Marko Louis u Nišu: Savršeno putovanje do Beskraja i nazad – Ananas Magazin `
MUZIKA Marko Louis u Nišu: Savršeno putovanje do Beskraja i nazad

Marko Louis u Nišu: Savršeno putovanje do Beskraja i nazad

Svoju veliku regionalnu turneju, poznati beogradski muzičar Marko Stojanović Louis započeo je sinoćnim koncertom u Nišu, tačnije u dvorištu niškog Univerziteta. Ovo nije bio jedan od onih koncerata, koji izvođači jednostavno „odrade“. Ne. Ovo je bio koncert za naša čula, koncert za uživanje.

Ono što je ostavilo prvi snažan utisak bila je puna Banovina već pre 21 čas, kada je najavljen početak koncerta. Mislim da se to godinama nije dogodilo u Nišu – da publika na vreme dođe na koncert. Iz nekog razloga je niška publika usvojila tu čudnu naviku da dosta zakasni na koncertni prostor, što naravno često uslovljava i debelo kašnjenje samih izvođača. Sinoć toga nije bilo. Tačnije, bilo je kašnjenja nekih pola sata, ali to je zaista zanemarljivo u odnosu na to na šta smo navikli. Ne znam šta je tačno bio uzrok kolektivnog dolaska publike na vreme (i pre početka koncerta), ali delovalo je kao znak poštovanja prema Marku Louisu kao umetniku, što je on višestruko nagradio u narednih dva sata.

Marko Louis je koncert otvorio svojom poznatom pesmom Pada noć i time učinio da atmosfera od samog početka bude fantastična! Banovinu su ispunili pretežno mladi ljudi koji su sve vreme đuskali i bili vidno dobro raspoloženi. U nastavku su se smenjivale brojne brze i sporije pesme sa albuma Shine on me i Beskraj, kao što su I need you in my life, Raj za avanturiste, kao i Kad je noć, pesma kojom Marko najavljuje svoj novi album Euridika, čiji se izlazak očekuje u toku sledećeg meseca.

Marko Louis koncert Nis Foto Nenad Petrovic 2
Foto: Nenad Petrović

Veče je imalo nekoliko kulminacija, različitog karaktera. Prva je bila u toku numere Shine on me, kada je Marko sišao sa bine, što je niška publika dočekala sa apsolutnim oduševljenjem! On je šetao kroz prve redove i pevao sa njima, a nakon toga se vratio na binu kako bi završio pesmu.

Drugi vrlo upečatljiv momenat bila je izvedba pesme Karika, za koju tekst i muziku potpisuje Adnan Šaran i koji je zajedno sa Markom izvodi na albumu. Publika je ovu baladu skoro celu otpevala horski sa Markom. Banovinom su se orili stihovi Poljubi me, navika, najslabija mi smo karika i Od dva zla biraš ono zlo, što nikada još nisi probao. Marko je pesmu završio tako što je bitboksovao, a publika je pevala refren ove pesme.

Usledila je Pašana, koju je Marko Louis snimio sa istaknutim bosanskim pevačem Božom Vrećom, a nakon toga je niška publika imala posebnu čast da bude prva pred kojom će Marko sa svojim bendom izvesti pesmu Zov sa predstojećeg albuma. Marko je izjavio kako su juče naučili da sviraju tu pesmu te da je spontano odlučio da je večeras izvedu. Iako smo je svi premijerno čuli sinoć, nije bilo one neprijatne tišine koja se obično dogodi kada neki pevač izvodi novu stvar na koncertu, jer niko ne zna reči. Naprotiv, pesma je naišla na sjajnu reakciju publike.

Marko Louis koncert Nis Foto Nenad Petrovic 3
Marko Louis je premijerno izveo pesmu “Zov” sa predstojećeg albuma Foto: Nenad Petrović

Naredni trenutak koji je definitivno ostavio snažan trag na sve prisutne bila je izvedba pesme I saw you smile, koju je Marko posvetio svom pokojnom ocu, čuvenom muzičaru Louisu. Ceo prostor dobio je intimniju atmosferu, publika je sa velikom pažnjom i nežnošću ispratila Marka koji je ovu pesmu izveo gotovo sve vreme žmureći, svirajući klavijature i pevajući. Njegov glas i muzika bili su više nego dovoljni da prenesu emociju. Kada je pušten sempl Louisovog kultnog pevanja, svetla na bini su se na kratko ugasila što je dodatno naglasilo Markovo suočavanje i (ne)prihvatanje gubitka voljene osobe i cela pesma je još više dobila na težini, ako je to uopšte moguće.

Nakon toga je usledila vesela pesma sa prvog albuma Where is your love, koje je ponovo razdrmala publiku. Marko je skakao i bio izuzetno aktivan na bini, pritom je sve vreme zvučao identično kao na albumu. Nije to samo talenat, koji je, da se razumemo, neosporiv… Marko Louis je jedan od retkih muzičara današnjice koji definitivno radi na sebi i svaki njegov pokret, ton, interakcija sa publikom ali i svim članovima benda apsolutno to dokazuju.

Publika je bila njegov verni prateći vokal i za pesmu Everybody follow me, za koju je Marko naglasio da je zahvaljujući prošlogodišnjem nastupu na River stejdžu Nišville Jazz festivala postao jedini muzičar na svetu koji je imao 750 pratećih vokala (svi prisutni na amfiteatru Nišavskog keja tada su pevali uglas). Nisu izostale ni pesme Cveće cafnalo, njegova obrada čuvene numere Đelem Đelem i Doviđenja. Na bis je izveo Funky chicken uz koju su svi đuskali, pevali uglas i smešili se i tako završili ovo divno putovanje do „Beskraja“ i natrag.

Foto: Nenad Petrović

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: