Program Noći muzeja u Nišu – Ananas Magazin `
KULTURA Program Noći muzeja u Nišu

Program Noći muzeja u Nišu

Tradicionalna 15. manifestacija Noć muzeja, kada će brojni muzeji, galerije i kulturne institucije otvoriti svoja vrata za posetioce u 53 gradova u Srbiji, biće održana 19. maja, od 17 časova do 1 sat posle ponoći. Nišlije i Nišlijke će u Noći muzeja moći besplatno da pogledaju umetničke i istorijske postavke na čak 16 lokacija u našem gradu.

S obzirom da se ove godine u celom svetu obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, manifestacija Noć muzeja u svim gradovima biće organizovana pod sloganom Pobede i pobednici, a inspirisana je bogatim nasleđem našeg naroda, koje čini poštovanje tradicije, ali i inovacije.

Inspirisani velikim žrtvama koje je stanovništvo podnelo težeći da gradi slobodniji i pravedniji svet, mi želimo da obeležimo neke lične, intimnije i humane pobede, pobede koje nemaju nikakve veze sa tim na kom smo mestu završili, niti da li smo porazili nekoga na putu do cilja. Želimo da obeležimo pobedu kao nadmašivanje samog sebe. Želimo da obeležimo pojedinačne pobede u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci, u svemu što čini svet oko nas sadržajnijim, važnijim i vrednijim – navode iz organizacije manifestacije Noć muzeja.


Program Noći muzeja u Nišu:

1. Istorijski arhiv Niš (Tvrđava bb)

Istorijski arhiv Niš predstaviće svoj nastariji dokument – bakrotisk iz 1737. godine, kao i skice niške Tvrđave iz te godine, turske tapije iz 1872, bibliju iz 1868, koju su preveli Vuk Karadžić i Đura Daničić, Zbornike zakona i uredaba Kneževine i Kraljevine Srbije od 1839. do 1889. godine, prvi srpski bukvar iz 1836. godine. Posetioci će moći da vide i brojne stare i retke knjige, kao i najstarije niške novine, fotografiju Riste Prendića i mnoga druga dokumenta.

2. Univerzitetska biblioteka Nikola Tesla (Kej Mike Paligorića 2)

Gostujuća izložba Gustav Klimt: preteča moderne u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom i UG Mladi ambasadori. Izložba prikazuje najvažnije događaje na putu ka celovitom umetničkom delu Gustava Klimta.

Posetioci će moći da vide i izložbu publikacija, fotografija i dokumenata koji prikazuju mnogobrojne bitke i borbe za oslobođenje Niša, od otomanskog perioda i bitke na Čegru, do oslobođenja od fašista u Drugom svetskom ratu.

3. Narodno pozorište Niš (Sinđelićev trg bb)

Narodno pozorište je pripremilo specijalan muzičko-scenski performans, koji će biti održan na platou ispred Pozorišta. Publika će imati priliku da čuje numere iz najpoznatijih domaćih i stranih filmova, mjuzikala, kabarea i animiranih filmova, u izvođenju niških glumaca i plesača kluba Swing, uz pratnju Teatar benda.

U foajeu Narodnog pozorišta biće izloženi radovi studenata Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan. U okviru ove izložbe biće održana i projekcija digitalne animacije na temu Pobede i pobednici, kao i interaktivne radionice kaligrafije i crtanja.

narodno pozoriste nis kabare noc muzeja
Foto: nocmuzeja.rs

4. Muzej zdravstvene kulture – Institut za javno zdravlje Niš (Bulevar Dr Zorana Đinđića 50)

Posetioci će moći da vide izložbu slika Stanka Marjanovića, koja obuhvata portrete 100 najvažnijih ličnosti u oblasti medicine kroz vekove, kao i stalnu postavku Muzeja, koju čine dokumenta, fotografije, fotoalbumi, osnivački akti, medicinska dokumentacija vezane za razvoj medicine u svetu i u Srbiji. Stalna postavka obuhvata i razvoj medicinske tehnologije prikazom raznih aparata korišćenih u medicinske svrhe, koji su donacije različitih zdravstvenih institucija u Nišu.

5. Dom Vojske Srbije (Sinđelićev trg bb)

Izložba fotografija projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“. Posetioci će videti fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata. U okviru dodatnog programa biće održan promenadni koncert učenika Muzičke škole u Nišu, kao i prezentacija ekspedicije Albanska golgota 100 godina kasnije.

6. Univerzitet Singidunum (ul. Nikole Pašića 28)

Posetioci će u okviru izložbe Niš – grad elektronike kroz vreme videti proizvode Elektronske industrije Niš iz druge polovine prošlog veka, kao što su tranzistor, radio, televizor, gramofon, kompjuter i druge rezultate primene vrhunskih inovativnih i naprednih tehnologija po kojima je ovaj gigant elektronike i Grad Niš bio prepoznatljiv u celom svetu. Sastavni delovi postavke su i komplementarne izložbe Audio muzeja Dragan Bojković i Etno muzeja Rautovo. 

7. Galerija art55 (ul. Ćirila i Metodija 17/a)

Prva samostalna izložba fotografija Ivonne Thein u Srbiji. Ova umetnica u seriji fotografija Trideset dva kilograma koristi kompoziciju i različite poze i fotografije dodatno kompjuterski dorađuje, kako bi prikazala ekstremno mršave modele tela i ukazala na anoreksiju kao jedan od sve većeg problema u društvu, na globalnom nivou. Na svojim fotografijama, u drugoj seriji Pro forma, Thein tematizuje u medijima široko predstavljene ideale lepote, dok u svom video-radu Omotač, prikazuje kako jedna figura sa sebe skida, jedan za drugim, nekoliko slojeva kože. Pol osobe se ne razaznaje i telo gubi svoje individualno fizičko prisustvo, čime jasno potencira kritiku klasične podele polova.

izlozba Ivonne Thein u galeriji art55
Foto: Galerija art55

8. Društvo arhitekata Niša (ul. Generala Milojka Lešjanina 52)

Autorska izložba radova arhitekata Katarine Lončarević, Danijele Dimković i Jelene Ruvidić. Sve tri autorke su docenti na Filozofsko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, na katedri za unutrašnju arhitekturu, a publika će ovom prilikom videti njihove radove iz oblasti projektovanja enterijera.

9. Dečiji centar Niš (Ul. IX Brigade 10)

Izložba dečijih radova sa likovnog konkursa Boje mog detinjstva, čija je tema bila sloboda, s obzirom na motiv ovogodišnje Noći muzeja. Ovom prilikom biće dodeljene nagrade pobednicima konkursa, a prisutni će takođe prisustvovati muzičko-scenskom programu.

10. Gimnazija Svetozar Marković – u Oficirskom domu

Gimnazije Svetozar Marković organizuje Noć biologije, u okviru koje će posetici moći da vide interaktivni 3D model glave (visine 1.10 m), koji predstavlja anatomsku i fiziološku povezanost uha, grla, nosa i sunznih kanala kao i građu i funkciju oka, uha i mozga. U okviru programa, posetioci će moći da nauče mnogo novih informacija o istorijskom i evolucijskom putu razvitka ovog kraja i njegovih stanovnika, aplikacijama za brzo, zanimljivo i efikasno učenje, dubinama mora i okeana, dinosaurusima, a videće i prave fosile, upoznati se sa načinom nasleđivanja nekih osobina, naučiti kako se pravi rodoslovno stablo i još mnogo toga. Noć biologije biće organizovana u Oficirskom domu.

11. Umetnička škola (ul. Prvomajska 6)

Izložba radova učenika Umetničke škole u Nišu obuhvatiće radove iz oblasti dizajna enterijera, industrijskih proizvoda, dizajna tekstila, grafičkog dizajna i likovne tehnike. Od 18 do 23 časa biće održane radionice 3D printing (kako doći do trodimenzionalnog objekta) i Štamparija (štampanje svog imena ili teksta otiskivanjem), a od 18 do 21 čas radionica pod nazivom 3D slavni umetnici (oslikavanje već pripremljenih šablona i savijanjem istog napraviti trodimenzionalnu figuru). Muzički program će se odvijati od 21 do 22 časa.

izlozba umetnicka skola noc muzeja
Foto: nocmuzeja.rs

12. Škola mode i lepote (ul. Generala Milojka Lešjanina 23)

Posetioci će moći da vide izložbu učeničkih radova iz oblasti dizajna i tekstila, umetničkih fotografija, kao i modnu reviju unikatnih odevnih predmera i reviju frizura, ali i dramski deo. Program će trajati od 18 do 22 časa.

13. Atelje-galerija „Milica“ (ul. 7 jula 5a)

Prisutni će moći da vide mlade slikare Jelenu Stošić, Dunju Ćirić, Dimitriju Savić i Milicu Trajković kako živo stvaraju nova dela. Program će trajati od 18 do 22 časa.

14. Galerija „Šukletović“ (ul. Cara Dušana bb, Dušanov Bazar, kula, lokal 25)

Izložba radova polaznika likovne radionice za decu, na temu Mala-velika pobeda, kao i izložba slika Nede Veselinović-Šukletović (stalna postavka). Program će trajati od 18 do 21 čas i u prvom delu biće predstavljeni dečiji radovi nastali na likovnoj radionici.

15. Kreativni klub ABC (Obrenovićeva 46)

Izložba dečijih radova koja su nastala na ekološkim radionicama, u okviru projekta Zdrava tvrđava Kreativnog kluba ABC. 

16. Udruženje građana Javne manifestacije (ul. Vojvode Stepe 15)

Izložba slika Milovana Penkova i nastup pesnika iz svih niških književnih klubova i udruženja kao i muzičkih umetnika.

Izvor: nocmuzeja.rs

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: