Hrono užina: Domaća granola – Ananas Magazin `
Ishrana Hrono užina: Domaća granola

Hrono užina: Domaća granola

Odlična zdrava grickalica koju možete lako pripremiti kod kuće! Uživajte u svakom hrskavom i slatkom zalogaju, i pronađite svoju omiljenu kombinaciju ukusa.

Sastojci:

– 9 kašika meda
– 200 g suvog voća po želji
– 300 g ovsenih pahuljica (nije obavezno)
– 300 g mešane semenki i orašastih plodova po želji

Priprema:

Uključite rernu na 150°C. Izmerite 9 kašika meda i zagrejte da postane redak i tečan. Za vašu mešavinu semenki i orašastih plodova možete da koristite: sve orašaste plodove (tipa badem, lešnik, kikiriki) i sve semenke (na primer: suncokret, mak, susam, lan, golicu). Orašaste plodove usitnite i sve semenke pomešajte, a zatim ih ravnomerno pospite u pleh preko pek papira.

Ukoliko koristite ovsene pahuljice, pospite ih preko, u suprotnom duplirajte vašu količinu izabranog miksa semenki i orašastih plodova. Rastopljeni med ravnomerno prelijte preko. Ne brinite ako med ne prekrije sve, to će se srediti u procesu pečenja. Ubacite pleh u rernu i pecite 10 minuta.

Po isteku vremena izvadite pleh, sve dobro promešajte i ponovo rasporedite ravnomerno. Pazite da se ne opečete. Vratite u rernu na još 10 minuta. Za to vreme usitinite izabrano suvo voće (na primer suvo grožđe, urme i kokos). Potom izvadite pleh i ponovo sve lepo promešajte i rasporedite, a preko pospite suvo voće. Pecite još 10 minuta, promešajte i ostavite da se potpuno ohladi.

Izlomite vašu granolu na sitnije delove i spakujte u teglu. Iskoritite je u roku od 3 meseca. Pojedite jednu šaku za užinu ili je umešajte u voćni sok ili jogurt ili je prosto pospite preko vašeg omiljenog sladoleda.

Ovaj recept odgovara pravilima hrono ishrane, a ukoliko med zamenite javorovim ili agavinim sirupom ispoštovaćete pravila veganske ishrane.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: