Crni čaj u prevenciji raka dojke i jajnika – Ananas Magazin `
Zdravlje Crni čaj u prevenciji raka dojke i jajnika

Crni čaj u prevenciji raka dojke i jajnika

Crni čaj je od davnina poznat po svojim lekovitim svojstvima – mnoga istraživanja pokazuju da je odličan i u prevenciji raka. Potiče od iste biljke kao zeleni i beli čaj, čiji je latinski naziv Camellia sinensis, ali u odnosu na njih sadrži najveći nivo kofeina, zbog čega ga mnogi smatraju idealnom zamenom za kafu.

Brojna ispitivanja pokazala su da crni čaj blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem. Sprečava začepljnje arterija koje dovodi do infrakta mozga i srca. Crni čaj poboljšava mentalne sposobnosti, pamćenje, učenje. Pomaže kod glavobolje, umanjuje osećaj umora i pospanosti, utiče na bolji rad mišića i refleksa. Ovaj čaj takođe smanjuje hormone koji uzrokuju stres. Pomaže disajnom sistemu i u snižavanju holestorola.

Crni čaj može i da neutrališe bakterije, kao i da spreči pojavu virusa, koji izazivaju neke od bolesti, kao što su kožne infekcije, karijes, loš zadah, upala bešike, herpes. Dobar je i kod mršavljenja.

Iz Nacionalnog instituta za istraživanje raka sugerišu da određeni antioksidansi mogu sprečiti neke vrste raka. Istaživanja pokazuju da žene koje redovno konzumiraju crni čaj imaju mnogo manji rizik od raka jajnika, a takođe je istaknuto da ima snažan uticaj u cilju prevencije raka dojke, pogotovu kod žena pred fazu menopauze.

crni caj Foto Pixabay
Foto: Pixabay

Kako spremiti i konzumirati crni čaj?

Potrebno je da zagrejete vodu do ključanja, od 90 do 95 stepeni, a zatim prelijte listove. Ostavite da odstoji do 5 minuta, a zatim promešajte, procedite i čaj je spreman.

Crni čaj se, u zavisnosti od kultura, konzumira na različite načine – Kinezi često dodaju razne zaslađivače, začine i čokoladu, dok u Indiji, u ovaj čaj, najčešće dodaju mleko i šećer. Međutim, čist crni čaj ima najjače dejstvo antioksidansa, pa se zbog toga ne preporučuje dodavanje šećera, mleka, limuna i drugih dodataka. Ipak, ukoliko vam se ne dopada ukus crnog čaja – možete dodati malo mleka ili meda.

Naravno, kao i kod kafe, s obzirom na visoku koncentraciju kofeina, crni čaj može izazvati brojna neželjena dejstva poput lupanja srca, tahikadrije, nesanice, nervoze, kao i dijareje, mučnine i bola u stomaku. Ali ukoliko se pravilno i umereno konzumira (300-400 mg dnevno), šansa za pojavu štetnih dejstava, kod odraslih, biće svedena na minimum.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: