Reč psihologa: Novogodišnja čestitka sebi – Ananas Magazin `
ŽIVOT Reč psihologa: Novogodišnja čestitka sebi

Reč psihologa: Novogodišnja čestitka sebi

Novogodišnji i Božićni praznici su period kada dosta vremena provodimo sumirajući svoja dostignuća u toku protekle godine i pravimo planove za narednu: šta ćemo promeniti, koje ćemo želje i ciljeve ove godine ostvariti…

To je dobra stvar, svakako. Ali ukoliko se svake godine iznova suočavamo sa svojim neostvarenim Novogodišnjim rezolucijama, onda to znači da nešto ne radimo kako treba.

Pitali smo psihologa Tatjanu Živanović da nam objasni koji je najbolji način za planiranje i organizovanje Novogodišnjih rezolucija, ali koje ćemo ovoga puta zaista ostvariti. Njen odgovor je bio: Napišite sebi Novogodišnju čestitku.

Psiholog Tatjana Živanović za vas, u Ananas Magazinu, govori o procesu pisanja Novogodišnje čestitke sebi:

Čestitka

Da li ste nekada čestitali sebi Novu godinu? Niste? Ne sećate se…? Možda je trenutak da to učinite sada, ove jubilarne 2018. godine? Kako? Zašto? Jednostavno – da biste podržali sebe u Novoj godini.

novogodisnja cestitka sebi rec psihologa (1)
Ilustracija Foto: Pexels

Sedite udobno, oslušnite šta se dešava u vama… Kako ste? Šta vam poručuje vaše telo? Onda uzmite papir i olovku, svoj računar, telefon, tablet, šta god, i napravite čestitku za sebe. Napišite je i ukrasite kako god želite.

Šta da napišete sebi…?

Zamislite da je 31. decembar 2019. godine. Godina je prošla… Zamislite gde biste vi voleli da budete tada, sa kim, ko je oko vas, šta radite, kako se osećate? Odgovorite na svako pitanje posebno, bez žurbe, polako, objasnite sebi tu sliku koja je u vama. Ostvarili ste sve svoje želje u protekloj, odnosno ovoj godini i srećni i zadovoljni čekate 2019. godinu. Kakva je vaša idealna slika?

Dozvolite sebi da su sve vaše želje ostvarene, ne postoje nemoguće… Kako izgleda ta idealna slika? Ne prekidajte sebe mislima Ne, to nije moguće – sve je moguće. Mnoga svetska otkrića nastala su u mislima ljudi. Zato zamislite tu idealnu sliku.

novogodisnja cestitka sebi ilustracija
Ilustracija: Pexels

Napišite bar tri ostvarene želje, ideje ili projekta. Ako ih imate puno, odaberite najznačajnije, najvažnije, one koje utiču da se i drugi planovi ostvaruju. A onda napišite sebi čestitku, kao najboljem prijatelju, i navedite ispunjene želje. Pošaljite je sebi poštom, mejlom, ostavite je sebi ispod jastuka, kako god vi želite – važno je da je dobijete i sačuvate do 31.12.2019. godine.

Sastanak sa Mudracem

Dobro oslušnite sebe, šta se dešava u vama. O čemu razmišljate? Sklonite misli u stranu, pustite ih da prođu. Zamislite da imate dovoljno para za život… Sve vam je dostupno. Koji biste posao radili ako biste bili potpuno finansijski obezbeđeni? Čime biste se bavili? Kako izgleda vaš dan? A noć? Šta radite? Sa kim radite? Kako se osećate?

Ono što odgovori vaš unutrašnji Mudrac na ova pitanja – to je vaša svrha, ono zbog čega ste na ovom svetu, ono što treba i volite da radite… Koji su vam koraci potrebni da dodjete do tog cilja? Kako ćete to ostvariti? Zapišite…

novogodisnja cestitka sebi sastanak s mudracem
Ilustracija Foto: Unsplash

Za vreme praznika

Da ne zaboravimo… Svečane proslave, sjaj lampiona, užurbanost, težnja da se bude srećan po svaku cenu u dane praznika ponekad izoštravaju osećanja da smo zapravo nesrećni, ili sami, ili tužni. I to je u redu. Reklame u kojima su svi srećni i radosni su zapravo samo reklame.

Ponekad je ostati u toplom krevetu lekovitije nego biti u pogrešnom društvu. Topla šolja čaja i džemper mogu biti divna garderoba u dane praznika – zato oslušnite sebe, šta vam prija… budite iskreni sa sobom.

novogodisnja cestitka sebi komfor
Ilustracija Foto: Unsplash

Ne morate biti na mestima i sa ljudima koji vam ne prijaju. Budite tamo gde želite i sa kim želite… Iskoristite praznike da posvetite vreme sebi, obradujete sebe. Topla kupka, masaža, omiljeni časopis, lampion, prskalica…

Šta je VAŠ izbor?

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: