Kako da zaštitite privatnost vaše lokacije na Google-u? – Ananas Magazin `
TECH Kako da zaštitite privatnost vaše lokacije na Google-u?

Kako da zaštitite privatnost vaše lokacije na Google-u?

Privatnost na internetu i privatnost naših ličnih podataka i aktivnosti je sve teže i teže očuvati. Jedna od informacija koju želite zaštititi je vaša lokacija, i treba je zaštititi ne samo od drugih ljudi, već i od kompanija. Način na koja je ona najizloženija je preko vašeg Google naloga.

Ono što skoro svi sad posedujemo je Google nalog, i pomoću njega koristimo dosta Google-ovih servisa. Bitno je znati da Google pamti lokaciju sa koje smo mu pristupili, osim ako to posebno ne ugasimo. On takođe čuva i istoriju naših lokacija. Ovo obuhvata sve uređaje na kojima ga koristimo, bilo oni tableti, mobilni ili računari. Nebitno da li smo samo otišli za vikend van grada i odatle proverili e-mail, ukoliko nosimo telefon sa sobom Google će zapamtiti tačan prikaz naše kretnje u toku dana.

Čemu to služi i kako pristupiti zapamćenim podacima?

Cilj ove funkcije Google-a je da bi naše pretrage pomoću njega, rezultati i druge stvari koje nam on prikazuje kroz njegove servise bili što tačniji i precizniji. Takođe u slučaju gubitka mobilnog uređaja može pomoći u njegovom lociranju. Ukoliko ste zainteresovani, neke od ovih podatka možete pregledati na vašem timeline-u. Ovo obuhvata  Android, ali i iOS korisnike, da li koristili Google Maps, Search ili YouTube, ukoliko nije posebno isključeno, Google ima mogućnost da pamti odakle ste mu pristupili. Koliko je neophodno ovo isključiti je zasebna tema, na koju je teško odgovoriti, ali ono što jeste važno i bitno je da ukoliko neko želi, ima opciju da ovo isključi.

Kako isključiti praćenje lokacije na Google-u?

Za ono koje žele da isključe Istoriju lokacija to mogu uraditi na sledećoj adresi Location History, bitno je da budete ulogovani u vaš Google nalog. Pomoću Android uređaja ovo podešavanje možete naći u Podešavanjima (Settings)>Google>Lokacija i odatle odaberite opciju za Lokaciju, pa Google Istoriju Lokacija. Ukoliko imate problema, pomoć možete naći na Google Support sajtu. Osim ovog, ako želite biti potpuno sigurni možete da isključite i Aktivnost na vebu i aplikacijama, a to podešavanje možete naći u podešavanjima vaše kontrole aktivnosti.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: