10 najboljih španskih trilera (2. deo) – Ananas Magazin `
Pop kultura 10 najboljih španskih trilera (2. deo)

10 najboljih španskih trilera (2. deo)

S obzirom da vam se je jako dopala naša prva lista 10 najboljih španskih trilera, kao i da su nam mnogi od vas tražili, na Facebook stranici i putem mejla, da napravimo još jednu listu – rešili smo da to (konačno) i uradimo!

Potrudili smo se da pronađemo 10 novih najboljih španskih trilera za ovu listu, ali ipak naglašavamo da je filmski ukus stvar lične preferencije, te da ono što smo mi ocenili fantastičnim, ne mora nužno da znači da će isti utisak ostaviti i na vas. Nadamo se da vas našom novom listom nećemo izneveriti, već da ćemo vam doneti napetost i uzbuđenje, kao što smo uradili prvom listom. Spremite se – odbrojavanje počinje!

10. 7 godina

Originalan naziv: 7 años
Žanr: drama, triler
Reditelj: Roger Gual
Godina: 2016.
Uloge: Juana Acosta, Alex Brendemühl, Marta Casielles
Ocena na IMDB-u: 6.8

Opis: 7 godina je španski drama-triler koji prati četvoro suvlasnika vrlo uspešne kompanije na kritičnoj tački u njihovim životima. Poreska uprava istražuje njihovu kompaniju i uskoro će otkriti ogromne pronevere i utaje poreza koje su načinili, nakon čega će svo četvoro završiti u zatvoru… Osim ako se ne dogovore da jedno od njih preuzme kompletnu krivicu i ode na sedam godina dugu robiju. Naravno, niko od njih ne želi da se žrtvuje i zbog toga unajmljuju medijatora. S obzirom da se gotovo ceo film odigrava u jednoj prostoriji i da celu priču nose četvorica glumaca i jedna glumica, možete pomisliti da je u pitanju dosadan film i time napraviti veliku grešku. Ovaj španski triler je napet, veoma zanimljiv, teraće vas da stalno preispitujete sebe šta biste vi uradili na njihovom mestu.


9. Neće biti mira za zle

Originalan naziv: No habra paz para los malvados
Žanr: triler
Reditelj: Enrique Urbizu
Godina: 2011.
Uloge: Jose Coronado, Rodolfo Sancho, Helena Miquel
Ocena na IMDB-u: 6.5

Opis: Policijski inspektor Santos Trinidad jedne večeri, pijan, biće umešan u trostruko ubistvo. Na njegovu žalost postoji svedok koji mu je umakao. Inspektor će na sve načine pokušati da ga nađe kako bi sprečio da svedok progovori. Međutim, ova ubistva istražuje i sudija, koji će otkriti mnogo ozbiljniju pozadinu tog zločina, i naravno, pitanje je trenutka kada će otkriti inspektorovu vezu sa celom situacijom. No habra paz para los malvados je triler koji će zauzdati vašu apsolutnu pažnju i držati vas u neizvesnosti do samog kraja. 


8. Čovek sa hiljadu lica

Originalan naziv: El hombre de las mil caras
Žanr: biografija, triler
Reditelj: Alberto Rodríguez
Godina: 2016.
Uloge: Jose Coronado, Eduard Fernández, Miquel García Borda
Ocena na IMDB-u: 7

Opis: Čovek sa hiljadu lica  je španski triler rađen po istinitoj priči a govori o čoveku koji je uspeo da prevari celu državu. U pitanju je špijun i biznismen Francisco Paesa, koji je bio upleten u više slučaja korupcije i prevare. Pored njega, drugi protagonista je korumpirani komandant civilne garde Luis Roldán. Nećemo vam spojlovati ništa o njihovoj prošlosti i savetujemo da ne guglate ništa pre gledanja filma jer će vas kroz film voditi i narator (naravno, ne sve vreme), koji će vam uporedo objašnjavati pozadinu situacije. Intrigantan i uzbudljiv film o dvojici ozbiljnih igrača koji su svojevremeno povlačili zaista nesvakidašnje poteze i izazvali prilično velike štete. Inače, na Netflix-u je ovaj film preveden kao Smoke & Mirrors, ako vam nešto znači.


7. Bes strpljivog čoveka

Originalan naziv: Tarde para la ira
Žanr: drama, triler
Reditelj: Raúl Arévalo
Godina: 2016.
Uloge: Antonio de la Torre, Luis Callejo, Ruth Díaz
Ocena na IMDB-u: 6.8

Opis: Ana je samohrana majka koja radi u kafiću kako bi prehranila sebe i svog sina, dok je njen dečko Curro u zatvoru. Njoj počinje diskretno da se udvara Jose, skroman i povučen čovek, koji je njena redovna mušterija na poslu. S vremenom će Ana prihvatiti njegovo udvaranje, ali njihov mir narušiće izlazak njenog (bivšeg) dečka na slobodu… Uplašena njegovog besa, Ana će prihvatiti Joseovu ponudu da sa njim i svojim sinom ode u njegovu osamljenu vikendicu, dok se Curro ne primiri. Međutim, Ana ne zna zapravo ništa o Joseu i to će skupo platiti. Ovo je jedan od onih efektnih španskih trilera koji se zahuktava polako uvodeći vas u živote svakog lika ponaosob. Napomena: Ukoliko ste jedan od onih gledalaca koji od trilera očekuje dinamiku, uzbuđenje i neizvesnost od početka do kraja, znajte da ovo nije takav film.


6. Osveta

Originalan naziv: El desconocido
Žanr: akcija, drama, misterija, triler
Reditelj: Dani de la Torre
Godina: 2015.
Uloge:  Luis Tosar, Javier Gutiérrez, Elvira Mínguez
Ocena na IMDB-u: 6.6

Opis: Direktor banke dobija anoniman telefonski poziv u kom mu je saopšteno da ima dva sata da stvari ogromnu količinu novca ili će bomba ispod njegovog sedišta eksplodirati. U redu, ovo nije preterano originalan koncept, priznajemo. Zapravo je prilično „već viđeno“ u više holivudskih blokbastera, kao što su Locke (2013), Phone Booth (2002), Speed (1994), i ovaj španski triler zaista ima dosta elemenata holivudskih trilera, ali nedajte da vas to odvrati od gledanja. El desconocido će vas zaintrigirati, zgrabiti vašu pažnju od samog početka i držaće vas u neizvesnosti do kraja, što je i više od onog što jedan triler može da obezbedi gledaocu, zar ne? Plus, glumac Luis Tosar je izvrsno preneo razne emocije i navešće vas da sedite na ivici stolice/fotelje/kauča tokom celog filma. On je poznat po maestralno odigranim ulogama u trilerima Mientras duermes (6. mesto na našoj prvoj listi najboljih španskih trilera), Celda 211 (o kome će biti reči malo kasnije), drami Te doy mis ojos i mnogim drugim filmovima…


5. Na kraju tunela

Originalan naziv: Al final del tuner (štansko-argentinski)
Žanr: kriminalistički, triler
Reditelj: Rodrigo Grande
Godina: 2016.
Uloge: Leonardo Sbaraglia, Pablo Echarri, Clara Lago
Ocena na IMDB-u: 7.1

Opis: Na početku, bitno je naglasiti da je ovo argentinsko-španski triler, mada to ne umanjuje njegov kvalitet niti ima veze sa tim što se nalazi na 5. mestu na našoj drugoj listi najboljih španskih trilera. Radnja prati kompjuterskog inženjera Joaquína, koji se nalazi u invalidskim kolicima i vodi konstantnu borbu sa svojim unutrašnjim demonima i tragedijama, a koji će iz svog stana čuti grupu ljudi koji planiraju pljačku banke. Taj događaj promeniće njegov život, ali na koji način? Odgledajte ga i otkrijte sami, bio bi stvarno preveliki spojler ako bismo vam rekli… U pitanju je jako dobar argentinsko-španski triler, ujedno omaž filmu Rear Window Alfreda Hitchcocka.


4. Julijine oči

Originalan naziv: Los ojos de Julia
Žanr: misterija, triler, horor
Reditelj: Guillem Morales
Godina: 2010.
Uloge: Belén RuedaLluís HomarPablo Derqui
Ocena na IMDB-u: 6.7

Napomena: Ovaj film smo uvrstili na našu prvu listu najboljih španskih trilera, kao bonus, jer tada nismo planirali „nastavak“ tog teksta… Ovaj španski triler se sada nalazi na 4. mestu naše nove liste i to sa razlogom.

Opis: Julijina slepa sestra bliznakinja, Sara, se obesila u svom podrumu. Julija sumnja da je zapravo ubijena i dolazi, sa svojim mužem, u njenu kuću, kako bi istražila prošlost i život svoje sestre. Ona takođe ima degenerativni problem sa očima i počinje da gubi vid. Stvari počinju naglo da se komplikuju kada Julija pokušava da sazna šta je njena sestra radila i ko je bio njen dečko. U međuvremenu počinje da je proganja misteriozan čovek, ali joj policija ne veruje. Zaplet je kompleksan i ideja je originalna, dok će vam se elementi misterije i trilera sigurno dopasti, ukoliko ste ljubitelj ovih žanrova.


3. Ćelija 211

Originalan naziv: Celda 211
Žanr: akcija, kriminalistički, drama, triler
Reditelj: Daniel Monzón
Godina: 2009.
Uloge: Luis Tosar, Alberto Ammann, Antonio Resines
Ocena na IMDB-u: 7.7

Opis: Novi zatvorski čuvar Juan Oliver (Alberto Ammann) prvog dana na poslu biće zarobljen među zatvorenicima i ostavljen na cedilu od strane svojih kolega čuvara. Pobuna među zatvorenicima je u jeku i jedini Juanov način da preživi jeste da glumi da je jedan od njih i pokuša da uguši pobunu. Vođu pobune (Malamadre) glumi poznati španski glumac Luis Tosar, o kome smo već govorili (Osveta / El desconocidoLepo spavaj Mientras duermes). Ovaj španski triler je verovatno više akcija nego triler, ali definitivno je jedan od najboljih španskih filmova novijeg doba. U prilog tome govori informacija da je osvojio 42 nagrade i imao još 24 nominacija. U pitanju je sirova priča o vernosti, iskrenosti, prijateljstvu i hrabrosti i svakako zaslužuje vašu pažnju.


2. Otvori oči

Originalan naziv: Abre los ojos
Žanr: drama, misterija, triler
Reditelj: Alejandro Amenábar
Godina: 1997.
Uloge: Eduardo Noriega, Penélope Cruz, Chete Lera
Ocena na IMDB-u: 7.8

Opis: Otvori oči (Abre los ojos) je jedan od poznatijih španskih filmova u svetu. Velike su šanse da ste ga nekada već gledali. Ako jeste, onda znate koliko je kvalitetan, ali ukoliko niste – pozivamo vas da proverite zbog čega se ovaj film nalazi na 2. mestu naše liste najboljih španskih trilera, doduše drugi deo. Takođe, ako postoji šansa da niste do sad gledali Vanilla Sky iz 2001. godine, u kom glume Tom Cruise, Penélope Cruz, Cameron Diaz – ODLIČNO!!! Prvo pogledajte Abre los ojos jer je to ujedno original i kvalitetnije realizovana priča. Ovaj španski psihološki triler će vas osvojiti što zahvaljujući originalnoj priči, što zbog fastinantne glume Eduarda Noriege, dobro, i Penélope Cruz. S obzirom da smo svi okruženi oooogromnim spojlerom u vidu holivudskog rimejka, nećemo vam govoriti ništa o samoj radnji filma. Naravno, linkovali smo stranicu filma Abre los ojos na IMDB-u, pa možete da pročitate, ukoliko baš ne želite da gledate film na „slepo“ i verujete nam na reč.


1. Tajna u njihovim očima

Originalan naziv: El secreto de sus ojos
Žanr: drama, misterija, triler
Reditelj: Juan José Campanella
Godina: 2009.
Uloge: Ricardo Darín, Soledad Villamil, Pablo Rago
Ocena na IMDB-u: 8.2

Opis: Još jedan argentinsko-španski film koji zaslužuje sve pohvale i najveći aplauz na ovoj listi, bez sumnje. Da nismo usamljeni u ovom mišljenju svedoče izvrsne kritike, najviše ocene, kao i da je mimo 51 nagrade, ovaj film 2010. godine osvojio i Oskara u kategoriji najboljeg filma na stranom jezikuEl secreto de sus ojos je apsolutno remek-relo argentinskog režisera i ko-scenariste Juana Joséa Campanellae, koji je veoma cenjen širom sveta. Ukratko, film govori o nerazjašnjenom ubistvu jedne žene, koje ponovo, 10 godina kasnije, početi da istražuje penzionisani agent Benjamín Espósito, ne bi li konačno pronašao ubicu i silovatelja, ali i lično spokojstvo. Ovaj argentinsko-španski triler je kompleksan, nećete moći da pogodite kraj tek tako, bićete fascinirani performansom glumačke ekipe, kao i samim načinom na koji je film snimljen. Postoji i holivudski rimejk iz 2015. godine sa nešto izmenjenom pričom, ali ne gubite vreme na njega jer nije ni do kolena originalu, kao što to uglavnom i biva. Nego, da pređemo na stvar – vreme je da otkrijete „tajnu u njihovim očima“, i nema na čemu! 😉


Želimo vam uzbudljiv maraton neponovljivih španskih trilera, a za sve ljubitelje žanra – na raspolaganju su i naše liste najboljih francuskih trilera i najboljih holivudskih trilera. Uživajte!

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: