Retrospektivna izložba grafičkog dizajnera Mileta Radičevića u Oficirskom domu – Ananas Magazin `
KULTURA Retrospektivna izložba grafičkog dizajnera Mileta Radičevića u Oficirskom domu

Retrospektivna izložba grafičkog dizajnera Mileta Radičevića u Oficirskom domu

Retrospektivnom izložbom u Oficirskom domu, grafički dizajner Mile Radičević obeležiće pola veka svog umetničkog rada. Svečano otvaranje izložbe je 14. marta u 19 sati.

Izložba Mileta Radičevića se sastoji iz celina i obuhvata nekoliko segmenta Radičevićevog stvaralašta kojim se može zaokružiti i razvoj grafičkog dizajana u nišu.

Izložba sadrži retrospektivni opus počev od Grafičkog oblikovanja (1968-1980). Manifestacija koju prate znak, plakat, medalje, kartice, diplome i fascikle, preko grafičkog dizajna mnogih firmi i ustanova, definitivnih rešenja logo – znaka raznih organizacija, dizajn kataloga, knjiga i ambalaža (1980-2019). Druga celina ove izložbe čini šest slika kao predložak pravoslavnog kalendara pod nazivom Omaž Direru – navode iz Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

U 50 godina dugoj karijeri, istrajnim i profesionalnim radom, a zatim i prepoznatljivim stilom, Radičević je zauzeo visoko mesto u nizu istaknutih grafičkih dizajnera Srbije.

Mile Radičević (1948, Niš) je grafički dizajn upoznao u srednjoj umetničkoj školi u Nišu. Po završetku škole, 1968. godine počeo je da radi u EI Niš, a za njegov rad nekadašnji gigant je dobijao značajne pohvale, diplome, nagrade i priznanja. Radio je i u Tehnoekonomiku, gde se više okrenuo umetničkom radu. Po raspadu velikih industrija odlučio se na samostalni rad i otvorio firmu Radičević dizajn studio, a potom i galeriju Red punkt. Priznanje istaknutog dizajnera Republike Srbije stekao je 1998. godine.

Izložba će biti otvorena od 14. marta do 2. aprila. Ulaz je slobodan.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: