Da li je to što osećate ljubav ili zaljubljenost? – Ananas Magazin `
Zdravlje Da li je to što osećate ljubav ili zaljubljenost?

Da li je to što osećate ljubav ili zaljubljenost?

Kada se osoba zaljubi, misli da je pronašla svoju srodnu dušu, nekoga sa kojim će provesti ostatak svog života. Veruje da je reč o pravoj i jedinoj ljubavi koja je neponovljiva i svakako – neuništiva. Ali da li je u pitanju ljubav ili osećanje zaljubljenosti? 

Kako bi osoba bolje razumela partnerske odnose, ali i sebe i svog partnera, od velike je važnosti da razlikuje ova dva termina koji se sve češće koriste kao sinonimi. Ljubav je prijatno osećanje koje osoba oseća prema drugome. Bitno je da se taj drugi doživljava izuzetno vrednim i da se smatra sastavnim delom intimnog sveta osobe. U obostranoj ljubavi postoje dva različita osećanja: osećanje voleti drugog, odnosno davati ljubav i biti voljen, odnosno primati ljubav.

Ljubav je dinamična, menja se vremenom i može ojačati, ili pak oslabiti i nestati. Osobe stalno moraju raditi na svojoj vezi, stalno moraju davati i primati ljubav i u tome biti uravnoteženi. Postoje mnoge teorije o ljubavi, ali jedna od popularnijih je teorija o tri komponenti ljubavi: intimnosti, strasti i posvećenosti.

Intimnost predstavlja emocionalnu komponentu i tu spadaju topla osećanja, bliskost i povezanost. Strast je motivacione prirode i uključuje nagone poput fizičke i seksualne privlačnosti. Komponenta posvećenosti je po prirodi kognitivna i uključuje kratkoročnu odluku o tome da jedan partner voli drugog ali i dugoročnu odluku da se ta veza održava.

U zavisnosti od toga na koji način se kombinuju ove komponente i koja se isključuje, postoje više vrsta ljubavi. Celovita, skoro besprekorna ljubav je ona koja sadrži sve tri komponente. Pa ukoliko recimo nedostaje komponenta strasti, radi se o dugotrajnoj prijateljskoj ljubavi koja uključuje preostale dve komponente. Ili ukoliko postoji samo komponenta posvećenosti, reč je o praznoj ljubavi, kakva postoji u ugovorenim brakovima ili brakovima u kojima se izgubile intimnost i strast.

Šta je onda zaljubljenost?

Zaljubljenost je intenzivno emocionalno stanje koje uključuje strast za drugom osobom. Sastoji se od snažnih i nekontrolisanih misli i osećanja ali i otvorenih postupaka prema objektu zaljubljenosti. Kada je zaljubljenost jednostrana, javljaju se osećanja snažne tuge i očaja.

Kako bi došlo do zaljubljivanja, neophodno je da osoba ima predstavu o idealnom partneru koju će porediti sa mogućim partnerima. Svako je ili čuo ili mu se desilo da se zaljubi u osobu koju prvi put vidi u svom životu. Kako dolazi do toga? Zaljubljeni u osobi prepoznaje neku od karakteristika koje je prepisao svojoj predstavi o idealnom partneru, te pretpostavlja da se i ostale osobine uklapaju i počinje da veruje da je našao “onu pravu”. To je takođe razlog zašto mnoge zaljubljene osobe imaju utisak da poznaju svog partnera iako ga prvi put vide u svom životu.

Kroz cikluse zaljubljivanja i odljubljivanja, individua postepeno postaje sposobna da sagleda realne vrline i mane osoba koje bira za partnere. Kada osoba dostigne psihološku zrelost, kada bolje upozna sebe i prihvati druge takve kakve jesu, zaljubljivanje postaje retkost.

Koje su razlike između ljubavi i zaljubljenosti?

Najveća i najbitnija razlika je u tome što se ljubav zasniva na realnosti, osoba se voli i prihvata takvom kakva jeste, dok se zaljubljenost zasniva na iskrivljanju realnosti – osobi se pripisuju osobine koje ne poseduje, zaljubljeni idealizuje partnera i ima jaka osećanja prema predstavi koju je stvorio o partneru, a ne prema njemu samom.

Ljubav je normalno stanje – svaki čovek želi da voli i bude voljen, ali isto tako i da bude funkcionalan u ostalim domenima svog života. Zaljubljenost je vanredno i ekstremno stanje koje se odlikuje preokupiranošću drugom osobom, fiksiranošću za nju i nezainteresovanošću za druge aspekte života.

Ljubav je zasnovana na emocionalnom vezivanju za drugu osobu i zbog toga je relativno trajan i konstantan odnos, pogotovo ukoliko se redovno neguje. Zaljubljenost je zasnovana na stvarnom ili očekivanom užitku, tako da je potencijalno nestabilan odnos. Stručnjaci procenjuju da zaljubljenost traje između 18 meseci i 3 godine. Nakon toga, veza se ili prekida ili se usput partneri dovoljno razviju i upoznaju, uspostave intimnost i posvećenost, te veza ipak opstane i pređe u ljubav.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: