Drugo veče Nišville Jazz festivala u znaku „stare škole“ – Ananas Magazin `
MUZIKA Drugo veče Nišville Jazz festivala u znaku „stare škole“

Drugo veče Nišville Jazz festivala u znaku „stare škole“

Nakon upečatljive prve večeri festivala, sinoć je Nišville Jazz festival nastavio da širi pozitivnu energiju u nešto bržem ritmu. Može se reći da smo zajedno sa izvođačima putovali „vremeplovom“ i uživali u tonovima nekih davnih vremena, uz primese modernog zvuka.

Veče je otpočelo nastupom jednog od najboljih poljskih sastava savremenijeg džez izraza Wojcinski Szmanda Quartet, a u nastavku večeri nastupili su i Vein Trio i kvartet Dimitry Baevsky. Vein Trio je samo tokom prošle godine nastupio u više od 50 zemalja, a publici su poznati po džez obradama kompozicija Moris-a Ravel-a. Saksofonista Dimitry Baevsky se još kao mlad probio u svetu muzike i tokom svoje karijere je nastupao sa mnogim poznatim imenima poput Benny Green-a.

Jedan od najcenjenijih bubnjara današnjice, Omar Hakim, nastupio je zajedno sa pijanistkinjom Rachel Z. Publika je imala prilike da uživa u kompozicijama bubnjara koji je u proteklom periodu nastupao sa velikim imenima kako džez tako i pop muzike poput Milesa Davisa, Georgea Bensona, Davida Bowieja i Celine Dion.

Omar Hakim Foto: Nenad Petrović

Dugo očekivan nastup vokalne džez grupe The Manhatten Transfer privukao je možda i najveću pažnju publike druge večeri festivala. Bend koji je osnovan davne 1969. prepoznatljiv je po finoj sintezi različitih žanrova poput a kapele, svinga i brazilskog džeza.

Imali smo čast da porazgovaramo sa jednim od vokala benda koji je još od 1972. deo Manhattan Transfer-a, Alanom Paulom. On nam je rekao da je u pripremi šou koji će biti održan naredne godine povodom proslave pedesetogodišnjice njihovog sastava. Sinoć su nastupili prvi put u Srbiji, a utisci su izuzetno pozitivni.

Bio sam izuzetno prijatno iznenađen. Zaista nisam imao nikakva očekivanja. Smatram da su ljudi u Srbiji divni, otvorenog uma. Utisak koji sam stekao za vreme boravka je da zaista svi cene život i uživaju u njemu – otkrio je Alan Paul za Ananas magazin.

Pred sam kraj nastupa, slavnom bendu The Manhattan Transfer dodeljena je nagrada Car Konstantin, koju im je uručio profesor u Trgovinskoj školi Bobi Stojanović.

The Manhattan Transfer Nisville Jazz festival 2018 Foto Nenad Petrovic (10)
The Manhattan Transfer Foto: Nenad Petrović

Tokom svoje karijere osvojili su pregršt Grammy i sličnih značajnih nagrada. Međutim, uvek ostaje pitanje da li priželjkuju još neku.

Izašao nam je novi album. Mi već imamo deset Grammyja, ali svakako, bilo bi lepo da za novi album dobijemo još jedan – izjavio je Alan Paul.

Nakon dodele, usledila je jedna od najpoznatijih njihovih pesama, Tequila, za sam kraj nastupa.

Razigrana atmosfera u niškoj tvrđavi nastavljena je nastupom bečke sedmorke Juke Joints Royal. Bend koji izvodi klupsku muziku s kraja 40-ih godina prošlog veka, izuzetno se dopao publici. S obzirom na to da su filmovi kao što je Montevideo ostvarili veliku popularnost, a samim tim i muzika tog tipa, ritmičan blues u njihovom izvođenju bio je od samog početka lepo prihvaćen od strane publike koja je plesala sve vreme.

Juke Joints Royal Foto: Nenad Petrović

Članovi benda često putuju, svako od njih ima „klasičan posao“, a muzikom se bave isključivo iz ljubavi. Pevač i menadžer benda Erich Herbst kaže da je ideja o nastanku grupe i samom izboru žanra došla potpuno spontano.

To je bio proces. Krenuli smo kao rock’n’roll bend sa prvim pevačem, a onda kada sam postao pevač benda, krenuli smo sa pričom ritmičnog bluza i dodali malo takozvane race muzike 40-ih i 50-ih. Našu muziku sluša raznovrsna publika, od najmlađih do najstarijih, prosto zbog toga što je to muzika koja širi pozitivnu energiju i prijatna je za slušanje – izjavio je Erich Herbst za Ananas magazin.

Publika ih je pozivala nekoliko puta na bis. Nakon što se sa bine čulo „Want some more?“, jedan od članova benda koji dobro govori srpski upitao je i „Hoćemo li još?“ Naravno, nastavili su još neko vreme u istom ritmu.

Neuobičajeno veliki broj publike dočekalo je završni nastup bugarske pevačice Ruth Koleva. Može se reći da je šteta što je njen nastup ostavljen za kraj, s obzirom na to da je njena muzika bila izuzetno lepo prihvaćena od strane publike festivala. Pevačicu energičnog glasa čije su numere prožete stilovima džeza, soula i popa, britanski radio BBC, proglasio je najboljom soul pevačicom jugoistočne Evrope.

Foto: Nenad Petrović

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: