Saveti za održavanje i optimizaciju android telefona – Ananas Magazin `
TECH Saveti za održavanje i optimizaciju android telefona

Saveti za održavanje i optimizaciju android telefona

Ono što je danas u svako doba dana ili noći pored nas je telefon. I svi znaju koliko je frustrirajuće kad se koči ili ne radi. Zato smo za vas pripremili par saveta koji će vam pomoći da vaš pametni uređaj radi brzo.

1. Instaliranje poslednjeg sistemskog update-a: Često nove verzije sistema donose razna poboljšanja i optimizacije koje mogu pomoći vašem telefonu. Samo se pripazite ako imate star uređaj, jer novi sistemi ponekad nisu predviđeni za njih.

2. Čišćenje homescreen-a (početnog ekrana): Sklanjanje raznih ikonica sa homescreen-a, raznih animiranih widget-a i live wallpaper-a mogu znatno ubrzati vaš telefon i produžiti trajanje baterije. Osim ovog i razne „šarene“ tastature koje ste instalirali mogu da uspore vaš pametni uređaj.

3. Uninstall nepotrebnih i nekorišćenih aplikacija: Uz svaki telefon dolazi dosta nepotrebnih aplikacija, što od operatera, a neke i od samog proizvođača. One mogu dosta da opterete memoriju telefona i brzinu. Takođe, ovo važi i za aplikacije koje ste vi instalirali i ne koristite ih dugo.

4. Pražnjenje cache-a: Mobilni telefoni često pamte razne stvari u svoj cache kako bi posle to brže prikazivali. Odličan koncept koji pomaže, ali posle dužeg korišćenja taj cache zna da se nakupi i samo da usporava, ovo se odnosi na sistemski a i na cache aplikacija. Ovo je najlakše očistiti raznim aplikacijama za čišćenje, preporučujemo vam sistemsku aplikaciju ako imate, a ako nemate, opredelite se za neku jednostavniju, koja radi konkretno to, bez mnogo drugih nadogradnji.

5. Pražnjenje prostora: Nedostatak slobodnog prostora na vašem telefonu znatno može da uspori vaš telefon. Trudite se da uvek umate dovoljno slobodnog prostora na internoj memoriji telefona. Neki od saveta iznad mogu vam pomoći oko oslobađanja prostora. Takođe možete da prebacite aplikacije sa interne memorije na SD karticu, kao i da prebacite slike, video i druge fajlove negde drugde.

6. Gašenje automatkse sinhronizacije: Automatska sinhronizacija koliko korisna zna da uspori telefon.

7. Promena sistemskog launcher-a: Pogotovo ako vam je telefon star par godina, difoltni launcher-i znaju da budu teški i glomazni za stare telefone. Probajte da nađete neki lite launcher koji će vam odgovarati.

8. Factory reset (vraćanje na fabrička podešavanja)Posle nekog vremena, uglavnom nakon godinu-dve korišćenja, telefon se prosto uspori iz raznih razloga i najbolje je za njega može biti factory reset. Ova metoda će najsigurnije da očisti vaš telefon od raznih stvari koje su se nakupile. Samo pazite ovo će obrisati sve iz vašeg telefona – sve aplikacije koje ste vi instalirali, sve slike, čak i kontakte ako su zapamćeni u telefonu. Zato obavezno pre factory reset-a odradite back-up svih podataka koji su vam bitni.

9. Custom ROM-ovi: Ovo podrazumeva instaliranje novog sistema na vašem telefonu od strane drugih proizvođača. Ovo je složeniji proces i možda će vam biti potrebna pomoć, ako ste neupućeni. Takođe pazite jer ovo može da poništi garanciju vašeg telefona.

10. Overclock telefonaDrastičan korak koji ne treba olako shvatiti, pošto neki od ovih opcija mogu da ponište garanciju na vašem telefonu i uzrokuju da se ponaša nepredvidivo. Nemojte da uradite ovo bez pomoći nekog ko se razume. Overclock telefona podrazumeva da se procesor i memorije u vašem uređaju ubrzaju iznad fabričkih predefinisanih vrednosti.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: