Prvi Evergreen festival uskoro u Nišu – Ananas Magazin `
MUZIKA Prvi Evergreen festival uskoro u Nišu

Prvi Evergreen festival uskoro u Nišu

Niška publika će imati priliku da poseti prvi kulturno-muzički festival Evergreen, od 29. do 31. maja na Letnjoj pozornici, odnosno u Paviljonu u Tvrđavi, u organizaciji orkestra Impresija, a pod pokroviteljstvom Grada Niša.

Prvog dana festivala, 29. maja, program će biti organizovan u Paviljonu u Tvrđavi, gde će od 13 časova biti održana tribina Stvaranje mladih autora, namenjena mladima i svim zainteresovanim za pop i rok muziku i produkciju. Tribinu će voditi Vladimir Gajić, direktor PGP RTS-a.

U 20 časova biće predstavljena knjiga Moja Odiseja čuvenog dirigenta Vojkana Borisavljevića, kome je ove godine nagradu za životno delo dodelilo Udruženje kompozitora Srbije. Posetioci će u Paviljonu videti i izložbu umetničkih lutaka Milice Štrbo i izložbu fotografija Dušana Mitića Cara.

Drugi i treći dan Evergreen festivala muzičkog su karaktera i objediniće publiku svih generacija, a program će obe večeri početi u 20 časova.

Orkestar Impresija proba Foto Ana Stanojevic
Orkestar Impresija na probi za Evergreen festival Foto: Ana Stanojević

Prve večeri muzičkog dela festivala, 30. maja, program nosi naziv Vreme festivala i posvećen je muzici izvođenoj na festivalima pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Nastupiće popularni srpski pevači – Lado Leskovar dolazi iz Ljubljane, specijalno za ovu priliku, Neda Ukraden, Nada Pavlović, Beti Đorđević, Leo Martin, Dušan Svilar i Dragan Nikolić Nune. Ovo veče će se, po rečima Borisavljevića, sastojati iz najpopularnijih, uglavnom, festivalskih pesama, a program će voditi istaknuti glumac Nebojša Dugajlić.

Ideja da se svake godine na Evergreen festivalu dodeljuje nagrada, dobitnik nagrade prvog festivala je čuvena niška rok grupa Kerber i drugo veče muzičkog dela festivala posvećeno je upravo njoj, koja će u simfonijskim aranžmanima izvesti svoje najveće hitove, u pratnji orkestra Impresija i crkvenog hora Branko.

Može se reći da je i rok došao pod termin „evergrin“. Postoji „rok evergrin“, a pesme Kerbera definitivno spadaju u to. Publika će čuti dobru, kvalitetnu muziku, a nadamo se da će dogodine ovaj festival postati takmičarski – dodaje Vojkan Borisavljević, koji je uradio aranžmane za sve pesme, koje će biti izvedene na Evergreen festivalu.

S obzirom da se Evergrin festival organizuje u okviru gradske slave, ulaz će biti besplatan. Za sve one koji ne budu u mogućnosti da na Letnjoj pozornici isprate ovaj jedinstveni muzički događaj, moći će to da uradi sa bilo koje druge lokacije zahvaljujući live stream prenosu na beogradskom Radiju 202.

Već imamo povratnu informaciju publike i mnogi sa radošću isčekuju ovaj događaj. Čak i mlađe generacije koje žele da čuje kakva se muzika nekada izvodila i šta je tada bilo nagrađivano – ističe Snežana Jovanović, direktorka Evergreen festivala i zastupnica orkestra Impresija.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: