Statua Šabana Bajramovića novi deo stalne postavke Nišville jazz muzeja – Ananas Magazin `
KULTURA Statua Šabana Bajramovića novi deo stalne postavke Nišville jazz muzeja

Statua Šabana Bajramovića novi deo stalne postavke Nišville jazz muzeja

Gipsana statua Šabana Bajramovića prebačena je u Nišville jazz muzej, u niškoj Tvrđavi, gde će biti deo stalne postavke prvog muzeja ovog tipa na našim prostorima.

U pitanju je replika bronzanog spomenika koju je Nišville 2010. godine poklonio Gradu Nišu i koja se od tada nalazila na nišavskom keju. Ovo je jedan od prvih eksponata muzeja posvećenog jazz muzici.

I ovoga puta rad na ovom delu mi je bio veliki izazov. Postojeći kalup je bio pripremljen za livenje u bronzi, i morao je da se preradi za livenje u gipsu. Sada je spomenik težak oko 150 kg, a visok 2 metra. Ovim će Šaban biti obezbeđen od napada vandala i od daljeg uništavanja – kaže vajar Vlada Ašanin, koji je autor i bronzane i gipsane statue Šabana Bajramovića.

Direktor Nišville Jazz festivala Ivan Blagojević najavio je otvaranje muzeja za 3. avgust u 21 čas. Ulaz će biti besplatan i svi posetioci biće u prilici da čuju Bajramovićevu originalnu kompoziciju sa jukeboxa i da se fotografišu pored njegove statue. Inače, osim statue Šabana Bajramovića, u džez muzeju se već nalazi i statua američkog soul muzičara Solomana Barka.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: