Besplatni preventivni pregledi: Analiza krvi na tumorske markere prostate i jajnika – Ananas Magazin `
Zdravlje Besplatni preventivni pregledi: Analiza krvi na tumorske markere prostate i jajnika

Besplatni preventivni pregledi: Analiza krvi na tumorske markere prostate i jajnika

U okviru akcija besplatnih preventivnih pregleda, u niškom Kliničkom centru i Domu zdravlja 23. septembra, od 8 do 16 sati, bez zakazivanja, svi zainteresovani građani moći će da obave kardiološke preglede i analizu krvi na tumorske markere prostate, jajnika i karcinoembrionalni antigen.

Kardiološki pregledi (merenje krvnog pritiska i EKG) biće obavljani u ambulantama nove zgrade Kliničkog centra, tačnije u Centru za radiologiju. Analiza krvi na tumorske markere prostate (PSA) i jajnika (CA 125) i na karcinoembrionalni antigen (CEA) biće obavljani u prostorijama Centra za nuklearnu medicinu. Istovremeno će i u laboratoriji Doma zdravlja pacijenti moći da provere stanje opšte krvne slike.

Nakon preventivnog pregleda, u KC ili DZ, svaki pacijent dobiće izveštaj o zdravstvenom stanju i, ukoliko je potrebno, biće upućen na dalje dijagnostičke procede i lečenje.

Za ove preglede nije potrebno zakazivanje, a mogu se pregledati i građani bez (overene) zdravstvene knjižice.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, u okviru akcije skrininga opšteg zdravstvenog stanja našeg stanovništva, kojih je do sada predledano više do 170.000 građana Srbije, a prema najava, svi preventivni pregledi koji će biti organizovani do kraja ove godine, biće deo kampanje Rak je izlečiv.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: