Kako poboljšati svoj javni nastup u 5 koraka – Ananas Magazin `
ŽIVOT Kako poboljšati svoj javni nastup u 5 koraka

Kako poboljšati svoj javni nastup u 5 koraka

Veliki broj ljudi veruje da je za uspešan javni nastup isključivo potreban talenat. Divimo se veštim govornicima koji, kada prezentuju neki sadržaj, izvode to sa velikom lakoćom i prirodnošću, dok za sebe verujemo da nismo u mogućnosti to da izvedemo. Međutim, talenat je samo neznatni deo uspešnog javnog nastupa, a ključ, zapravo, leži u temeljnoj pripremi koja mu prethodi.

Javni nastup predstavlja svaki govor pred skupom ljudi, u kome pojedinac želi da informiše ljude o nečemu, utiče na njih, motiviše ili ih prosto zabavi. U javni nastup ne spada samo kada govorimo pred većim brojem ljudi, već i kada govorimo pred samo jednom osobom, na primer, kada odgovaramo na ispitu pred profesorom. Pa, ipak, običan razgovor nije isto što i javni nastup.

Javni govor zahteva formalno izražavanje u odnosu na običan razgovor jer je struktuiran i karakterišu ga vremenska ograničenja, kao i priprema samog izlaganja, gde za sleng i gramatičke greške nema puno mesta.

javni nastup, samopouzdanje, trema, psihologija 1 foto rawpixel

Strah od javnog nastupa je oblik socijalne anksioznosti.

Može da se ispolji kao teškoća da govorimo pred drugima, kao nedostatak veštine da se pred drugima na adekvatan način izrazimo, a može biti i posledica interakcije ova dva fenomena. Strah od javnog nastupa je najizraženiji strah kod ljudi, čak izraženiji nego strah od smrti. Pojedina zanimanja zahtevaju veliku spretnost u govorništvu, pa ovaj strah može doneti velike teškoće ljudima kojima posao zahteva veoma čest javni nastup.

Trema je nešto što svakog govornika muči pre nastupa. Interesantno je da postoje dve vrste treme, odnosno pozitivna i negativna trema. Razlika je u tome, što kod prisutnosti pozitivne treme govornik jedva čeka da nastupi pred publikom i da iznese svoju prezentaciju, dok kod negativne treme govornik ima strah od javnog nastupa, a razlog tome je strah od neuspeha pred publikom.

javni nastup, samopouzdanje, trema, psihologija 2 foto rawpixel

Mnogi poznati veliki govornici, umetnici, muzičari su izjavili da uvek imaju  tremu pred javni nastup. Slavni rimski govornik Ciceron rekao je: Na početku svakog govora postanem bled i drhtim u udovima i u duši. Takođe, na početku svoje karijere, Leonardo DiCaprio imao je toliku tremu zbog držanja govora, da se nadao da neće osvojiti nagradu Akademije, za koju je bio nominovan, kako se ne bi morao obraćati publici.

Brojne greške koje se obično dešavaju u toku javnog nastupa su: nedovoljna priprema sadržaja koji se prezentuje, prekratka ili predugačka prezentacija, nepromenjen ton u govoru i nenaglašavanje važnih informacija, loša neverbalna komunikacija sa publikom…

javni nastup, samopouzdanje, trema, psihologija 3 foto rawpixel

Kako biste postali bolji govornik, uvek se pridržavajte ovih pravila:

1. Dobro se pripremite

Dobro organizujte i naučite materijal koji želite da prezentujete. Jako je važno napraviti plan i redosled izlaganja informacija, kao i pravljenje beleški. Istraživanja koja su se bavila temom straha od javnog nastupa govore da se do 70% straha može kontrolisati tako što se dobro pripremite za prezentaciju. Priprema vam omogućava da osmislite na koji način ćete izložiti neki sadržaj.

2. Provežbajte naglas pred prijateljem ili porodicom

Kada naučite dobro sadržaj, zamolite dragu osobu da vam bude publika. Veoma je važno da probate izlaganje pred nekim jer ćete dobiti veoma dobre sugestije o tome šta bi trebalo izmeniti u načinu izlaganja. Samim tim, imitirajući svoj javni nastup pred publikom, poboljšaćete svoje samopouzdanje.

3. Budite autentični

Dobro istražite temu o kojoj planirate da govorite. Iskoristite i informacije kojima obiluje internet kako biste pronašli neki interesantan podatak koji će vam sigurno pomoći da ostavite bolji utisak i da vas publika pažljivije sluša. To može biti i neka anegdota ili šala koja govori o glavnoj temi, ili neki zanimljivi statistički podatak.

4. Govor tela je od velikog značaja

Treba uvek da gledate pravo u publiku, tako da uvek nekog obuhvatite pogledom, nasmešite se povremeno i trudite da ne držite ruke prekrštene na grudima. Okrenite dlanove prema napred i otvorite ih. Izbegavajte da popravljate svoju garderobu ili kosu dok govorite javno, verujte da mnoge nepravilnosti primećujete samo vi, ne i publika. Nikad ne držite ruke u džepovima, jer odajete utisak nezainteresovanosti. Menjate tonalitet svog glasa i brzinu govora.

5. Vežbe disanja

Disanje je veoma važno i u velikoj meri je povezano s borbom protiv straha i treme. Svaka vežba koja ima svrhu opuštanja tela ili vežbe za glas i izgovor počinju od pravilnog disanja. Ono je pokretač, stoga je važno da naučimo kako da pravilno dišemo. Ako dišemo gornjim delom prsa, moramo pomerati celi grudni koš, pa trošimo puno energije, a dobijamo relativno malu količinu vazduha.

Pravilno disanje je disanje iz stomaka, odnosno, dok dišemo stomak treba da se puni vazduhom a grudni koš da se ne pomera. Postoji jednostavna vežba koju možete koristiti često, a posebno pred sam javni nastup. Udahnite tokom 3 sekunde kroz nos, zatim zadržite dah 6 sekundi i lagano potom izdišite tokom 7 sekundi. Ovu vežbu ponovite tri puta. Ne zaboravite da dišete iz stomaka.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: