Čaj od kamilice – lek za mnoge zdravstvene probleme – Ananas Magazin `
Zdravlje Čaj od kamilice – lek za mnoge zdravstvene probleme

Čaj od kamilice – lek za mnoge zdravstvene probleme

Kamilica je od davnina poznata kao lek za mnoga oboljenja i tegobe. Jedna je od najrasprostranjenijih i najstarijih narodnih lekovitih biljaka. Skoro da nema osobe koja makar jednom u životu nije probala čaj od kamilice. Ovaj lekoviti napitak je izuzetno zdrav i u isto vreme blag, pa smeju da ga piju čak i bebe. 

Najlekovitiji deo biljke je cvet, koji sadrzi eterična ulja koja mu daju karakteristični i prijatni miris. Ima izuzetno široku primenu, nalazi se u sastavu mnogih preparata u kozmetici i farmaciji, i pomaze kod velikog broja različitih oboljenja.

Čaj od kamilice ima umirujuće i isceljujuće dejstvo na ceo organizam, pogodan je kako za spoljašnju, tako i za unutrašnju upotrebu. Neke od tegoba na koje ima blagotvorno dejstvo su problemi sa stomakom poput grčeva i čireva, pomaže prilikom održavanja nivoa šećera u krvi, ima antibakterijsko i antiupalno dejstvo, deluje umirujuće na nervni sistem i ublažava nervozu i nesanicu.

Osim kao piće, ovaj napitak se može koristiti i za inhalaciju i olakšavanje posedica kod prehlade i alergijskog rinitisa, ili kao tečnost za ispranje očiju, usta ili grla. Kamilica pospešuje regeneraciju kože, pa se moze upotrebiti za umirenje iritirane i oštećene kože, bilo da su u pitanju ranice, akne ili opekotine od sunca. Takođe smiruje i teme glave pa ublažava i problem perutanja. Ukoliko ste ljubitelj toplih kupki, dodajte kamilicu sledeći put i vaša koža će vam biti zahvalna.

caj od kamilice foto pexels
Foto: Pexels

Recept za čaj od kamilice

Za spremanje jedne šoljice potrebno je da kafenu kašiku čaja ili filter kesicu prelijete sa 200-250 ml ključale vode, ostavite 5 do 10 minuta, procedite i uživate u ukusu i mirisu ovog divnog napitka!

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: