Zdrava hrana: Mladi sir – Ananas Magazin `
Ishrana Zdrava hrana: Mladi sir

Zdrava hrana: Mladi sir

Domaće je uvek najbolje! Potrebna su vam samo tri sastojka. Napravite sami vaš mladi sir koji možete jesti samostalno, kao prilog ili sastojak vaših omiljenih recepta.

Sastojci:

– 6 litara domaćeg mleka
– 3 kašike maje (sirišta)
– so

Priprema: 

Mleko ulijte u šerpu i stavite na vatru da se zagreje. Treba da bude prijatno toplo na dodir, nikako vruće. U toplo mleko dodajte maju i dobro promešajte. Poklopite i ostavite da odstoji 1 sat.

Nakon toga, nožem isecite dobijenu masu i prebacite u veliku činiju preko koje ste rašilili gazu. Skupite krajeve gaze i pažljivo ocedite veći deo vode. Trakom vežite gazu da dobijete zavržljaj tik iznad mase, a po dva kraja gaze vežite u čvor na jednakim rastojanjima. Potražite pogodno mesto u kuhinji gde ćete moći da fiksirate oklagiju tako da jedan deo viri spolja i na to okačite gazu. Ispod nje stavite jednu činiju u kojoj će iscureti sva preostala surutka. Ostavite tako 2 do 4 sata.

Potom sir sa gazom prebacite u ceđenik, preko stavite tanjir, pa nešto teško što će fino pritisnuti sir kako bi istekao sav višak surutke. Najbolje je da sir tako stavite preko noći.

Ujutru izvadite sir iz gaze, isecite i posolite. Držite ga dobro usoljenog u činiji sa malo surutke, koliko da ga prekrije, u frižideru. Od ove količine dobićete oko 1 kg sira. Preostalom surutkom možete mesiti peciva koristeći je umesto vode.

Uživajte u hrono, vegetarijanskom, lchf i paleo obroku!

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: