Magična Lisa Simone očarala publiku Nišville Jazz festivala – Ananas Magazin `
MUZIKA Magična Lisa Simone očarala publiku Nišville Jazz festivala

Magična Lisa Simone očarala publiku Nišville Jazz festivala

Treće veče ovogodišnjeg Nišville Jazz festivala bilo je zaista dinamično i prepuno emocija. Niška Tvrđava je bila mesto gde sjajni umetnici zahvaljujući svojim vrhunskim vokalima i kvalitetnoj muzici dopiru do svih prisutnih, navodeći ih na osmeh, ispunjenost i ljubav…

Program na Earth/Sky bini otvorio italijanski džez kvartet Motel Kaiju, pod vođstvom kontrabasiste Nicole Farracija, a čiji je program baziran na savremenom džezu kombinovanim sa elektropopom karakterističnim za osamdesete godine prošlog veka, kao i vintage zvukom sintisajzera. Nakon njih publici se predstavio veliki džez orkestar iz Slovenije, pod nazivom Big Band Grosuplje, a koji postoji već dve decenije.

Usledio je nastup poznatog njujorškog džez-rok-fjužn sastava Project Grand Slam, koji je definitivno pokrenuo publiku. Moćan vokal pevačice Ziarre Washington u kombinaciji sa veselom i dinamičnom muzikom učinio je da prostor ispred bine bude ispunjen ljudima koji đuskaju i aplaudiraju nakon svake pesme. A onda je na red došao koncert koji je publika dugo očekivala i na scenu je stupila Lisa Simone, poznata američka pevačica i glumica, inače ćerka kultne pevačice Nine Simone.

Project Grand Slam Nisville Jazz festival 2018 Foto Nenad Petrovic (3)
Project Grand Slam Foto: Nenad Petrović

Svi znate ko je bila moja majka. Gde god odem ja joj odam počast tako što otpevam neku njenu pesmu – izjavila je Lisa i zapevala čuvenu baladu svoje majke If You Knew.

Nizale su se pesme Ain’t Got No, I Got Life (Nina Simone), kao i brojne autorske Lisine numere među kojima je bila i jedna do sada neobjavljena pesma za koju je Lisa zapražila ocenu publike, naravno, dobila je najvišu. Ona je zapravo mnogo poznatija kao glumica, prvenstveno u mjuziklima, i možda je upravo to ono što je doprinelo da njen koncert bude toliko sjajan. Lisa je bila izuzetno spontana, vesela, emotivna, živahna, snažnog glasa i zvučnog imena, a tako skromna kao pojava.

U jednom trenutku je izula papuče, primakla jastuk uz ivicu bine, sela na njega, a zatim tražila od publike da zažmuri i zamisli idealan svet, o čemu je otpevala pesmu. Ipak, ono što je bio vrhunac večeri bio je trenutak kada je Lisa sišla u publiku, šetala među ljude, rukovala se sa njima, pevala i vidno se zabavljala izazivajući svime time snažne ovacije svih prisutnih.

Lisa Simone Nisville Jazz festival 2018 Foto Nenad Petrovic (5)
Lisa Simone u publici Foto: Nenad Petrović

Vrhunski performer, tako nenametljivo pokorila je Nišville i postavila kriterijume vrlo visoko. Koncert je završila bisom koji je bio neizostavan, nakon čega je publiku ostavila da želi još, odnosno da čeka neki naredni Nišville kada će se sjajna Lisa Simone vratiti i prirediti još jedan spektakl.

Ali nije samo Lisa zaslužna za kompletan doživljaj već i njen bend (gitarista, basista i bubnjar), čije su muzika ali i fantastični prateći vokali savršeno upotpunili magiju ovog koncerta. Posebnu pažnju publike privukao je bubnjar koji je bio potpuno nasmejan tokom celog nastupa, o čemu smo i porazgovarali s njim nakon nastupa:

Nisam kriv – jednostavno sam takav! Često nastupamo ali večeras je bilo predivno zbog ogromnog broja ljudi koji prihvataju našu muziku baš na takav način. Nama je ovo prvi nastup u vašem gradu, veoma smo srećni što možemo da podelimo svoju muziku sa vama i zaista nam je bilo neviđeno zadovoljstvo – izjavio je, za Ananas Magazin, bubnjar Sonny Troupé.

Sonny Troupe Nisville Jazz festival 2018 Foto Nenad Petrovic
Sonny Troupé Foto: Nenad Petrović

Nakon Lise Simone nastupili su takođe headlineri – britanski sastav Matt Bianco, čiju su osnovu od sredine osamdesetih godina prošlog veka činili Mark Reilly i Mark Fisher, koji je, nažalost, preminuo pre dve godine. Njihova muzika je karakteristična po tome što u pitanju džez sa latino elementima, što se je definitivno dopalo publici. Oni su ovom prilikom obeležili 35 godina postojanja benda Matt Bianco i ujedno promovisali svoj aktuelni album Gravity, koji je objavljen poshumno u čast Fisheru prošle godine. Njihova energija na nastupu je bila jako prijatna, muzika svakako sa onim zavodljivim latino primesama, a Reilly i ekipa su se svojski potrudili (i uspeli) da održe publiku na nogama tokom celog nastupa.

Za kraj treće večeri Nišville Jazz festivala 2018. godine nastupio je mandolinista Frank Solivan i njegov bend Dirty Kitchen. U pitanju je bluegrass-country sastav sa Aljaske, koji je 2014. godine nominovan za Grammy nagradu za najbolji bluegrass album. Oni su bili nešto prilično nesvakidašnje za publiku Nišvillea. Vesele, razigrane melodije, uz jako malo pevanja, učinile su da se osećamo kao da se nalazimo na nekom američkom proplanku, uživajući u povetarcu, suncu (iako je bila noć) i jednostavno ne možemo da budemo tužni. Iako je s obzirom na satnicu, deo publike napustio festival još pre početka njihovog nastupa, takođe je ostao do kraja veći broj ljudi, što je nekako postala praksa za Nišville.

Poslednje večeri ovogodišnjeg Nišville Jazz festivala Ural Dixieland Band, Kestutis Vaiginis Quartet, Black Art Jazz Collective, Li Xiaochuan Quintet, Gipsy Kings ft. Paco Bailardo i Najda South Side Orchestra.

Foto: Nenad Petrović

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: