Program 14. Urban festa u Nišu – Ananas Magazin `
KULTURA Program 14. Urban festa u Nišu

Program 14. Urban festa u Nišu

Međunarodni festival studentskih pozorišnih scena – Urban fest, 14. po redu, ove godine biće održan od 1. do 5. septembra u parku Čair.

Predstave će biti izvođene na dvema lokacijama (jedna ispred i druga iza Dečijeg centra Niš), a a počinjaće u dva termina, od 20:30 i od 22:30 sati. Ulaz na sve predstave besplatan.

Kreiranjem festivala ostvarena je ideja o pokretanju internacionalnog festivala studentskih omladinskih pozorišta koji za cilj ima afirmaciju alternativne pozorišne scene i prezentaciju pozorišnog stvaralaštva u regionu – navode iz Studentskog kulturnog centra Niš, koji je organizator Urban festa.

Ove godine će prvi put na festivalu postojati dve selekcije – selekcija Amaterskih pozorišta i selekcija Fakulteta i Akademija dramskih umetnosti. Predstave će ocenjivati žiri u sastavu: Ivana Nedović, glumica Narodnog pozorišta u Nišu, Zoran Cvetković, glumac i reditelj, Angelčo Ilievski, reditelj i asistent na Fakultetu dramskih umetnosti u Skopju. Selektor i umetnički direktor festivala je Aleksandar Mihailović, prvak niškog Narodnog pozorišta.

Program 14. Urban festa

Subota, 1. septembar

20:20 Otvaranje festivala (Velika scena – iza mostića i Dečjeg kulturnog centra)
20:30 Kralj Ibi, Alfred Žari, Dramski studio mladih Gradskog pozorišta Bečej, Srbija (Velika scena)
22:00 Dragi tata, Milena Bogavac, Studio glume – Teatar 011, Beograd, Srbija (Mala scena – ispred Dečjeg kulturnog centra)

Nedelja, 2. septembar

20:30 Peščanik, Danilo Kiš, Akademsko pozorište Studentskog kulturnog centra Kragujevac, Srbija (Velika scena)
22:00 Antigona, Sofokle, Omladinsko pozorište Vožd, Mišar, Šabac, Srbija (Mala scena)

Ponedeljak, 3. septembar

20:30 Preljubnici, Mark Kamoleti, Račansko pozorište Kulturnog centra Radoje Domanović, Rača, Srbija (Velika scena)
22:00 Sve o ženama, Miro Gavran, Akademsko pozorište Studentskog kulturnog centra Niš, Srbija (Mala scena)

Utorak, 4. septembar

20:30 Čudo u Šarganu, Ljubomir Simović, Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini, Zvečan – Kosovska Mitrovica, KiM, Srbija (Velika scena)
22:00 Ručni rad (ili Tajna jednog pisma), Žan Klod Dano, Akademija umetnosti Novi Sad, Pozorište Promena, Novi Sad, Srbija (Mala scena)

Sreda, 5. septembar

20:30 Šine, Milena Marković, Dramski studio Ćoše, Obrenovac, Srbija (Velika scena)
22:00 Neizgovoreni glasovi, Ognjen Bogdanović, DIS – Pozorište mladih Banja Luka, Republika Srpska, BiH (Mala scena)
23:15 Zatvaranje Urban festa i dodela nagrada (Velika scena)


Na Urban festu je tokom godina učestvovalo 1.000 glumaca, reditelja, scenarista i drugih učesnika.  Predstave su bile izvođene u Pozorištu lutaka u Nišu, na Kamernoj sceni SKC-a, a od 2011. godine ceo grad je pozornica – publika je imala priliku da odgleda predstave na raznim lokacijama širom grama, pod vedrim nebom. Do sada su na festivalu gostovale predstave akademskih pozorišta iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Grčke i više gradova Srbije.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: