Osnovni principi Hrono ishrane po dr Ani Gifing – Ananas Magazin `
Ishrana Osnovni principi Hrono ishrane po dr Ani Gifing

Osnovni principi Hrono ishrane po dr Ani Gifing

Hrono ishrana dr Gifing pojavljuje se 2003. godine i ubrzo na našim prostorima doživljava veliki uspeh. Kao ključ do boljeg zdravlja i vitkog tela prestavlja restrikciju. Kod nje nema ni brojanja kalorija, niti vaganja hrane, jer, kako kaže, najbitnije je kad i šta jedemo.

Hrono ishrana je trenutno jedan od najpopularnijih režima ishrane kod nas. Ovo nije dijeta za magično skidanje kilograma, već povratak na pravilan način ishrane, koji odgovara našem organizmu i njegovim potrebama. To je ozbiljan i medicinski testiran način ishrane koncipiran tako da hranu koju volite konzumirate prema biološkom satu organizma.

Kod hrono ishrane o kojoj govori dr Gifing u svojoj knjizi Porcija zdravlja predlažu se četiri obroka dnevno u razmaku od oko 4 sata.

Doručak je najfleksibilniji i najbogatiji obrok. Predlaže se isključivanje pšeničnog brašna iz ishrane i konzumiranje hrono preciva od brašna ostalih dozvoljenih žitarica. Na meniju su jaja i suhomesnati proizvodi sa što manje šećera, mlečni proizvodi (moguće je kombinovati dva u jednom obroku) 4 puta nedeljno, povrće i sve vrste zdravih namaza (poput humusa, ajvara, malidžana). Jaja i suhomesnate proizvode možete slobodno kombinovati, ali treba biti obazriv kod kombinovanja jaja i mlečnih proizvoda i ne činiti to previše često.

Ručak treba da čine ili proteini ili skrob ili ugljeni hidrati. Najbolja varijanta je svakako bilo koje meso ili riba i salata po izboru, ali možete jesti i mahunarke ili testeninu. Meso za ručak možete zameniti i celim jajima u kombinaciji sa grilovanim, dinstanim ili svežim povrćem. Važno je da testo ili skrob nikad ne mešate sa mesom ili ribom. U danima kada je na meniju integralna testenina, trebalo bi smanjiti unos proteina za doručak i za večeru. Hleb, testenine, pirinač i skrobno povrćo se jedu najkasnije do 15h. Crni, integralni, basmati ili crveni pirinač, može se ponekad kombinovati sa ribom ili jajima, ali je najbolje kombinovati ga sa pečurkama i svežim sezonskim salatama.

Užina se preporučuje u poslepodnevnim časovima (17-19 h po letnjem računanju vremena, ili 16-18 h po zimskom) dozvoljeni su zdravi hrono slatkiši. Najbolji izbor je svakako voće, sveže i sušeno, ali tu je i crna čokolada, orašasti plodovi, integrali keks sa suvim voćem, voćna salata, domaći kolači, slatke pite od heljdinih i raženih kora.

Večera treba da se sastoji iz nekog laganijeg proteina (belanca, piletine, ribe) i salate po izboru. Za večeru, ponekad možete napraviti osvežavajuću mešanu salatu, sa mladim bezmasnim sirom (bez mesa i ribe).

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: