10 sjajnih Novogodišnjih i Božićnih filmova – Ananas Magazin `
Pop kultura 10 sjajnih Novogodišnjih i Božićnih filmova

10 sjajnih Novogodišnjih i Božićnih filmova

Praznici su pred nama, a sa njima dolaze i nezaobilazni Božićni i Novogodišnji filmovi! Bilo da ste ih već gledali ili bi vam ovo bio prvi put, mi vam preporučujemo da ne preskočite sledećih 10 filmova:

10. Love Actually

Žanr: komedija, romansa
Reditelj: Richard Curtis
Godina: 2003.
Uloge: Hugh Grant, Emma ThompsonLiam Neeson
Ocena na IMDB-u: 7.7

Opis: Ovaj sezonski film sa raznovrsnom glumačkom postavom, prati uporedo priče 8 parova koji su svi međusobno veoma različiti u svojim situacijama i problemima uoči Božića u Londonu. Jedna od boljih romantičnih komedija koja će vam se sigurno dopasti.


9. Polar Express

Žanr: avantura, animirani
Reditelj: Robert Zemeckis
Godina: 2004.
Uloge: Tom HanksChris CoppolaMichael Jeter
Ocena na IMDB-u: 6.6

Opis: Prava čuda se dešavaju na badnje veče, tako i dečaku Biliju, koji počinje da sumnja u postojanje Deda Mraza. On će krenuti na uzbudljivo putovanje po Severnom polu na vozu po imenu Polar Express. Tamo će sa svojim novim prijateljima koje je sreo u vozu podsetiti koliko magičan Božić može da bude. Ovaj film pod režijom Roberta Zemekisa će vas oduševiti i vizualno a svojom pričom o prijateljstvu i hrabrosti definitivno će vas uvesti u praznično raspoloženje.


8. Die Hard

Žanr: akcija
Reditelj: John McTiernan
Godina: 1988.
Uloge:  Bruce WillisAlan RickmanBonnie Bedelia
Ocena na IMDB-u: 8.2

Opis: John McClane putuje za vreme praznik za Los Angeles da bi proveo praznike sa svojom ženom. Za vreme proslave u zgradi Nakatomi Plaza grupa terorista, vođeni Hansom Gruberom, sve goste uzima za taoce. McClane ostaje bez drugog izbora sem da na svoj način proba da spasi sve. Iako je moguće diskutovati da li je ovo praznični film ili ne, on i dalje biva popularan u ovo vreme godine i prosto je teško ne vezati ga za praznike.


7. The Nightmare Before Christmas

Žanr: fantazija, animirani
Reditelj: Henry Selick
Godina: 1993.
Uloge:  Danny ElfmanChris SarandonCatherine O’Hara
Ocena na IMDB-u: 8.0

Opis: Džek Skelington, poznat i kao kralj budneva, pored toga što se zahvaljujući njegovom vođstvu noć veštica uspešno završila, nije zadovoljan svojim poslom i traži smisao života. Nakon što otkriva Božićno selo odlučuje da unese božićni duh u svoj grad i time pravi razne komplikacije svima. Ovaj film odlikuje stil koji je propoznatljiv kod Tima Burtona, tako da se pazite nekih mračnijih tonova u filmu, ali bez obzira – ovo je jedan od boljih filmova koje možete gledati za vreme praznika.


6. A Christmas Story

Žanr: komedija, porodični
Reditelj: Bob Clark
Godina: 1983.
Uloge:  Peter BillingsleyMelinda DillonDarren McGavin
Ocena na IMDB-u: 8.0

Opis: Narator, Ralphie Parker, ujedno i glavni lik seća se jednog božića kada je imao 9 godina, i seća se kako je želeo samo jednu stvar – Red Ryder vazdušnu pušku. Uprkos protivljenju, on će pokušati da ubedi sve da je to odličan poklon za njega. Ovaj film odlično oslikava duh božića gledan kroz dečije uspomene glavnog lika.


5. Miracle on 34th Street

Žanr: komedija,drama, porodični
Reditelj: George Seaton
Godina: 1947.
Uloge:  Edmund GwennMaureen O’HaraJohn Payne
Ocena na IMDB-u: 7.9

Opis: Priča prati divnog starog čoveka koji misli da je niko drugi nego Deda Mraz, i kada pokušaju da ga proglase za ludog, pokreće se sudski postupak da bi se odbranila njegova reputacija kao Deda Mraza. Predstavljanje Deda Mraza ne samo kao veselog debeljka, već kao i ozbiljnog čoveka i intelektualca daje ovom filmu interesantnu notu, a i mlada Natalie Wood kao Susan Walker daje toplinu ovom filmu.


4. Elf

Žanr: komedija, porodični
Reditelj: Jon Favreau
Godina: 2003.
Uloge: Will FerrellJames CaanBob Newhar
Ocena na IMDB-u: 6.9

Opis: Badi je odgajan kao vilenjak na severom polu uprkos tome što je čovek. Nakon haosa koji je napravio u božićnom selu zbog svoje veličine, on saznaje svoje poreklo i odlazi za Ameriku da traži svoju porodicu. Lepa komedija za celu porodicu u kojoj Will Ferrell verodostojno oslikava Deda Mrazovog najvećeg pomoćnika.


3. The Muppet Christmas Carol

Žanr: komedija, porodični
Reditelj: Brian Henson
Godina: 1992.
Uloge:  Michael CaineDave GoelzSteve Whitmire
Ocena na IMDB-u: 7.2

Opis: Klasična priča Charlesa Dickensa, koja govori o pohlepnom starcu, hladnog srca koji nema milosti i ljubavi prema nikom čak ni u vreme Božića. Njega posećuju tri duha Božića i uče ga vrednoj lekciji. Ova priča je često ekranizovana, i da li gledali verziju u kojoj glumi Jim Carrey, Bill Murray ili Miki Maus – necete pogresiti, ali mi vam preporučujemo da obavezno pogledate Muppete!


2. It’s a Wonderful Life

Žanr: drama, porodični
Reditelj: Frank Capra
Godina: 1946.
Uloge: James StewartDonna ReedLionel Barrymore
Ocena na IMDB-u: 8.6

Opis: Biznismena iz New Yorka, Geroge Bailey-a, koji je razočaran svojim životom i razmišlja o da se ubije, posećuje anđeo druge klase koji ima za cilj da ga spase nakon čega će on dobiti svoja krila. Osnova priče je kako jedan život može da inspiriše i da utiče na veliki broj ljudi i kako je lako prevideti kako divan život vodimo.


1. Home Alone

Žanr: komedija, porodični
Reditelj: Chris Columbus
Godina: 1990.
Uloge: Macaulay CulkinJoe PesciDaniel Stern
Ocena na IMDB-u: 7.5

Opis: Dečaka iz velike porodice, Kevina, u gužvi pakovanja za put u Pariz, zaboravljaju kući i on ostaje sam i moraće da se potrudi da odbrani svoj dom od provalnika dok mu se porodica ne vrati. Ovo je božićni klasik, koji smo verovatno svi gledali. Ali lako je zaboraviti da pored sve komedije i raznih domišljatih zamki ovaj film ima pravi praznični duh.


Nadamo se da vam se sviđa naša lista Božićnih i Novogodišnjih filmova, trudili smo se da bude raznolika pa da u njoj ne budu četiri verzije Christmas Carol-a ili sličnog ponavljanja. 

Želimo vam srećne praznike i nadamo se da ćete ih provesti lepo, uz možda neki od ovih filmova!

Obaveštenje zabranjeno kopiranje ananasmag.com 1

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: