10 najboljih holivudskih trilera – Ananas Magazin `
Pop kultura 10 najboljih holivudskih trilera

10 najboljih holivudskih trilera

Ništa bez malo uzbuđenja! Upravo zbog toga smo za vas pripremili listu 10 najboljih holivudskih trilera. Smestite se udobno – odbrojavanje počinje!

10.  The Game

Žanr: triler, misterija, drama
Reditelj: David Fincher
Godina: 1997
Uloge: Michael DouglasDeborah Kara UngerSean Penn
Ocena na IMDB-u: 7.8

Opis: Nakon što za rođendan dobija na poklon učešće u misterioznoj igri, uspešnom bankaru Nicholasu (Michael Douglas) svet se okreće naglavačke. On više ne zna šta je stvarno a šta igra, i kome može zapravo da veruje. Dobar i proveren triler koji vas neće ostaviti ravnodušne. 


9.  The Sixth Sense

Žanr: triler, misterija, drama
Reditelj: M. Night Shyamalan
Godina: 1999
Uloge: Bruce WillisHaley Joel OsmentToni Collette
Ocena na IMDB-u: 8.1

Opis: Nagrađivani dečiji psiholog Dr. Malcolm Crowe (Bruce Willis) dobija za pacijenta mladog Colea (Haley Joel Osment). Cole tvrdi da može da vidi i da komunicira sa duhovima, ali kako provodi vreme sa njim doktor ima sve više razloga da misli da to nisu obične dečije fantazije. Ovim filmom, koji je i napisao i režirao, M. Night Shyamalan postaje svetski poznat. Napomena: Dobro pratite svaki detalj ovog filma.


8.  No Country for Old Men

Žanr: triler, misterija, drama
Reditelj: Ethan CoenJoel Coen
Godina: 2007
Uloge: Tommy Lee JonesJavier BardemJosh Brolin
Ocena na IMDB-u: 8.1

Opis: Za vreme lova vijetnamski veteran nailazi na rezultate neuspešne trgovine drogom, i nalazi dva miliona dolara. On odlučuje da zadrži novac za sebe i ovim pokreće niz događaja koje vode do uzbudljive završnice. Ovaj neizvesni film braće Coen je nešto što ne treba preskočiti, a tome svedoče i četiri oskara koje je dobio.


7.  Shutter Island

Žanr: triler, misterija
Reditelj: Martin Scorsese
Godina: 2002
Uloge: Leonardo DiCaprioEmily MortimerMark Ruffalo
Ocena na IMDB-u: 8.1

Opis: Američki maršali, Edward Daniels (Leonardo DiCaprio) i Chuck Aule (Mark Ruffalo) istražuju nestanak ubice iz ludnice, odnosno iz zaključane sobe u ludnici, koji se odigrao bez ikakvog traga. Ubrzo će maršali doći do zaključka da se tu dešava nešto što im osoblje ne govori… Sjajan film Martina Scorsesea koji će vas  na trenutke možda uplašiti, ali ćete se svakako pitati šta će se sledeće desiti.


6.  Fight Club

Žanr: triler, drama
Reditelj: David Fincher
Godina: 1999
Uloge: Brad PittEdward Norton
Ocena na IMDB-u: 8.8

Opis: Kancelarijski službenik (Edward Norton) želi da promeni svoj monotoni život i upoznaje nestabilnog proizvođača sapuna Tyler Durden (Brad Pitt) i sa njim oformljuje borilački klub (fight club). Na početku je to bio samo ventil da se izbaci višak energije i besa, ali ubrzo postaje nešto potpuno drugačije. Prvo pravilo ovog borilačkog kluba je: ne pričaj o borilačkom klubu. Prema tome, smestite se udobno i jednostavno ga odgledajte!


5.  Rear Window

Žanr: triler, misterija
Reditelj: Alfred Hitchcock
Godina: 1954
Uloge: James StewartGrace KellyWendell Corey
Ocena na IMDB-u: 8.8

Opis: Nakon što polomi nogu, profesionalni fotograf  L.B. ‘Jeff’ Jefferies (James Stewart) je primoran da bude u kolicima dok se ne oporavi. Iz dosade on kreće da špijunira svoje komšije. On otkriva da se nešto čudno dešava, ali mu niko ne veruje, stoga će morati sam da pokuša da spreči potencijalno ubistvo. Kultni film, jednog od kultnih režisera koji su definisali ovaj žanr. Sam zaplet ovog filma je često prerađivan i korišćen kasnije u velikom broju serija.


4.  Memento

Žanr: triler, misterija
Reditelj: Christopher Nolan
Godina: 2000
Uloge: Guy PearceCarrie-Anne MossJoe Pantoliano
Ocena na IMDB-u: 8.5

Opis: Leonard (Guy Pearce) nakon velikog stresa u prošlosti gubi modućnost da pamti nove događaje. On na sve načine pokušava da se bori sa svojom bolešću a istovremeno da pronađe ubicu svoje žene. Ovo uspeva pomoću raznih tetovaža i polaroida. Odličan film sa nelinearnim tokom priče, koji će vam držati ali i tražiti od vas pažnju da bi ste ispratili celu priču.


3.  Se7en

Žanr: triler, misterija, kriminalistički
Reditelj: David Fincher
Godina: 1995
Uloge: Morgan FreemanBrad PittKevin Spacey
Ocena na IMDB-u: 8.6

Opis:  Priča prati mladog detektiva Davida Millsa (Brad Pitt) i Williama Somerseta (Morgan Freeman), detektiva pred penzijom. U New Yorku dolazi do niza ubistava koje detektivi povezuju sa sedam smrtnih grehova. Na njima je da otkriju identitet ubice i pokušaju da spreče sledeće ubistvo. Instant klasik. Sa sjajnom glumom holivudskih zvezda kao što su Morgan FreemanBrad Pitt i Kevin Spacey, nemate razloga da oklevate za ovaj film.


2.  The Silence of the Lambs

Žanr: triler, drama, kriminalistički
Reditelj: Jonathan Demme
Godina: 1991
Uloge: Jodie FosterAnthony HopkinsLawrence A. Bonney
Ocena na IMDB-u: 8.6

Opis:  FBI ima problema da reši serijal ubistava. Njihova najbolja nada je drugi serijski ubica – Hanibal Lektor (Anthony Hopkins), koji je iza rešetaka. Oni šalju mladu agentkinju Clarice Starling (Jodie Foster) da ga intervjuiše i pokuša da izvuče kakvu god može informaciju. Mora da ste gledali ovaj film, koji je kod nas preveden kao Kad jaganjci utihnu. Ipak, uz sjajnu priču i neponovljivo predstavljanje kriminalnog genija od strane Anthonyja Hopkinsa, definitivno vredi pogledati ovaj film još koji put.


1.  Vertigo

Žanr: triler, drama
Reditelj: Alfred Hitchcock
Godina: 1958
Uloge: James StewartKim NovakBarbara Bel Geddes
Ocena na IMDB-u: 8.4

Opis: John Ferguson (James Stewart) je policijski detiktiv, suspendovan zbog incidenta na dužnosti, nakon kojeg je razvio akrofobiju i vertigo (vrtoglavicu). Stari prijatelj ga moli da mu pomogne. Njegova žena se ponaša čudno i traži od njega da je prati i vidi šta se dešava sa njom. Ovo će ga dovesti u prilike gde će morati da se suoči sa svojim fobijama kako bi saznao isitnu. Jedan od najboljih filmova Alfreda Hitchcocka, poznatog kao kralja neizvesnosti, tako da je to i odlična preporuka i sjajan film da kruniše ovu listu.


Nadamo se da vam se dopada naš izbor najboljih holivudskih trilera, a ako smatrate da smo propustili neki od kultnih filmova ovog žanra, napišite nam u komentaru – uvrstićemo ga na našu narednu listu. ?

Takođe, ukoliko ste ljubitelj onih super zamršenih, misterioznih trilera, predlažemo vam da pogledate i našu listu 10 najboljih španskih trilera.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: