Brusnica – prva pomoć kod urinarnih infekcija – Ananas Magazin `
Zdravlje Brusnica – prva pomoć kod urinarnih infekcija

Brusnica – prva pomoć kod urinarnih infekcija

Brusnica je od davnina poznata kao lekovita biljka. Plodovi su sitni i bobičasti, crvene boje i kiselkastog ukusa. Vrlo su bogati brojnim vitaminima i mineralima, kao i antioksidantima koji usporavaju starenje. Brusnica ima dejstvo na organizam poput prirodnog antibiotika. 

Ukoliko želite da konzumirate ovu lekovitu biljku možete je naći u svežem, osušenom ili kandiranom obliku, kao i u vidu čaja, soka, sirupa ili tableta. Svaka od ovih varijanti ima svoje pogodnosti, a na vama ostaje da odaberete onu koja vam najviše odgovara.

Blagodeti koje pruža brusnica su brojne, pomaze kod problema sa bešikom, bubrezima i kod urinarnih infekcija. Pročišćava kanale sprečavajući zadržavanje bakterija u njima i upalu mokraćnih puteva, izuzetno je efikasna protiv bakterije ešerihije koli – doprinosi izlečenju i umanjuje šanse za povratak.

Sok od brusnice može pomoći i pri održavanju oralne higijene, preventivno deluje na bolesti desni, sprečava gomilanje plaka, leči ranice u ustima i gingivitis. Redovnim konzumiranjem proizvoda od brusnice postiže se uravnoteženi rad jetre i bubrega, izbacuju se toksini, podstiče smanjivanje masnih naslaga, smanjuje se nivo lošeg holesterola, reguliše rad srca i poboljšava cirkulacija. Topli čaj od brusnice može da deluje umirujuće i na menstrualne tegobe, reguliše nivo šećera u krvi i jača imunitet.

brusnica urinarna infekcija foto pixabay
Brusnica pomaže u izlečenju urinarnih infekcija Foto: Pixabay

Trudite se da brusnicu unosite u granicama normale, da ne bi izazvala kontaefekat. Ukoliko imate problema sa kamenom u bubregu obratite pažnju na količinu koju unosite. Zbog sadržaja oksalata, proizvodi od brusnice u velikim količinama mogu izazvati pogoršanje stanja i stvaranje kamena, dok u normalnoj količini deluju blagotvorno na njegovo izbacivanje. Previše unošenja može izazvati mučninu i stomačne tegobe. Posebno povedite računa ukoliko imate alergiju na lek Aspirin, jer brusnica sadrži salicilnu kiselinu. Dojiljama i trudnicama se ne preporučuje unošenje brusnice.

Priprema čaja od brusnice:

Za pripremu jedne šolje, potrebno je preliti jednu kašičicu plodova brusnice ili filter vrećicu, sa 200-250 ml ključale vode i ostaviti da odstoji 5 do 10 minuta.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: