Čaj od bosiljka – prirodni lek protiv stresa i napetosti – Ananas Magazin `
Zdravlje Čaj od bosiljka – prirodni lek protiv stresa i napetosti

Čaj od bosiljka – prirodni lek protiv stresa i napetosti

Bosiljak, osim toga što je jedan od najpopularnijih začina u svetu, poseduje i brojna lekovita svojstva. Zastupljen je u savremenoj fitoterapiji i farmaceutskoj industriji. Narodna medicina preporučuje dojiljama upotrebu bosiljka, jer pospešuje stvaranje mleka.

Ova biljka pomaže osobama koje imaju problematičnu kožu, mitisere i akne. Bosiljak otvara apetit, ublažava grčeve, a pokazao se i kao odličano sredstvo za smanjivanje otoka na zglobovima. Ima izraženo antibakterijsko dejstvo. Istraživanja potvrđuju da bosiljak pozitivno utiče na ljudsku psihu, jer ima umirujuće dejstvo, zbog toga se preporučuje kao prirodni lek protiv napetosti i stresa.

Čaj od bosiljka je bogat mineralima i vitaminima, ublažava menstrualne tegobe, simptome glavobolje, migrene, mučnine, nesanice. Pomaže kod upale grla, bronhitisa, astme, upale creva, bubrega, bešike, sprečava razne infekcije. Pogodan je za održavanje desni i zuba.

bosiljak protiv stresa foto pexels

Kako spremiti čaj od bosiljka?

Jednu do dve kašičice osušenih listova bosiljka prelijete vrućom vodom, prekrijete šolju tacnom i ostavite da odstoji oko 15 minuta, a zatim procedite i pijte bez šećera. Čaj od bosiljka se pije umereno – po nekoliko malih šoljica dnevno, najduže 8 dana, nakon toga trebalo bi napraviti dvonedeljnu pauzu.

Ne preporučuje se trudnicama i bebama mlađim od šest meseci.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: