Osnovni principi Hrono ishrane po dr Alenu Delabou – Ananas Magazin `
Ishrana Osnovni principi Hrono ishrane po dr Alenu Delabou

Osnovni principi Hrono ishrane po dr Alenu Delabou

Tvorac koncepta hrono ishrane je čuveni francuski doktor Alen Delabo. U nastavku pročitajte šta je ono najvažnije što treba da poštujete kako biste bili zdraviji i lakše došli do željenog rezultata.

Hrono ishrana je već duže vreme jedan od najpopularnijih režima ishrane kod nas. Ovo nije dijeta za magično skidanje kilograma, već povratak na pravilan način ishrane, koji odgovara našem organizmu i njegovim potrebama. To je ozbiljan i medicinski testiran način ishrane koncipiran tako da hranu koju volite konzumirate prema biološkom satu organizma.

Ova vrsta režima ishrane postoji već trideset godina i za to vreme je stekla hiljade i hiljade prezadovoljnih korisnika. Tajna tolike popularnosti ovog načina ishrane je u tome što ona ne zahteva izbacivanje određenih namirnica, već njihovo pravilno kombinovanje. Kao glavni ključ lepe figure i dobrog zdravlja navodi umerenost u konzumiranju svih namirnica i korigovanje dnevnog ritma.

„Doručkujte kao kralj, ručajte kao princ, večerajte kao prosjak!“ – narodna poslovica

Doručak treba da bude najobilniji obrok u danu. Treba da uključuje sir (što masniji to bolji), puter, hleb ili neko drugo pecivo (preporučuje se izbegavanje pšeničnog brašna, a ohrabruje konzumiranje peciva domaće izrade), proteine (jaja i/ili suhomesnati proizvodi, po mogućstvu domaći). Telu treba gorivo za rad, energija da bi uspešno otpočelo radni dan.

Ručak je tu da održi energiju koju je telo dobilo doručkom, pomaže telu da ostane u formi ostatak dana. Zbog toga se predlaže konzumiranje obroka koji su bogati životinjskim proteinima i hranu bogatu skrobom. U tanjiru treba da dominira meso, skrob je tu kao prilog. Salate nema! Ne treba jesti previše za ručak. On treba da bude konpaktan kako ne bi opteretio telo koje treba da ostane aktivno.

Užina je važna koliko i glavni obroci. Ona sprečava preveliku glad i prežderavanje za vreme večere. Treba da se sastoji iz slatkog i masnog dela – od voća ili sušenog voća i crne čokolade (min 70% kakaa) ili orašastih plodova.

Večera treba da bude lagana kako ne bi ometala telesno funkcionisanje za vreme sna. Ovaj obrok nije obavezan. Ukoliko niste gladni možete ga preskočiti. Sastoji se od hrane koju telo lako apsorbuje kao što je riba, nemasno meso i malo povrća.

Dva džokera nedeljno! U svojoj knjizi Hrono ishrana na francuski način dr Delabo objašnjava da dva puta nedeljno možete sebi da dozvolite šta god poželite. Dozvoljeno je zameniti dva obroka nedeljno obrokom po želji, ali ne u istom danu i pod uslovom da ostatak nedelje u potpunosti pratite pravila ovog načina ishrane.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: