Bakina tajna: Karamel praline – Ananas Magazin `
Ishrana Bakina tajna: Karamel praline

Bakina tajna: Karamel praline

Prava poslastica za ljubitelje karamele i čokolade! Praline od hrskave crne čokolade punjene pečenim lešnikom i slatko-slanim karamel filom. Ko im može odoleti?

Sastojci (za 24 komada):

– 200-300 g crne čokolade
– 50 g mlečne čokolade
– 24 lešnika
– 200 g šećera
– 50 ml vode
– 50 g putera
– 1/2 kašičice soli
– 75 ml slatke pavlake

Priprema:

Prvo pripremamo karamelu. Izmerite 200 g šećera i stavite ga u šerpicu zajedno sa 50 ml vode. Šerpicu stavite na tihu vatru i pustite da se šećer postepeno otopi. Ne mešajte, samo povremeno nežno prodrmajte šerpicu. Kad se sav šećer otopi i dobijeni sirup dobije onu divnu karamel boju dodajte 50g putera i sklonite šerpicu s vatre.

Mešajte dok se puter i sirup ne sjedine, a potom masi dodajte i 75 ml slatke pavlake i  so i promešajte još jednom. Dobijenu karamelu možete priprmeiti i nekoliko dana ranije ili pripremeiti veću količinu za kasnije korišćenje.

Crnu čokoladu otopite na pari i njome četkicom premažite silikonski kalup koji ste odlučili da koristite. Prebacite je na poslužavnik, pa u frižider na 15 minuta ili dok se čokolada lepo ne stegne. Izvadite i premažite još jedan sloj, u svaku stavite po jedan lešnik, pa ponovo vratite kalup u frižider da se ohladi.

Nakon toga, kalupe punite ohlađenom karamelom, vodeći računa da ostavite par milimetra praznine. Još jednom kalup vratite u frižider, ovaj put na sat, dva da se karamela lepo stegne, a onda prelijte crnom čokoladom i nožem odstranite višak. Kad se i ovaj sloj čokolade dobro stegne izvadite praline iz kalupa i ukrasite ih otopljenom mlečnom čokoladom.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: