Konstrakta (Zemlja gruva): Inspiriše me život i fascinantni muzičari koje otkrijem – Ananas Magazin `
INTERVJU, MUZIKA Konstrakta (Zemlja gruva): Inspiriše me život i fascinantni muzičari koje otkrijem

Konstrakta (Zemlja gruva): Inspiriše me život i fascinantni muzičari koje otkrijem

Pevačica i tekstopisac Ana Đurić, poznatija kao Konstrakta, uz Zoe Kida, predstavlja je zaštitno lice Zemlje gruva – jednog od najoriginalnijih domaćih bendova, koji je 1. juna nastupio na festivalu PozitivNI u Nišu. U nastavku pročitajte intervju sa Konstraktom, u kome govori o Zemlji gruva od nastanka do danas, njihovom proboju na muzičku scenu, kompromisu koji su nedavno napravili, inspiraciji i drugim zanimljivim temama.

10 godina na sceni! Koliko se toga promenilo u Zemlji gruva od Najlepših želja do Plodnih dana?

Konstrakta: U principu, te 2008. godine smo se prvi put pojavili na sceni, a tek 2010. smo izbacili prvi album i onda naredne godine krenuli da budemo koncertno aktivni. Zbog toga ja Zemlju gruva doživljavam kao da traje 7-8 godina… Što se tiče metoda rada, on je manje-više ostao isti jer samo jezgro benda i dalje činimo Zoe Kida, Milovan i ja, i još je tu sa nama, odavno, trombonista Đorđe Antić, a svi ostali članovi su se menjali.

Uvek nas je puno na sceni, ali u poslednje vreme Zoe Kida ne nastupa sa nama, zbog toga što ima bebu. Svako nov koji je došao u bend, doneo je nešto novo. Drugi album, koji je izašao 2016. godine, konceptualno nije mnogo drugačiji od prvog, ali je u neku ruku zreliji – teme su primerenije našim godinama. Trenutno radimo i na novom materijalu. Mi smo sada sigurni i iskusni, pa nemamo nekih nedoumica.

Koliko vam je bilo teško da se probijete na scenu i dođete do ove tačke?

Konstrakta: Imali smo slučaj da odmah uzletimo sa tim Najlepšim željama i Nisam znala, i od tog trena smo bili primećeni – počeli su da nas zovu na sve festivale i nismo znali gde smo i šta nam sve treba! A onda smo sa drugim albumom shvatili da nam treba mnogo više snage da privučemo ljude i da im skrenemo pažnju. Kod nas, u Srbiji, je to dosta česta pojava: mnogi bendovi isprva zasijaju i onda nekako to sve splasne i bude im potrebno puno rada da bi se održali i zaista zauzeli čvrsto mesto.

Mislim da smo uspeli da se nekako zacementiramo. Mi smo krenuli dosta ambiciozno, potpuno samostalni. Odmah smo napravili svoj studio i svoju produkciju i svoj lejbl Gruvlend. Sve smo sami radili – bukiranje, PR, produkciju, a onda smo prošle godine dobili ponudu da izdamo za Croatia Records, što smo i prihvatili.

S obzirom da ste od početka bili potpuno nezavisni, zbog čega ste prihvatili tu ponudu?

Konstrakta: Zato što je teško doći do bilo kakve publike u Hrvatskoj. Tu postoji nešto, ali kod njih na medije teško možeš da uđeš. Ovo je bila neka prilika da uđemo tamo u medije. Ali videćemo. Bitno je da mi tu ništa ne gubimo jer nas oni ništa ne uslovljavaju niti ograničavaju. Jednostavno postoji šansa da tamo budemo malo prisutniji, a nekako stvarno mislimo da je Hrvatska, Bosna i Srbija manje-više jedno tržište i glupo je da nismo povezani.

Zemlja gruva na festivalu PozitivNI Foto: Luka Radulović

Da li vam smeta što su vaše pesme sa prvog albuma mnogo prihvaćenije od strane publike, u odnosu na pesme sa drugog albuma?

Konstrakta: To je jako čest slučaj, poput nekog prokletstva. Čak i najveći bendovi najviše sviraju pesme sa početka karijere. Pre neki dan sam gledala koncert grupe Depeche Mode i Dejva koji po milioniti put peva Personal Jesus, al’ ga opet peva nekako drugačije. U tome i jeste stvar: svako novo izvođenje dođe ti kao peti put, a ne petsto hiljaditi put. Ali ja bih zaista volela da i nove pesme nekako zažive. Dešava se to da se pesme tek posle godinu i po dana prime kod publike i ne znam zašto je to tako i da li je to tako samo sa nama, ali nama je, recimo, Sudopera krenula da „radi“ tek posle godinu dana, Plodni dani tek sad.

Dosta pažnje privukli ste obradama pesama Dina Dvornika. Reci nam nešto više o tom projektu i da li imate u planu možda ponovo neku obradu?

Konstrakta: Taj projekat konkretno je bio po narudžbini jer je te godine beogradski Mikser festival tražio od bendova da obrade neki album iz ex-Yu, koji hoće. To je bio dosta ambiciozan zahtev, ali eto, iz toga se izrodilo nešto lepo. Mi nismo uspeli da uradimo ceo album, već smo obradili pet pesama i tri odabrali da ih objavimo. Uradili smo to maltene kao autorske pesme – toliko smo ih izmenili ali ostavili minimum da se prepozna original.

Što se tiče nekih drugih obrada, za sada ne planiramo tako nešto, već više razmišljamo da u naše pesme ubacujemo citate iz drugih pesama. Uz jednu pesmu smo vezali Kejpltona, a Milovan je, na primer, Tozovca ubacio u jednu novu pesmu, ali nju tek treba da radimo. Želimo da iz naše pesme zađemo u neku drugu i da se onda vratimo na našu muziku, kao neki medley. Uradili smo obradu Fele Kutija – Vodo hvala ti, prevedeno bukvalno, i to je jako lepa obrada koju volimo da sviramo ali je nikada nismo objavili.

Sve tekstove Zemlje gruva pišete ti i Zoe Kida. S obzirom da su vam sve pesme jedinstvene, odakle crpite inspiraciju?

Konstrakta: Zoe Kida je više sposobna da isfantazira situacije, a ja više pišem iz života. Mislim da ti je život obrni-okreni najveća inspiracija… To što ti se događa, ti neki novi uvidi koje praviš u životu – to je ono što čini inspiraciju. Osim toga, mene inspirišu i drugi muzičari koje otkrijem. Međutim, kako sam starija, sve me ređe nešto fascinira, ali kada se to desi onda me inspiriše da i ja nešto uradim.

Sa festivala PozitivNI Foto: Luka Radulović

Kakvi su vaši planovi za nareda period?

Konstrakta: Do septembra smo bez Zoe Kida, a nakon toga će nam se opet pridružiti. Do tada nas očekuje puno nastupa – idemo i u Hrvatsku, Bosnu, radimo festivale, koncerte… Sada ćemo da snimimo i spot za pesmu Mama, sa aktuelnog albuma, jer smo uvideli da pesme koje imaju spot lakše dođu do publike. Onda, od septembra ćemo biti skoncentrisani na naš veliki solistički koncert, kojim ćemo obeležiti 10 godina prisustva na sceni i to ćemo da uradimo u Beogradu, u SKC-u, 29. novembra. To je nešto na šta ćemo da položimo sve naše snage. Bilo bi super da taj koncert, koji izrežiramo tako, provedemo kroz ostale gradove bivše Jugoslavije, ali o tome ćemo tek razmišljati.

Za kraj nam reci, da li ste možda razmišljali o nekim solo varijantama?

Konstrakta: Da, želimo da mi, kao autori, izbacimo neke samostalne projekte koji su malo drugačiji od onog što Zemlja gruva radi. Unajveće radimo na tri moje pesme, a takođe smo krenuli da radimo i Milovanove pesme, koje su više u nekom rege fazonu. Čekamo Zoe Kidu – i ona će verovatno nešto svoje, u soul varijanti.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: