5 pozitivnih svojstava čaja od valerijane – Ananas Magazin `
Zdravlje 5 pozitivnih svojstava čaja od valerijane

5 pozitivnih svojstava čaja od valerijane

Iako se za valerijanu često govori da je alternativa za suzbijanja prvenstveno napetosti i nervoze, njene blagodeti daleko su šire. No, kao i svaka medalja, i ova ima dve strane…

Valerijana je biljka koja ima karakterističan, neprijatan i prodoran miris. Najveće prednosti nalaze su njenom korenu, koji upravo služi za pravljenje čaja. Osim korena, koji se suši, od valerijane se upotrebljava i žilica korena.

Valerijana se koristi u medicinske svrhe, a od ove biljke prave se masti (kreme), kapi, čajevi, kapsule. Mi ćemo vam reći koje su sve prednosti ovog čaja.

Deluje na centralni nervni sistem

Sama biljka bogata je lekovitim sredstvima, koj itekako umujuju nervni sistem. Samim ti je i čaj prirodni lek. Preporučuje se za suzbijanje napetosti, razdražljivosti, uznemirenosti i upravo kod ovakvih stvari je veoma popularan. Pomoći će vam i ukoliko imate migrenu, glavobolju, umiruje hipohondriju i histeriju. Može biti delotvoran kod nervnih oboljenja i poremećaja. Sadrži alkaloida i flavonoida koji pozitivno utiču na nervni sistem u slučaju stresa.

Prkosi nesanici

Ukoliko vam san nikako ne dolazi na oči, imate nesanicu, poremećaj sna ili ste pod konstantnim stresom pa ne možete da zaspite čaj je preporuka za vas. Šolja pred spavanje pomoći će vam da lakše zaspite i imate miran i čvrst san. Zdrav san i te kako će uticati i poboljšati kvalitet vašeg života.

Cvet valerijane
Foto: Pixbay (Ilustracija)

Zamenjuje pojedine analgetike

Menstrualni bolovi mogu postati prošlost i bez upotrebe analgetika, jer čaj od valerijane umiruje grčeve u stomaku. Umanjuje i bolove u želucu, a pomaže i pri varenju. Ono što je takođe važno jeste činjenica da se koristi i za lečenje Kronove bolesti (nespecifično zapaljensko oboljene digestivnog trakta).

Leči zavisnost

Duvanski dim prepozntljiv je po neugodnom mirisu, koji je smrt za nepušače. No, on može postati odvratan i onima koji uživaju u ovom poroku. Sve zbog toga što čaj daje duvanu još neugodniji miris.  Neće čaj delovati poput čarobnog štapića i naterati vas da odmah ostavite cigarete, ali će smanjiti njihovu dnevnu konzumaciju. Čaj od valerijane pomaže organizmu da se očisti od nikotina, a uz veliku količinu tečnosti – to će biti još uspešnije. Ranije pomenuto umirujuće dejstvo pomoći će nikotinskim zavisnicima da smanje osećaj napetosti prilikom odvikavanja.

Ne stvara zavisnost, ali ima neželjna dejstva

Zlatna sredina, ne samo da je poželjna u životu, već i u konzumaciji valerijane. Sama biljka koliko je dobra, toliko može biti i neugodna. Zbog toga je neophodno i poželjno biti umeren i dozirati unos biljke u organizam. Što se tiče samo čaja preporuka ide na unost dve do tri šolje dnevno. Ne može stvoriti zavisnost, ali to ne znači da se sme koristiti u neograničenim količinama.

Nije preporučljivo da se se kombinuje valerijana sa drugim lekovima ili alkoholom, takođe trudnice i doilje ne smeju da je koriste. Ukoliko preterate sa unosom valerijane, ne smete biti iznenađeni ukoliko se jave migrene, visok pritisak, uznemirenost, razdražljivost, glavobolja, svrab…

Čaj od valerijane može se naći u kesicama ili rasutom stanju. Može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Konzumira se topao ili hladan.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: