Promocija knjige Milana Orlovića u NKC-u – Ananas Magazin `
KULTURA Promocija knjige Milana Orlovića u NKC-u

Promocija knjige Milana Orlovića u NKC-u

Knjiga koja je zapravo doktorska studija Milana Orlića, pod nazivom Andrić, Crnjanski, Pekić: Pripovedne strukture srpskog (post)modernističkog romana, biće predstavljena niškoj publici danas, u 18 sati, u maloj sali Niškog kulturnog centra.

U svojoj doktorskoj studiji Orlić strukturalistički preispituje srpski književni kanon 20. veka. Kako ističu iz Niškog kulturnog centra, ovako opsežno i zahtevni istraživanje figure pripovedača i pripovednih struktura u srpskom modernizmu i postmodernizmu do sada nije objavljeno.

Obuhvatajući izbor najznačajnijih srpskih pisaca, uključujući one koji su tačno identifikovani kao „preteče“ modernizma i  postmodernizma, Orlićeva studija je dubinski fokusirana na trojicu ključnih autora. Reč je piscima koji svojim delima povezuju srpski i jugoslovenski modernizam i postmodernizam: Ivi Andriću, Milošu Crnjanskom i Borislavu Pekiću – objašnavaju iz NKC-a.

Milan Orlić (Pančevo, 1962) je književnik, filozof i naučni istraživač. Završio je osnovne i master studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na depratmanu za filozofiju, doktorirao je na Univerzitetu Monaš u Melburnu, u Australiji.

Do sada je objavio nekoliko zbirki poezije, knjigu eseja, pričoroman i mali poetski roman. Takođe je zastupljen u dvadesetak istaknutih domaćih i stranih izbira, antologija i leksikona.

Uređivao je časopis Književnost, a trenutno je glavni i odgovorni urednik časopisa Sveske, glavni urednik izdavačke kuće Mali Nemo. U periodu od 2001. do 2005. godine bio je predsednik Izvršnog odbora Fonda Isidora Sekulić, a od 2001. do 2003. predsednik Odbora za međunarodnu saradnju Udruženja književnika Srbije.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: