National coming out day: Internet premijera filma „Quiero decirte“ Stefana M. Mladenovića – Ananas Magazin `
Pop kultura National coming out day: Internet premijera filma „Quiero decirte“ Stefana M. Mladenovića

National coming out day: Internet premijera filma „Quiero decirte“ Stefana M. Mladenovića

Povodom Nacionalnog dana autovanja, odnosno dana posvećenom pripadnicima LGBT zajednice koji odluče da prestanu da kriju svoje seksualno opredeljenje, mladi niški glumac Stefan M. Mladenović odlučio je da podeli sa celim svetom svoj kratkometražni film Quiero decirte putem YouTube platforme.

Stefan M. Mladenović je režiser, producent i glumac u filmu Quiero decirte, a pažnju je privukao kako tematikom o kojoj ovaj film govori, kvalitetu završenog proizdova, tako i činjenicom da je upravo on autor prvog kratkometražnog filma na španskom jeziku snimljenog u Srbiji od strane srpskog glumca.

Scenario je napisan na osnovu dveju novela španskih spisateljica, koje je Mladenović adaptirao (La toga y el diván II, epizoda Insomnio –  Yolanda Pinto Cebrián i Alejandro – Caroline Rebolledo Ospino). Obe spisateljice su dale autorsko pravo za upotrebu svojih novela u filmu Quiero decirte bez ikakve naknade, a takođe su ovaj projekat podržali i autori muzike koja je korišćena u filmu – Suuns, Huntington, Duwell, Anne Garner, Katarina & Ljubica Duo i AO.

Ovaj mladi i talentovani Nišlija objašnjava da je prvi dan snimanja njegovog filma bio upravo 11. oktobar 2016. godine, ali i da festivalski život jednog kratkometražnog filma traje dve godine, tako da je sada bio idealan trenutak da svoj film predstavi i na internetu, te ga učini dostupnim svima.

Vreme je da i oni koji nisu imali prilike da pogledaju film to učine danas. Baš na dan kada se u Americi obeležava National coming out day, samim tim proslavljamo život, ljubav i slobodu. Ono što postižem objavljivanjem jeste na neki način i pobeda, uslovno rečeno, nad poslednjom „kraljicom“ u igrici. Okrenuo sam pun krug – ističe Stefan M. Mladenović za Ananas Magazin.

Film Quiero decirte u proteklih godinu i po dana prikazan je na 12 internacionalnih festivala, među kojima su Filmski susreti (Niš, Srbija), SFG – Serile Filmului Gay International Film Festival (Kluž, Rumunija), Festival de cine y derechos humanos (Madrid, Španija), Merlinka international queer film festival (Beograd, Srbija) – gde je dobio specijalnu nagradu za domaći film i doprinos LGBT kinematografiji, San Mauro Torinese International Film Festival (San Mauro, Italija), Kino Drome, International Motion Picture & Screenplay Festival, Cleveland (Ohio, USA) – na kome je nagrađen statusom Honorable Mention Recognition.

Osim ovih, još jedna potvrda značaja i kvaliteta ovog filma ogleda se u tome što ga je bosanski portal LGBTI.ba proglasio za odličan studij coming out procesa, jer govori u ime svih osoba homoseksualne orjentacije, ali takođe i u ime svih onih koji nisu pripadnici LGBT zajednice, te da su se upravo zbog univerzalnosti, karakterističnoj za Quiero decirte, pojedinačni stavovi prema ovoj zajednici promenili.

Uspeh koji je Quiero decirte postigao je nešto što nisam mogao ni da zamislim… Urađen je srcem, sa divnom ekipom i skromnih 10 evra. Odlazak na festival u Madrid, nagrade u Beogradu i Americi samo su podstrek za nove filmove i avanture na španskom jeziku. Želim da ti kažem da je sve samo jedna velika igrica koja ima kraj baš onakav kakav želimo – navodi Mladenović.

Film Quiero decirte možete pogledati ovde:


National coming out day se obeležava 11. oktobra od 1987. godine, kada je pola miliona ljudi učestvovalo u maršu za prava lezbejki i gejeva u Vašingtonu. Ideju o uvođenju ovog datuma za Nacionalni dan „izlaženja iz ormara“ dali su Rob Eichberg i Jean O’Leary i od tada se ovaj dan u Americi obeležava u cilju promovisanja bezbednog sveta za pripadnike LGBT zajednice, kako bi živeli normalno, uz zagarantovana sva ljudska prava. Ove godine obeležava se 30 godina od prvog National coming out day-a.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: