Najfascinantniji troglavi pas na svetu: Nezaboravan koncert grupe Kerber u Sava centru – Ananas Magazin `
MUZIKA Najfascinantniji troglavi pas na svetu: Nezaboravan koncert grupe Kerber u Sava centru

Najfascinantniji troglavi pas na svetu: Nezaboravan koncert grupe Kerber u Sava centru

Uzbuđeni povodom dugo očekivanog unplugged koncerta grupe Kerber u Sava centru, krenuli smo put Beograda, zajedno sa velikom i veličanstvenom ekipom koja je sinoć nastupila i definitivno podigla kriterijume kako jedan koncert treba da zvuči i izgleda…

Put ka Beogradu je obeležila prijatna atmosfera u našem busu, u kom su takođe putovali članovi vokalne grupe Constantine, kao i članovi gudačkog orkestra, među kojima je bio i čuveni basista i kontrabasista Vladan Karadžov, koji je ujedno i nekadašnji član grupe Kerber. U drugom autobusu se nalazio crkveni hor Branko, kao i još neki članovi gudačkog orkestra.

Unplugged mnogi doživljavaju, kao svirku na akustičnim gitarama, nešto kao blaža i mirnija varijanta pesama snimljenih električnim instrumentima. Nama je to totalno drugačiji pristup muzici, tim pesmama dajemo neku posebnu draž, na drugačiji način. Osim gitara i klavira, ima i gudačkih instrumenata, vokalni sastav i hor, i sve je to prearanžirano i upakovano da ne bude samo copy-paste originalnih pesama… Dosta emotivnije pesme zvuče u unplugged varijanti. – objasnio je, za Ananas Magazin, gitarista grupe Kerber Nebojša Minić.

Po dolasku u Sava centar bili smo svedoci džinovske mašinerije zvane priprema za koncert. Kerber je u saradnji sa čitavom organizatorskom ekipom, montirao instrumente, podešavao ozvučenje i osvetljenje, a onda je konačno krenula i tonska proba. S obzirom da su skoro 40 godina na sceni, članovima Kerbera bilo je potrebno svega nekoliko pesama kako bi savršeno podesili sve što je bilo neophodno kako bi publika par sati kasnije zaista imala doživljaj za pamćenje. Vreme je proletelo i odjednom je sala Sava centra bila apsolutno prepuna (koncert je bio rasprodat čak danima pre održavanja) i uzbuđenje u publici, a i svima nama je raslo!

Kerber unplugged Sava centar FOTO Lazar Ajdacic (21)
Foto: Lazar Ajdačić

Kad god negde nastupamo imamo tu dozu pozitivne treme i uzbuđenja, koji nas inspirišu i navode da budemo još bolji i kreativniji. Mislim da govorim u ime celog benda kad kažem da smo svi vrlo uzbuđeni pozitivno i jedva čekamo da krenemo! – izjavio je klavijaturista grupe Kerber Branislav Božinović Bane, za Ananas Magazin, neposredno pred početak koncerta.

Nekoliko minuta kasnije, svetla u sali Sava centra su postala prigušena i tada je, uz gromoglasan aplauz, publika ugledala na sceni Kerber u proširenom sastavu. Osim stalnih članova benda – Gorana Šepe, Branislava Božinovića, Nebojše Minića, Josipa Hartla, Tomislava Nikolića i Zorana Madića, na bini su se pojavili i mladi perkusionista Đorđe Hartl, kao i nekadašnji Kerberov basista Branko Isaković, a uz standardne prateće vokale Milicu i Irenu, nastupila je i mlada pevačica i violinistkinja Jovana. Publika nije ni slutila kakvom spektakularnom koncertu će prisustvovati…

S obzirom da je ovo bio unplugged koncert, koji obećava intimniju atmosferu i veću prisnost sa publikom, sve pesme su bile posebno aranžirane za ovu priliku. Koncert je počeo pesmom K’o tvoj Kerber, a zatim su usledile Medena, Nebo je malo za sve, a pred izvedbu čuvene balade Kad ljubav izda, Gale je prišao svojoj suprugi Svetlani, koja je sedela u prvom redu, poklonio joj ružu i zahvalio za sve ove divne godine i svu ljubav i podršku.

Kerber unplugged Sava centar FOTO Lazar Ajdacic (17)
Foto: Lazar Ajdačić

Negde posle prve trećine koncerta, za pesmu Sam sam sam, Kerberu se na pozornici pridužio gudački orkestar, koji je maestralnim izvođenjem svih gudača doprineo da ceo koncert dobije dodatnu dozu ozbiljnosti i elegancije. Pet violina, dve viole, dva violončela i kontrabas savršeno su upotpunili svaku pesmu na kojoj su učestvovali i izazvali su ogromno oduševljenje kod svih prisutnih.

Naredna pesma je donela još jedno iznenađenje na scenu: Na raskršću je, umesto Galeta, otpevao mladi Ognjen Čvorović iz Vranja, koji je pobednik takmičenja Volim Kerber, koje je organizovao Radio S iz Beograda. Ovaj dečko ima svega 21 godinu i veliku tremu jer oseća neverovatan pritisak da ne izneveri svoje idole i publiku. Ipak, Ognjen je definitivno dorastao ovom zadatku jer je svojim prodornim, čistim glasom sjajno izveo ovu pesmu i zasluženo dobio nenormalno dug i intenzivan aplauz!

Naravno, u jednom trenutku, pred kraj pesme, Gale mu se pridružio, te su zajedno završili pesmu, zatim mu je čestitao i zahvalio mu na ovoj izvedbi. Kako nam je pred sam koncert Ognjen otkrio, ova numera je njemu omiljena pesma grupe Kerber i presrećan je što se upravo on najviše dopao Galetu i ostalim članovima benda, te je pobedio na konkursu i dobio tu čast i zadovoljstvo da je izvede na njihovom koncertu.

Kerber unplugged Sava centar FOTO Lazar Ajdacic (13)
Josip Hartl, bubnjar grupe Kerber Foto: Lazar Ajdačić

Usledile su Kad prođe sve, Pepeo i prah, Pusti to hajde da se volimo, neprikosnovena balada Između jave i sna, zatim Poslednja i Čovek od meda, a onda se na scenu popela fantastična vokalna grupa Constantine. Ako ste jedan od onih obožavaoca Kerbera koji „otkida“ na čuvene Ratne igre, izvedba u saradnji grupom Constantine bi vam apsolutno proširila vidike! Izuzetno moćni muški glasovi ove vokalne grupe, u kombinaciji sa Galetovim karakterističnim vokalom, naježili su nas, zaledili i istopili u isto vreme. Constantine je vokalni sastav koji osvaja srca svakog slušaoca, već pri prvim tonovima bilo koje pesme. Ova osmorica veličanstvenih su se i više nego zasluženo našli na ovom koncertu, što će vam potvrditi svako ko je bio prisutan ili je pratio direktan prenos koncerta na Radiju 202.

Da ovaj koncert bude još veći, uzbudljiviji i spektakularniji doživljaj pobrinuo se crkveni hor Branko, na čelu sa dirigentkinjom Sarom Cincarević. Njih 50 je sa Kerberom, gudačima i grupom Constantine, izvelo Seobe i Mama-tata i ako smo mislili da je magija ovog koncerta bila na maksimalnom nivou, ovaj fantastični hor nam je dokazao suprotno. Savršeno izbalansirani glasovi članova ovog hora, koji ima dugu tradiciju i karijeru, učinili su da svima – od prvog reda blizu bine, do poslednjeg reda na balkonu – srca kucaju u istom ritmu.

Kerber unplugged Sava centar FOTO Ana Stanojevic
Kerber sa gudačkim orkestrom, crkvenim horom “Branko” i vokalnom grupom Constantine Foto: Ana Stanojević

Ukoliko je potrebno da za kraj kažemo nešto posebno o svakom članu grupe Kerber na ovom koncertu, bilo bi krajnje nezahvalno. Ovi ljudi imaju neverovatnu energiju, a o njima kao muzičarima svaka reč je suvišna jer trajanje ove grupe i ljubav ogromne horde obožavalaca govori više od bilo koje sintagme. Ipak, verovatno je otkrovenje večeri bio perkusionista Đorđe Hartl koji je sa svojih 20 godina prava zver na udaraljkama! Ovo je njegov četvrti koncert sa Kerberom i definitivno je savršeno upotpunio ovaj sastav, ali o njegovom talentu ćete tek čitati jer je potencijal u ovom momku zaista nemerljiv.

Vrativši se na scenu, na bis, Kerber je izveo Zapis, dok je koncert završen numerom Tvoja pesma, vokala Milice, Irene i Jovane, koje su svakako izazvale ovacije u publici. Ove devojke imaju magične glasove i učiniće da čak i najdosadnija pesma zvuči anđeoski, a onda tek možete da zamislite koliko sve to dobro zvuči kada je u pitanju pesma koja ima divan tekst, kao i odličnu muziku i aranžman.

Kerber unplugged Sava centar FOTO Lazar Ajdacic (7)
Irena, Milica i Jovana Foto: Lazar Ajdačić

Uigran tim umetnika koji čine grupu Kerber sinoć je publici priredio potpuno drugačiji doživaljaj i atmosferu od one na koju su navikli. Energičan, električan koncert bez problema zamenila je unplugged varijanta. Kako se osećao za vreme koncerta upitali smo gitaristu Nebojšu Minića:

Ja jesam rok gitarista i električna gitara mi je nešto više od sredstva za rad, nekako kao da sam rođen za to, ali mi je takođe draga i ova akustična promena. Bez obzira na vrstu instrumenta, drago mi je da mogu publici da prenesem pesme i emocije, i na ovakav blaži način, koji nije žestok i ljut. – objašnjava Minić, za Ananas Magazin.

Nakon nešto više od dva sata intenzivnog vrtloga emocija, Kerber se povukao sa scene, a publika je polako počela da napušta salu. Na izlazu smo čuli izjave, kao što su: Najbolji Kerberov koncert do sada, Svaka im čast, Plakala sam u više navrataPuno mi je srce i slično. Vratili smo se za Niš u ranim jutarnjim časovima, u istom sastavu i, nakon svega, jedino što možemo da dodamo na ove izjave jeste da je koncert zaista bio nezaboravan i da se nadamo da će i publika u drugim gradovima dobiti priliku da čuje nešto ovako spektakularno u narednoj godini.

FOTO: Lazar Ajdačić

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: