju određeni tretman, ali ne vode računa o tome kako tretiraju druge.

Posledice ljubomore

Posledice čestog doživljavanja i ispoljavanja pre svega neadekvatne ljubomore su raznovrsne. Osoba često otvoreno iskazuje ljutnju i bes koji dovode do povlačenja partnera koji se oseća napadnuto i ne uspeva mu da razuveri ljubomornog. Partnerov pokušaj da se brani ćutanjem dovodi do toga da ljubomorna osoba postaje sigurna u svoju sumnju – ćutanje je još jedan dokaz da je u pravu. Sve to ima za posledicu da se partneri udaljavaju – bliskost, komunikacija i poverenje polako nestaju.

U ekstremnim slučajevima, dolazi do nasilja kao načina da se zadrži voljena osoba. Rezultati istraživanja pokazuju da je čak 30% ubistava izvršeno zbog ljubomore, gde se partneri češće ubijaju nego rivali.

ljubomora bolest bolesno ljubomorni prevara foto Pixabay
Foto: Pixabay

 

Kako manje biti ljubomoran?

Potpuno je normalno ispoljavati povremeno adekvatnu ljubomoru. Ljubomora je osećanje koje tre­ba prihvatiti kao znak da je osobi sta­lo do nekoga i kao spremnost da zaštiti svoj ljubavni odnos, ali poštujući i sebe, i voljenu osobu, i rivala.

Jedan od načina smanjivanja razloga za ljubomoru je stalno ulaganje u kvalitet veze, jer u vezi gde se partneri osećaju sigurno i zadovoljno, manje su šanse da će poželeti neko uzbuđenje sa strane.

Drugi vid prevencije ljubomore je – voleti i poštovati sebe. Tek tada osoba neće dolaziti u iskušenje da nekog prisiljava na Ijubav, niti da insistira na održavanju veze po svaku cenu. Ne treba zaboraviti da ljubav nije posedovanje.

Ukoliko osoba nije u mogućnosti da se sama izbori sa ovim problemom, potrebno je da se obrati stručnom licu (psihologu, psihijatru ili psihoterapeutu).

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: