Predavanje o Mariji Kiri u EU info kutku – Ananas Magazin `
KULTURA Predavanje o Mariji Kiri u EU info kutku

Predavanje o Mariji Kiri u EU info kutku

Uoči Evropske noći istraživača 2018, u EU info kutku će 13. septembra, u 17:30 sati, dr Danijela Kostić održati predavanje o Mariji Kiri, prvoj ženi koja je dobila Nobelovu nagradu.

Marija Skodlovskaja Kiri je dobila Nobelovu nagradu za fiziku 1903. godine, a drugu Nobelovu nagradu za hemiju dobila je 1911. godine za otkriće polonijuma i radijuma. Ona je ujedno i jedina žena koje je dobila dve Nobelove nagrade i jedina osoba koja je dobila ovu nagradu za dve različite oblasti. Novčana sredstva od Nobelove nagrade uložila je u pravljenje radiomobila. Bila je veliki humanista i aktivno je učestvovala sa svojom ćerkom Irenom u zbrinjavanju ranjenika u  Prvom svetskom ratu.

O Mariji Kiri će ovom prilikom govoriti dr Danijela Kostić, redovni profesor na Departmanu za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Ona drži predavanja iz predmeta Hemija prirodnih proizvoda. Bavi se proučavanjem hemijskog i mineralnog sastava samoniklog i lekovitog bilja sa prostora Jugoistočne Srbije, kao i ispitivanjem njihove biološke aktivnosti.

Prisustvo predavanju je besplatno, ali ga je neophodna prijava mejlom na officenis@euinfo.rs ili telefonom na 018/254-461.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: