Starter dijeta dr Alena Delaboa – Ananas Magazin `
Ishrana Starter dijeta dr Alena Delaboa

Starter dijeta dr Alena Delaboa

Čuveni francuski doktor Alen Delabo, pored režima hrono ishrane, piše i o Starter dijeti koju je osmislio i garantuje da uz nju možemo izgubiti i do 8 kilograma za 28 dana!

Dr Delabo tvrdi da uz pomoć ove dijete možemo smršati, a ne narušiti naše zdravlje i raspoloženje. Pored toga, upozorava da što bolje rezultate želimo, toliko disciplinovaniji moramo da budemo i da se do tančina pražljivo pridržavamo pravila opisanih u njegovoj knjizi Le Régime starter. 

Cilj je zdravo smršati, izgubiti salo i vodu, a sačuvati mišiće i prirodne zalihe vitamina i minerala u organizmu.

Zbog toga daje detaljna uputstva koje suplamente treba unositi u toku dana. Kako bi osigurali efikasnost dijete Delabo savetuje da zapisujemo tačne količine namirnica koje unosimo, da iz spiska ponuđenih biramo omiljene i da uvek dan pre proverimo da li imamo sve što nam je potrebno za naredni dan. Glavni parametri prema kojima određujemo količine hrane su visina i aktivnost. 

Glavna šema u mnogome je slična šemi klasične hrono ishrane, ali se količine i kombinacije razlikuju.

Doručak: Sir u količini visina -100 g ili jaje i suhomesnato u gramaži jednakoj siru, 1 kašika maslinovog ulja ili 10 g putera i hleb kupovni ili domaće izrade u količini polovine porcije sira bez šećera i aditiva ili skrobna namirnica u istoj količini i multivitamini.

Ručak: Meso ili riba količine vaše visine izražene u gramima. Ukoliko se odlučite za ribu uz nju ide sir količine iste kao za doručak. Uz to ide skrob koje je neophodno pažljivo dozirati: 150 cm visine ili manje = 50 ml, 160 cm visine = 100 ml, 170 cm visine = 150 ml, 180 cm visine = 200 ml i 190 cm visine i više = 250 ml. Skrob možete zameniti istom količinom neskrobnog povrća, u tom slučaju je neophodno povećati količinu mesa za 10 g.

Užina: Jako je važno pojesti je kad ogladnite i ne preskakati je! Ona može da zameni večeru, ali mora da se pojede minimlno 2 sata pre odlaska u krevet. Užina se sastoji iz 2 dela: biljne masti (30 g crne čokolade sa preko 50% kakaa ili 100 ml orašastih plodova ili avokada), voće (sveže 250 ml, suvo, džem ili slatko 125 ml, u vidu soka 250 ml ili smutija 250 ml).

Večera: Nije obavezan obrok! Jedete samo ako ste gladni. Na meniju je riba u gramaži vase visine ili nemasno meso (svinjska krmenadla, ćuretina, piletina, zečetina) u količini vaše visine -60 g. Uz to ide sveže neskrobno povrće iste količine kao skrobno za ručak. Preporuka je da se povrće zimi termički obradi, a leti konzumira sveže.

Dijeta traje tačno 28 dana i može se ponoviti tek nakon 2 meseca pauze. U međuvremenu preporučeno je pratiti osnovne principe hrono ishrane.

Za više informacija o konceptu hrono ishrane pročitajte naš tekst: Osnovni principi Hrono ishrane po dr Alenu Delabou.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: