Otvoren Kineski kutak u Nišu – mesto sjedinjavanja Kine i Srbije – Ananas Magazin `
KULTURA Otvoren Kineski kutak u Nišu – mesto sjedinjavanja Kine i Srbije

Otvoren Kineski kutak u Nišu – mesto sjedinjavanja Kine i Srbije

Kineski kutak, mesto na kome će građani i građane Niša moći bliže da se upoznaju sa kineskom kulturom, tradicijom i jezikom, danas je otvoren u Narodnoj biblioteci Stevan Sremac, u okviru višegodišnje saradnje sa Institutom Konfucije iz Beograda.

Prisutni su imali priliku da čuju kinesku himnu u izvedbi učenika niških gimnazija Stevan Sremac9. maj, dok su nešto kasnije čuvenu pesmu Kaži mi, kaži, kako da te zovem Jovana Jovanovića Zmaja izrecitovali su na srpskom i kineskom jeziku učenici osnovnih škola Sveti Sava Ratko Vukićević. Ovom prilikom obratila se i gradska većnica za kulturu Jelena Mitrovska koja je poželela puno uspeha u radu Kineskom kutku:

Otvaranje Kineskog kutka je rezultat višegodišnje saradnje Narodne biblioteke Stevan Sremac i Instituta Konfucije. Ja im čestitam na realizaciji ovog projekta i uverena sam da će brojni ljubitelji kineske kulture i jezika u Nišu rado posećivati ovaj kutak i tako proširiti svoja znanja o jednoj od najstarijih i najkompleksnijih svetskih kultura – izjavila je većnica Jelena Mitrovski.

Direktor Instituta Konfucije prof. dr Radosav Pušuć objasnio je, za Ananas Magazin, da je njegova prevashodna ideja, od početka saradnje Instituta sa našim gradom, da ostvari i razvije saradnju sa svim obrazovnim i kulturnim institucijama Niša, što bi bilo od koristi za sve ljude.

On je istakao da svi koji bar i površno poznaju svet u kome živimo, znaju da je Kina kao zemlja, kultura, civilizacija, ekonomija – jedna od najznačajnijih u svetu, u ovom trenutku, a da bismo razumeli je razumeli, moramo govoriti njenim jezikom.

Po mom mišljenju, možda najznačajnija stvar za građane Niša je upravo to što se otvara još jedno mesto gde će oni moći da nauče kineski jezik, da se upoznaju sa kulturnim sadržajima jedne od najzanimljivijih civilizacija sveta, i gde ćemo i mi i Kinezi, putem znanja tog jezika, moći da uspostavimo jednu bližu saradnju, a samim tim i bolje razumevanje. Ako sve to imamo na umu, onda je značaj ovakvih manifestacija, kulturnih mesta i prilika zaista izuzetna! – izjavio je, za Ananas Magazin, direktor Instituta Konfucije prof. dr Radosav Pušić.

Kako je direktorka Narodne biblioteke Stevan Sremac Sonja Šuković istakla, biblioteka i jeste mesto koje treba da pruži informacije, ne samo o kulturnoj baštini srpskog naroda i našeg okruženja, već i o drugim zemljama, pa čak i o dalekoj Kini. Početak međunarodne saradnje niške Narodne biblioteke sa drugim zemljama bilo je otvaranje Američkog kutka. Tu postoji i Francuski institut, a ono što je novijeg datuma je i otvaranje Ruskog kutka, dodala je direktorka Narodne biblioteke.

Ona je objasnila da je otvaranju Kineskog kutka prethodila trogodišnja saradnja sa Institutom Konfucije, kroz organizovanje besplatnog kursa kineskog jezika i druge manifestacije. Rezultati koje je Biblioteka ostvarila u organizaciji i prezentovanju kineske kulture

To su prepoznali iz Instituta Konfucije, i upravo danas smo podigli našu saradnju za jedan stepenik više. Mislim da će Kineski kutak biti centar koji će pružiti informacije i dati mogućnost da se upozna ta izuzetno šarenolika kulturna baština Republike Kine – objasnila je, za Ananas Magazin, Sonja Šuković, direktorka Narodne biblioteke Stevan Sremac.

U okviru Kineskog kutka biće organizovane radionice kaligrafije i različitih predmeta od papira, projekcije kineskih filmova (klasičnih i savremenih), mnogobrojne promocije, prezentacije i predavanja. Direktorka Šuković je takođe istakla da će svi programi u okviru Kineskog kutka, koje organizuje Narodna biblioteka, u ovom trenutku su besplatni, te da se nada da će tako i ostati.

Podeli ovaj tekst sa svojim prijateljima: